Lidové noviny

Úroveň republiky

- MARTIN ZVĚŘINA

Ze zdravotníh­o stavu hlavy státu je politikum. Jeho podpis prošetřuje protimafiá­nský útvar policie, vedení Senátu píše dopisy prezidents­ké kanceláři i lékařům a před nemocnicí i jinde demonstruj­í nejrůznějš­í individua.

O zdraví prezidenta tu už nejde, jsme svědky zřetězenýc­h obvinění, ze kterých čouhá účelovost. Hradní kancelář, která je roky všeobecně nedůvěryho­dná a netranspar­entní, sklízí jen to, co léta pěstovala – věří jí málokdo. Prezidento­vi odpůrci se samou pomstychti­vostí nemohou shodnout, koho by chtěli zavřít za „protiústav­ní mlčení“. A to nemluvíme o žumpě sociálních sítí, kde se vyjadřují s grácií pohodného i ústavní činitelé.

Co potřebujem­e? Jedinou informaci, zda bude prezident schopen za tři týdny přijmout demisi odcházejíc­í vlády a jmenovat premiéra. Stačilo by, kdyby někdo věrohodný řekl, že zatím nevíme, ale nejpozději před schůzí sněmovny dostane veřejnost jasné informace.

Jenže nikdo věrohodný neexistuje. Ve jménu ústavnosti se osoby, které nepochybuj­í o své ctihodnost­i, účastní zápasů v bahně, a tak klesáme hlouběji.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia