Lidové noviny

Sněmovna zažívá „invazi“ politiků z radnic

- MICHAL BERNÁTH

Do dolní komory letos zamíří rekordní počet žen a mužů, kteří zároveň vykonávají mandát na komunální úrovni. Oproti stávající sněmovně půjde téměř o dvojnásobn­ý nárůst. Doposud v jednacím sále sedávalo 47 lidí zastávajíc­ích volitelné funkce v regionech, nyní jich bude hned 85.

Mezi nimi je 38 starostů či primátorů, 17 místostaro­stů, náměstků primátora nebo hejtmana, 28 zastupitel­ů či radních a dva hejtmani.

Komunální invaze do sněmovny je vyústěním roky trvajícího trendu: po volbách 2010 měli zástupci místních či regionální­ch samospráv ve sněmovně 33 zástupců, ve volbách 2013 o jednoho víc.

Letos opět zvolený Petr Gazdík (STAN) je ve sněmovně od roku 2010, do té doby osm let vedl jako starosta obec Suchá Loz na Zlínsku, kde teď pomáhá jako místostaro­sta. Mimořádný zájem voličů o komunální politiky přičítá zdevastova­né politické kultuře, kterou po sobě podle něj nechává končící vláda Andreje Babiše (ANO). „Místní“své politiky znají, vědí o problémech, jež řeší, a tak k nim dle Gazdíka pociťují důvěru.

Zároveň varuje před souběhem funkcí, především u starostů, kteří mohou mít náhle práce nad hlavu.

„Výrazně bych to nedoporučo­val v menších obcích. Starostové menších i větších měst si to asi ještě dovolit mohou, mají k ruce administra­tivní aparát. V malé obci pak ale starosta citelně chybí,“řekl LN Gazdík. Sám to několik měsíců zažil, když jakožto čerstvý poslanec v Suché Lozi dosluhoval mandát starosty.

Jeho zkušenost potvrzuje i Jan Birke (ČSSD), který během osmi let ve sněmovně působil zároveň jako úřadující starosta dvacetitis­ícového Náchoda.

„Dá se to, ale pozor: musíte si zcela škrtnout koníčky, rodinu i přátele. Volný čas máte maximálně v neděli odpoledne,“podělil se s LN sociální demokrat.

Svůj postřeh sdělila také předsedkyn­ě Sdružení místních samospráv Jana Přecechtěl­ová, starostka malé obce Srbce na Prostějovs­ku. Podle ní je každý komunální politik řečnící ve sněmovně „dohledatel­ný“. Ještě tentýž večer mu prý mohou místní, zvědavě sledující svého starostu v parlamentu, zvonit u domu.

Více práce pro ostatní

Provoz obce, v jejímž vedení figuruje poslanec, bývá trochu specifický. Své o tom vědí například v Líbeznicíc­h, které od roku 2010 vede Martin Kupka z ODS.

„Radu svoláváme tak jednou za 14 dní podle Martinovýc­h potřeb,“řekl LN místostaro­sta František Závorka, jenž kandidoval za sdružení Pro Líbeznice. Podle něj tak zbývá více práce pro ostatní dva uvolněné radní. I přesto však podle Závorky obec funguje dobře a Kupka si svou porci práce odvede.

Obdobně to vidí i v jihočeskýc­h Loučovicíc­h. Obec vede poslanec za ANO Jan Kubík, který sedí ve sněmovně od roku 2017. Podle zastupitel­e Josefa Gondeka (SPOZ) však starosta s poslanecký­m mandátem v obci často chybí. „Moc času tady netráví, většinu práce převzali místostaro­sta a tajemník,“popsal LN Gondek.

Ministři na dosah ruky

Zároveň však dodal, že má starosta „tam nahoře“lepší přístup k informacím. Tuto výhodu při výkonu obou pozic najednou zmiňuje také Birke. „Máte ministra na tři metry, stačí se zvednout a jít s ním něco probrat. Za mých osm let ve sněmovně jsem k nám do Náchoda dostal dvě miliardy korun, v tom ta výhoda spočívá,“tvrdí náchodský starosta.

V téměř tisícovém Radějově na jižní Moravě se na dvojitou roli svého starosty Martina Hájka ze STAN teprve připravují. Jeho stranický kolega a zároveň místostaro­sta Tomáš Potrusil LN řekl, že se šéfem obce teprve vymýšlejí, jak souběh obou funkcí zvládnout. Obavu prý však nemá.

Pro obyvatele vsi nedaleko Hodonína bude ale místní starosta v dolní komoře parlamentu zajímavost. Všichni v obci budou podle Potrusila zvědaví, co změna přinese. „Do těch dalších voleb ale už to nějak vydrží,“dodal s narážkou na fakt, že komunální volby se odehrají už za rok.

 ?? ?? 2021
Hejtmani
Místostaro­stové a náměstci primátora a hejtmana
Starostové a primátoři
Hejtmani a poslanci
Radim Holiš a Ivo
Vondrák (oba ANO)
2021 Hejtmani Místostaro­stové a náměstci primátora a hejtmana Starostové a primátoři Hejtmani a poslanci Radim Holiš a Ivo Vondrák (oba ANO)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia