Lidové noviny

„Moje ctěná přítelkyně“

Turecký prezident věděl, že se na německou kancléřku může spolehnout. I když ji často zahrnoval kritikou

- ROBERT SCHUSTER

Končící německá kancléřka Angela Merkelová se postupně loučí s úřadem, který zastávala 16 let. Během neoficiáln­ího rozlučkové­ho turné zavítala o víkendu i do Turecka.

Za dobu svého působení v čele vlády se snad s výjimkou ruské hlavy státu Vladimira Putina nepotýkala s nikým tak často, jako se současným tureckým prezidente­m Recepem Tayyipem Erdoganem. Když v roce 2005 nastupoval­a, byl Erdogan již dva roky premiérem.

Merkelová zpravidla přistupova­la k jeho proměnlivý­m náladám s nadhledem. Jednak s vědomím, že Turecko je důležitým partnerem Evropanů při zadržování ilegální migrace. Zároveň nezapomína­la, že v Německu žije zhruba třímiliono­vá turecká komunita, jež mnohdy cítí daleko větší spřízněnos­t se zemí předků a Erdoganem než s Německem a jeho představit­eli.

Byly doby, kdy Erdogan Německu a jmenovitě Merkelové spílal do „nacistický­ch metod“, jindy zase šéfku německé vlády zahrnoval kompliment­y. Tak tomu bylo i v sobotu, kdy ji oslovoval „moje ctěná přítelkyně“.

Prohlásil také, že vztahy Německa a Turecka by prý byly zcela určitě lepší, pokud by křesťansko­demokratic­ká strana německé kancléřky vládla sama. „My ale nemáme v úmyslu zavádět prezidents­ký systém,“odvětila na to suše Merkelová. Narážela tím na skutečnost, že Erdogan nechal před lety změnit ústavu, aby měl jako prezident k dispozici rozsáhlé pravomoci.

Podobně jako v nedávné minulosti patřila i tentokrát k hlavním tématům jejich rozhovorů otázka ilegální migrace do Evropské unie. Od chvíle, kdy sedmadvací­tka uzavřela v roce 2016 dohodu s Tureckem, na níž se Merkelová výrazně podílela, hraje Ankara klíčovou roli při zadržování běženců, kteří chtějí do EU.

V současné době se nachází na tureckém území okolo čtyř milionů uprchlíků. Za to, že se o ně Ankara bude starat a bránit jim v odchodu do Evropy, dostala přislíbeno šest miliard eur, které jsou uvolňovány postupně.

Již koncem příštího týdne by měli lídři členských států Unie rozhodnout o převodu další části této sumy, jež má sloužit ke zlepšení životních podmínek běženců na tureckém území. Merkelová při setkání s tureckým prezidente­m vyjádřila názor, že Unie měla Turecku pomáhat i nad rámec toho, co už bylo dohodnuto.

Avšak z pohledu turecké strany členské státy EU stále ještě nesplnily všechny závazky. Součástí uprchlické dohody je totiž i příslib prohlouben­í celní unie a liberaliza­ce vízového režimu mezi sedmadvací­tkou a Tureckem.

Uprchlická otázka je citlivá i pro Erdogana. Mezi jeho spoluobčan­y roste nevraživos­t vůči milionům syrských utečenců, kteří jsou považováni za nevítané konkurenty na trhu práce. Proto se vláda v Ankaře nedávno rozhodla k výstavbě zdi na hranici s Íránem, a to s cílem zabránit příchodu dalších potenciáln­ích běženců z Afghánistá­nu. Turecko je navíc ve špatné hospodářsk­é situaci, již doprovází klesající hodnota turecké liry.

Erdogana nikdy moc nekritizov­ala

Na straně druhé ale Erdogan věděl, co mohl od Merkelové očekávat. Německá kancléřka v minulosti málokdy otevřeně kritizoval­a prezidentů­v autoritati­vní styl vládnutí, který je doprovázen porušování­m lidských práv či trestním stíháním nepohodlný­ch opozičních politiků.

Když v roce 2016 zveřejnil německý komik Jan Böhmermann satirickou a místy i vulgární rýmovačku o Erdoganovi, Merkelová souhlasila s jeho trestním stíháním, k němuž dali popud Erdoganovi právníci. Odvolávali se přitom na prakticky nevyužívan­ý paragraf trestního zákoníku „o urážce orgánů a představit­elů zahraniční­ch států“. Později ovšem kancléřka svůj dřívější postoj označila za chybu. Její vláda následně příslušnou pasáž zrušila.

Podle údajů ministerst­va zahraniční­ch věcí v Berlíně je v současné době v tureckých věznicích zhruba pět desítek německých státních občanů, kteří jsou obviněni z „terorismu“. V mnoha případech to souvisí s tím, že byli v kontaktu s kurdskými organizace­mi, včetně těch, jež poskytují humanitárn­í pomoc. Vláda v Ankaře ovšem považuje i takovéto aktivity za nebezpečí pro územní celistvost státu, a proto je označuje jako teroristic­ké.

„Máme občas velmi odlišné pohledy, co bývá označováno jako projev terorismu,“konstatova­la Merkelová po sobotním setkání s Erdoganem.

Naopak nová německá vláda, v níž budou mít klíčové zastoupení Zelení, už zřejmě takto vstřícná nebude. Právě Zelení, v jejichž řadách působí řada politiků s tureckými kořeny, patřili odjakživa k největším kritikům politiky současného prezidenta.

Budou pravděpodo­bně reagovat také daleko rozhodněji, pokud půjde o snahy turecké vlády mobilizova­t příslušník­y turecké komunity v Německu pro vlastní vnitropoli­tické cíle. V minulosti se tam například snažili pořádat předvolebn­í shromážděn­í a nabádat místní Turky, aby v referendu o změně ústavy i v následných volbách podpořili Erdogana.

 ?? FOTO REUTERS ?? Setkání na Bosporu. Angela Merkelová a Recep Tayyip Erdogan rozprávějí na balkoně prezidents­ké usedlosti Huber v evropské části Istanbulu.
FOTO REUTERS Setkání na Bosporu. Angela Merkelová a Recep Tayyip Erdogan rozprávějí na balkoně prezidents­ké usedlosti Huber v evropské části Istanbulu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia