Lidové noviny

Zpráva by mohla říci mnohem víc

- MARCEL KABÁT

Slovenští Židé Rudolf Vrba (původně Walter Rosenberg) a Alfréd Wetzler uprchli z vyhlazovac­ího tábora v Osvětimi 10. dubna 1944. Koncem dubna pak ve slovenské Žilině za pomoci tamní Ústředny Židů psali a diktovali detailní zprávu o systematic­ké likvidaci vězňů. Svědectví bylo zároveň přeloženo do němčiny a různými kanály se je podařilo odeslat za slovenské hranice. Na Západě Vrbova a Wetzlerova zpráva spolu s dalšími svědectvím­i pomohla konečně přesvědčit liknavá oficiální místa i veřejnost, že nacistický režim skutečně vraždí miliony lidí.

Největší význam mělo zveřejnění šokujících informací pro maďarské Židy, o jejichž osudu se právě v té době rozhodoval­o. Americký Výbor pro válečné uprchlíky sice dokument publikoval až v listopadu 1944, ale už v květnu a červnu se zpráva šířila zejména ve Švýcarsku a citovala z ní i rozličná západní média. V samotném Maďarsku mohla být zpráva dostupná brzy po jejím sepsání, došlo ale k podivnému zdržení a má se za to, že tamní židovský předák Rudolf Kastner s publikací záměrně otálel, aby neohrozil probíhajíc­í jednání maďarských židovských představit­elů s Adolfem Eichmannem.

Rostl nicméně mezinárodn­í tlak vyplývajíc­í ze švýcarskéh­o zveřejnění, maďarskému vůdci Miklósi Horthymu poslal telegram i papež Pius XII. (s jehož legátem Mariem Martilotti­m se Rudolf Vrba a další uprchlík Czesław Mordowicz tajně sešel v klášteře Svätý Jur). Zafungoval­o

zřejmě i spojenecké bombardová­ní Budapešti na začátku července 1944 – krátce nato Horthy zastavil transporty maďarských Židů. Přes 400 tisíc jich už tou dobou bylo deportován­o, ale 200 tisíc se podařilo pro onu chvíli zachránit. I když tím perzekuce maďarských Židů neskončila, mnozí lidé díky Vrbově a Wetzlerově zprávě přežili.

Podivná britská spojka

I tento velmi stručný nástin historický­ch souvislost­í ukazuje, že o Vrbově a Wetzlerově činu a jeho důsledcích je co vyprávět. Film Petera Bebjaka si z toho ale vybral až překvapivě málo, vlastně jen to základní. Sleduje své hrdiny (pojmenovan­é Freddy a Valér) během útěku, kdy musejí nejprve vydržet tři dny v úkrytu, než je ostraha tábora přestane hledat, a pak dlouho prchají cestou necestou na Slovensko. Z uměleckého hlediska to ale přece jen nejsou Démanty noci a hrdinové v podání Noela Czuczora a Petera Ondrejičky nezanechaj­í příliš výrazný dojem. A vzhledem k tomu, že akce má známé vyústění, má i napínavost této linky své limity. Druhá linie se odehrává v osvětimské­m lágru, kde se ukázkově úchylný velitel mstí na ostatních vězních. Jsou to drastické scény, které ale nenašly tak pronikavý klíč, jako třeba oscarový Saulův syn, a pouze přidávají rádoby alarmující, ale ve výsledku spíš otupující variace již mnohokrát předvedené­ho.

Mnohem cennější by bylo autenticky ukázat, jak to tehdy fungovalo na Slovensku, jaké byly peripetie zprávy v Maďarsku nebo jak se doopravdy vyvíjel její mezinárodn­í účinek. Tahle část je však utopena v nezřetelné a zkratkovit­é mlze. Freddy a Valér se v závěru jakýmsi podivným způsobem setkají s britským důstojníke­m Warrenem (John Hannah) zosobňujíc­ím spojenecko­u neochotu účinně zasáhnout a perfektní angličtino­u mu vysvětlí jeho omyl. Je to absurdní, ale vlastně příznačná tečka za projektem, který nepřekraču­je hranice snaživé osvěty.

Snímek slovenskéh­o režiséra Petera Bebjaka Zpráva vychází ze skutečného příběhu Rudolfa Vrby a Alfréda Wetzlera, uprchlíků z Osvětimi, jejichž svědectví pomohlo zachránit desetitisí­ce dalších životů. Historická výpověď filmu je však mlhavá a obraz holokaustu polopatick­ý.

Zpráva

SR, ČR, Polsko, Německo 2021 Režie: Peter Bebjak

Premiéra 14. 10.

 ?? FOTO FALCON ?? Uprchlíci. Freddy a Valér na útěku z osvětimské­ho koncentrač­ního tábora.
FOTO FALCON Uprchlíci. Freddy a Valér na útěku z osvětimské­ho koncentrač­ního tábora.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia