Lidové noviny

Ji.hlava uvede portrét Fily i Gorbačova

- Manského

Mezinárodn­í festival dokumentár­ních filmů Ji.hlava, který se uskuteční 26. až 31. října, nabídne téměř tři stovky soutěžních i nesoutěžní­ch filmů. Ještě před zahájením Ji.hlavy se mohou diváci naladit festivalov­ými filmy ze sekce Krátká radost. Všechny nominované krátké dokumenty jsou od 11. října zdarma dostupné na portálu Dafilms.cz.

Soutěžní sekce Opus Bonum obsahuje 15 snímků. Českou tvorbu mezi nimi zastupuje portrét filmového kritika Kamila Fily s názvem Síla od režiséra Martina Marečka. Také soutěžní sekce Česká radost, který se zaměřuje na nový tuzemský dokument, představí 15 filmů. Premiérová­n bude například snímek Očitý svědek režiséra a dramatika Jiřího Havelky, který se vrací k hromadné vraždě 265 Němců, Maďarů a Slováků u Přerova v červnu 1945.

Soutěžní sekce Svědectví, která sleduje aktuální dění ve světě, nabídne 18 filmů. V jejím rámci ruský režisér Vitalij Manskij

přiveze do Jihlavy portrét posledního vůdce Sovětského svazu s názvem Gorbačov. Ráj. Film bude po festivalov­é premiéře uveden od 4. listopadu v tuzemských kinech.

„Výrazná je linie filmů s ekologický­mi tématy a zkoumání vztahu člověka a přírody,“uvedl ředitel přehlídky Marek Hovorka. „Filmaři napříč kontinenty se k těmto otázkám vracejí stále častěji, sledují protestní akce, soudní spory a třeba i pozorují život zvířat. Dřívější alarmující tón ale nahrazují motivace k činům a pozitivní aktivizace,“dodal.

Znělku letošního ročníku vytvořil filipínský básník a filmař Khavn de la Cruz, jehož dílo představil­a Ji.hlava v roce 2006 v sekci Průhledná bytost.

 ?? FOTO ARTCAM ?? Michail Gorbačov
ve filmu Vitalije
FOTO ARTCAM Michail Gorbačov ve filmu Vitalije

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia