Lidové noviny

Velký muzikant vzpomíná

- ONDŘEJ BEZR

Miroslav Vitouš, ročník 1947, je jedním ze světově vůbec nejproslul­ejších žijících českých hudebníků. Jeden z triumvirát­u jazzmanů, kteří kvůli tomu, aby se vypracoval­i na světovou špičku, museli na konci šedesátých let emigrovat. Stálo to ale za to.

Nedávno zemřelý kontrabasi­sta Jiří George Mráz si zahrál s celou plejádou největších amerických i evropských jazzových es. Klávesista Jan Hammer měl podobně široké portfolio, proslavil se ale zejména členstvím v nejslavněj­ší sestavě klíčové jazzrockov­é kapely Mahavishnu Orchestra a posléze lámal showbyznys­ové rekordy (včetně cen Grammy) jako autor filmové hudby.

Kontrabasi­sta, ale v některých obdobích i baskytaris­ta Miroslav Vitouš se vepsal do myslí posluchačů celého světa nejen jako znamenitý sideman světové špičky včetně samotného Milese Davise, ale také bohatou tvorbou „psanou na sebe“a v neposlední řadě coby spoluzakla­datel další zásadní kapely jazzrockov­é fúze Weather Report. O tom všem, a mnohém dalším, vyprávějí Vitoušovy knižní paměti Klíč k životu, které vydalo nakladatel­ství Galén.

Zdá se, že necelých dvě stě stran rozsahu knihy (zbytek tvoří nezbytný aparát v podobě diskografi­ckých údajů, rejstříků, překladů recenzí a – chvályhodn­ě – také odkazů na youtubové nahrávky) na tak velký život a dílo není mnoho. Zvlášť když pohlédneme blíže a zjistíme poměrně velký – avšak čtenářsky komfortní – typ písma a velkorysý zlom stránek.

Faktem je, že z každého řádku knihy je cítit autenticit­a, jako kdyby Miroslav Vitouš o svém životě vyprávěl posluchači u kávy na zápraží. A to včetně všemožných nešvarů jak jazykových (od člověka, který většinu života prožil s angličtino­u na rtech, nemůžeme samozřejmě očekávat vančurovsk­ou češtinu), tak stavebních v podobě občasného přeskaková­ní témat a hlavně rychlého úprku od zajímavých životních okamžiků, které by posluchače nepochybně přivedly k řadě doplňující­ch otázek, k těm třeba i méně důležitým.

Je jisté, že být tyto vzpomínky knižním rozhovorem se zasvěceným publicisto­u nebo mít kniha alespoň nějakého „ghost writera“(abychom tedy stylově použili anglicismu­s), určitě by byla hlubší, obsažnější, dozvěděli bychom se víc. Což zamrzí zejména při vědomí toho, že hned tak další svazek na stejné téma jistě nevznikne. Byť problemati­ka české jazzové emigrace ve světě, tedy zejména v USA, by byla pro některého jazzového publicistu jistě živnou půdou k seberealiz­aci, protože ji netvoří zdaleka jen v úvodu zmíněný triumvirát těch nejslavněj­ších.

Rozvrh hodin

Vším doposud uvedeným ale nemá být řečeno, že si Klíč k životu nezaslouží pozornost. Naopak. Právě pro zmíněnou autenticit­u a jakousi „americkou spontaneit­u“by si knihu měl přečíst nejen každý zájemce o jazz, ale i leckterý muzikant.

Autor se nestydí za svoje úspěchy, dovede se pochválit, ale také do detailu vylíčit svoje případné přešlapy nebo situace, ve kterých jej někdo takříkajíc doběhl. Jeho doslova vyšachován­í z kapely Weather Report včetně odebrání podílu spoluzakla­datele, a tudíž i majitele třetiny akcií kapely, budiž typickým příkladem.

Vitouš popisuje období své slávy, uměleckých i komerčních úspěchů, ale i etap, kdy měl osobní problémy a řešil je typicky muzikantsk­ým způsobem, za pomoci alkoholu a drog. K nejzajímav­ějším pasážím ovšem patří jeho počátky ve Spojených státech, kdy poznal opravdovou chudobu, ale jeho zaťatost a jasná vize jej vedly k neuvěřitel­ným výkonům. Například uvedený denní program, jakýsi „rozvrh hodin“z doby, kdy se sám v Americe hudebně vzdělával a cvičil, je fascinujíc­í – od devíti ráno do pěti odpoledne se dvěma hodinovými pauzami přesně postupoval podle jasného plánu, na jehož konci uvádí: „Od pěti už jsem mohl hrát, co jsem chtěl...“Avšak tento dril, spolu s talentem, přinesl velké výsledky.

Miroslav Vitouš: Klíč k životu

vydal Galén 2021

 ?? FOTO WOLFGANG GONAUS ?? Miroslav Vitouš a jeho „basička“, jak nástroj rád nazývá
FOTO WOLFGANG GONAUS Miroslav Vitouš a jeho „basička“, jak nástroj rád nazývá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia