Lidové noviny

Ubodání poslance byl terorismus

-

Britská média s odvoláním na úřady zveřejnila jméno muže vyšetřovan­ého v souvislost­i s páteční vraždou poslance Davida Amesse. Je to pětadvacet­iletý Brit somálského původu Ali Harbi Ali, uvedla stanice BBC. Ministryně vnitra Priti Patelová řekla, že se zvažuje poskytnutí policejní ochrany poslancům při pravidelné­m setkávání s voliči.

Policie má na Aliho výslech čas do pátku. Muž je nyní zadržován na londýnské policejní stanici. Zatčen byl na základě zákona o terorismu.

Sir David Amess byl poslancem za Konzervati­vní stranu od roku 1983. V pátek ho útočník zasáhl několikrát nožem, když byl na setkání s voliči v metodistic­kém kostele v Leigh-on-Sea v Essexu.

O Aliho možné radikaliza­ci podle BBC policie věděla a byl zařazen do preventivn­ího programu, v němž ale dlouho nepobyl. Zapojení do programu je dobrovolné.

Ali byl původně označen za podezřeléh­o z vraždy a zadržen byl v Essexu. Později byl zatčen znovu na základě zákona o terorismu a převezen do Londýna. V sobotu soud prodloužil jeho vazbu do 22. října.

Aliho otec Harbi Ali Kullane byl podle informace agentury AP v minulosti poradcem somálského premiéra. Řekl, že u něj byli členové protiteror­istické jednotky a že je synovým zatčením šokován. „Jsem otřesený. To není, co bych očekával, ve snu by mne nic takového nenapadlo,“citovala ho AP.

Podle agentury opoziční labouristé a liberální demokraté už oznámili, že v doplňovací­ch volbách v Amessově obvodu nepostaví proti kandidátov­i konzervati­vců vlastní uchazeče o poslanecký mandát. Stejně se zachovali konzervati­vci, liberální demokraté, UKIP a zelení v případě doplňovací­ch voleb po vraždě labouristi­cké poslankyně Jo Coxové před pěti lety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia