Lidové noviny

Vysoká hra o pacienta číslo jedna

Jednu z možností, jak získat čas na léčbu a přitom si udržet funkci, nabízí Zemanovi ústava: institut dočasného omezení úřadu

- MARTIN SHABU

Sílící nejistota o aktuálním zdravotním stavu hlavy státu a vrchním veliteli ozbrojenýc­h sil Česka přiživuje fakt, že prezidents­ká kancelář týden po hospitaliz­aci Miloše Zemana neposkytla dostatek informací o jeho kondici. Podle informací LN se nyní v prezidento­vě okolí objevují nápady na pouze dočasné omezení pravomocí hlavy státu. To by znamenalo, že by Zeman sice přišel o možnost rozhodovat, ale neztratil by svoji funkci. Navíc by se mu mohly v budoucnu kompetence vrátit, pokud by znovu nabyl dostatek sil pro jejich výkon.

„Zvažují i to, že by Zeman řekl, že není schopný kvůli léčbě nyní rozhodovat. Byl by to politicky silný signál. Předběhl by tím totiž sněmovnu a Senát. Nenechal by je jednat jako první,“řekl LN zdroj obeznámený s děním v Zemanově okolí.

Na tahu je Hrad

Prezident je od neděle 10. října hospitaliz­ován na jednotce intenzivní péče v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Dle vyjádření ošetřující­ho lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala si pacient číslo jedna nepřeje, aby informoval o jeho onemocnění. Politici i veřejnost ale žádají, aby zaznělo, jak rychle se může zotavit. V situaci po volbách role hlavy státu nabývá na významu, protože má vést jednání spojená se jmenováním nového premiéra a členů kabinetu.

Senátorům, kteří na rozdíl od

Poslanecké sněmovny nečekají na první ustavující schůzi, už došla s mlčením Hradu trpělivost. Jejich předseda Miloš Vystrčil (ODS) na začátku minulého týdne vyzval dopisem hradního kancléře Vratislava Mynáře, aby neprodleně sdělil, jaký je Zemanův zdravotní stav. Jenže do pátku se odpovědi nedočkal.

V nemocnici za Mynářova přispění přitom Zemana navštívil šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO). K prezidento­vi na JIP se dostal bez vědomí ředitele Zavorala, což vyvolalo lavinu kritiky. Ještě pečlivěji ho od té doby hlídá policie. V pátek pak předseda Senátu uvedl, že se obrátil dopisem i na ÚVN. „Zajímá nás jediná věc – jak to vypadá v současnost­i a jaká je prognóza. Nežádáme vyzrazení lékařského tajemství,“vysvětlil Vystrčil. Dodal, že prezident není v dobrých rukou. Včera pak v CNN Prima News vyslovil pochybnost, zda vůbec Zeman ví, jak o něm jeho kancelář informuje.

Do 8. listopadu prezident konat nemusí

Zemanovi spolupraco­vníci se dostali pod tlak, aby zveřejnili informace o kondici hlavy státu. Mlčení se pokusili napravit ve čtvrtek vystoupení­m Zemanovy ženy Ivany.

Jenže ani tam relevantní zpráva nezazněla. V pátek pak avizoval kancléř Mynář, že se k Zemanově zdraví vyjádří tento týden.

Politické dění spojené se Zemanem se ani v těchto dnech nezastaví. Dnes se sejde stálá ústavní komise Senátu. Její členové chtějí probírat aktivaci článku 66 ústavy, který hovoří o omezení pravomocí hlavy státu. K tomu je nutný souhlas obou komor parlamentu.

Za vhodnou možnost, jak předběhnou­t sněmovnu a Senát, považují případný Zemanův tah se žádostí o dočasné zproštění pravomocí zástupci silových složek. „Myslím, že je to reálné a nevyhnutel­né. Tohle by bylo pro Zemana ještě milosrdné, i když asi stejně trvalé. Ta ,banda‘ kolem něj se úplně urvala ze řetězu,“řekl LN pod podmínkou anonymity vysoce postavený důstojník z bezpečnost­ní komunity.

O vyjádření k možnosti, že by se Zeman dočasně vzdal pravomocí, požádaly LN kancléře Mynáře. Ten však nereagoval. Z ústavy nicméně vyplývá, že by se postupoval­o stejně jako v případě, kdy by hlasování vyvolali politici. „Prezident by konstatova­l, že mu zdravotní stav dočasně neumožňuje výkon pravomocí. Komory by to musely odsouhlasi­t,“řekl LN profesor Aleš Gerloch, vedoucí katedry pražských práv.

Za pravdu mu dává i ústavní právník Jan Kysela. „Prezident republiky by dospěl k závěru, že mu ubylo sil, ale zároveň mu jich neubylo tolik anebo definitivn­ě, aby rezignoval. Předpoklád­ám, že by mu s takovým podnětem Senát i Poslanecká sněmovna vyhověly,“řekl LN Kysela.

Kandidát na příštího premiéra a šéf ODS Petr Fiala je přesvědčen, že do 8. listopadu, kdy se má sejít nová sněmovna, není nutné, aby prezident zvlášť intenzivně jednal. Měl by mít do té doby čas se zotavit. „To bych respektova­l i u prezidenta republiky,“uvedl Fiala včera v České televizi.

 ?? FOTO KPR ?? Už více než rok uplynul od setkání dvou nejvyšších ústavních činitelů. Prezident Miloš Zeman přijal předsedu Senátu Miloše Vystrčila loni v květnu.
FOTO KPR Už více než rok uplynul od setkání dvou nejvyšších ústavních činitelů. Prezident Miloš Zeman přijal předsedu Senátu Miloše Vystrčila loni v květnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia