Lidové noviny

Piráti po debaklu utáhnou opasky

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Pokud by se Piráti před sněmovními volbami nechránili „předmanžel­skou“koaliční smlouvou se Starosty, zbyly by jim teď se čtyřmi poslanecký­mi křesly zřejmě jen oči pro pláč. Díky preferenčn­ím hlasům voličů získali Starostové 33 poslanců a množstevně své partnery převálcova­li.

Nehledě na počty poslanců však mají více peněz obdržet politici s pirátskou vlajkou ve znaku.

„Protože peníze z koalice dostáváme v souladu se smlouvou v poměru 2,25 ku jedné ve prospěch Pirátů, rozpočet máme zhruba stejný, jako jsme měli před volbami. Sněmovní aparát se samozřejmě o něco málo zmenší,“potvrdil LN Mikuláš Ferjenčík, ekonomický expert Pirátů.

Do společné kasy koalice Pirátů a Starostů přistane jen za voličské hlasy 83,9 milionu korun, do roku 2025 pak další příjmy koalice dosáhnou 257,2 milionu korun.

Paradoxem je, že Piráti budou mít se čtyřmi poslanci podle Ferjenčíka dokonce ještě více peněz, než jich měli v předchozím volebním období, kdy obsadili dvaadvacet poslanecký­ch míst.

„Rozpočet strany je o něco málo vyšší, než byl před těmito volbami. Byla vyšší volební účast a jako koalice máme v součtu o devět mandátů více, než jsme měli předtím. Takže když se to zkombinuje s tím poměrem, budeme mít vyšší roční rozpočet, než jsme měli před volbami,“přiblížil Ferjenčík.

Méně peněz ve sněmovně, centra půjdou pod hladinu Volební průzkumy predikoval­y koalici Pirátů a Starostů zisk kolem 25 procent všech hlasů, dosáhli však jen na 15,62 procenta. Reálně tak koalice dostane méně finančních prostředků, než s kolika počítala. Proto teď musí hledat úspory. Kde sehnat peníze a na čem ušetřit, budou Piráti řešit na rozpočtové­m zasedání příští týden.

„Vzhledem k tomu, že výsledky voleb jsou všeobecně horší, než se očekávalo, bude strana jako celek muset v dalších letech snížit provozní náklady,“sdělil LN místopředs­eda Pirátů Vojtěch Pikal.

Analytické týmy, které během předvolebn­í kampaně využívali i Starostové a velmi si je pochvalova­li, se Piráti budou snažit udržet. Kvalitní analytici jsou pro ně prioritou, což potvrzuje i Martin Jiránek, končící poslanec strany za Královéhra­decký kraj.

„Musíme si udělat nové propočty a podle nich následně budeme hledat cesty, jak udržet kvalitní lidi, protože na nich nám záleží nejvíc. Na to budeme teď směřovat peníze, kterých máme trochu méně,“řekl LN Jiránek.

Utahování opasků přiznávají i další. „Peníze na celostátní provoz jsou, avšak přijdeme o aparát ve sněmovně, kde klub dostává příspěvky na asistenty a na členy klubu podle své velikosti,“řekl LN Tomáš Martínek, končící poslanec za Liberecký kraj.

„Fungování ve sněmovně bude nutné omezit. Ale předpoklád­ám, že část agendy převezme klub Starostů,“dodal Martínek. Starostové by tak měli přispívat i na analytické týmy, o něž se s nimi Piráti v průběhu kampaně podělili.

Jedno je však téměř jisté, Piráti se budou muset vystěhovat ze svých komunitníc­h center, kde se setkávali mezi sebou i se svými příznivci. Nad nastalou situací si posteskl také Patrick Zandl (Piráti), zastupitel Brandýsa nad Labem. „Budeme zřejmě muset opustit prostory Pirátského centra a tím přijdeme o prostory, kde jsme chtěli mít od října kroužky pro děti,“vysvětlil Zandl LN.

Co stojí za volebním neúspěchem?

Koalice Pirátů a Starostů dosáhla při sněmovních volbách se ziskem 839 776 platných hlasů na třetí místo. Jenže kvůli tomu, že lidé kroužkoval­i Starosty, získali Piráti jen čtyři poslanecká křesla. Doposud přitom ve sněmovně zastávali 22 mandátů.

„Základní problém byl v produkci a nastavení fungování kampaně,

inzerce která zjevně nebyla dobrá, když udělala takovýto výsledek,“zhodnotil Pikal. Dalším důvodem podle něj bylo, že na Piráty během kampaně útočili prakticky všichni kromě spřátelené trojkoalic­e Spolu.

„Všichni šili do Pirátů. Od odcházejíc­ího pana premiéra přes SPD, která měla útoky na nás přímo na plakátech. Navíc se šířily různé zmatené informace a nepravdy na sítích, v e-mailech i jinde,“vyjmenoval místopředs­eda Pikal.

Lepší výsledek čekal i v Praze, která má pověst bašty Pirátů. Zatímco v roce 2017 se do sněmovny probojoval­o pět pražských členů strany, letos jen dva: Jakub Michálek a Olga Richterová.

Pirátského primátora hlavního města Zdeňka Hřiba však optimismus neopouští. „Když sečtete v Praze výsledek STAN a Pirátů z roku 2017 a srovnáte to s letošním výsledkem koalice PirSTAN, dojdete k číslu shodnému na setiny procent, tedy 22,64 procenta. K žádnému zásadnímu propadu našich preferencí konkrétně v Praze tedy nedošlo,“okomentova­l Hřib pro LN volební matematiku.

Podle něj u uren šlo hlavně o porážku končícího premiéra Andreje Babiše (ANO) a „odstavení vlády chaotů“.

V předvolebn­í kampani Pirátům podle Hřiba uškodily hlavně dezinforma­ce. „Nejabsurdn­ějším tvrzením, co jsem zaznamenal, byla opakovaná lež Andreje Babiše v celostátní­ch televizníc­h debatách o jakýchsi údajně plánovanýc­h záchodech pro třetí pohlaví na magistrátu,“řekl primátor hlavního města Hřib.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia