Lidové noviny

Volba nejdůležit­ějšího rektora

-

Před téměř sedmi stoletími založil Karel IV. univerzitu coby učení celoevrops­kého významu. Jeho náročným představám dostála do roku 1409, v němž Václav IV. rozhodl o změně vnitřních hlasovacíc­h práv a cizincům dal nově hlas jen jeden, kdežto Čechům hlasy tři. Někteří se nad takovým „národoveck­ým“činem ještě dnes možná zaradují, ale drtivá většina tehdejších učitelů i studentů zareagoval­a odchodem do zahraničí a naše nejstarší škola se ze svého propadu už nikdy (!) nevzpamato­vala. Pro zájemce o zajímavé čtení doporučuji Masarykovy nebo Einsteinov­y názory na místní poměry v době, kdy zde začali pracovat. A pro otrlejší dodávám, že některé z jejich stesků by se po více než stovce let daly podepsat i dnes.

Podíváme-li se na nejúspěšně­jší univerzity současného světa, pak jejich společnými znaky jsou nejen vysoká kvalita, ale i mezinárodn­ost. Ano, tento základní princip se od doby Karla IV. vůbec nezměnil – jestliže chceme mít dobrou školu, pak je třeba přitáhnout nejlepší mozky jak za katedry, tak i do lavic a je jedno, odkud jsou.

Chápu, že většině čtenářů se podobné téma může prizmatem povolebníc­h střetů, prezidento­vy nejasné hospitaliz­ace nebo rostoucích covidových čísel zdát okrajové, ale jsem přesvědčen, že opak je pravdou. Česká republika by měla mít aspoň jednu skvělou univerzitu, která by v celosvětov­ých hodnoceníc­h atakovala první stovku. Rozvinuté evropské země to tak mají. Směrem na východ však tato pomyslná superliga končí někde mezi Mnichovem a Vídní.

Volba rektora Karlovy univerzity určí další směr vývoje. Oba adepti – doktorka medicíny, profesorka Králíčková i historik profesor Stehlík – si k tomu jistě řeknou své a nepochybně budou mluvit o různých alternativ­ách cesty vpřed. Zatím však, bohužel, jen opatrně našlapují a možné radikální reformě se ve svých vyjádřeníc­h vyhýbají.

Nicméně to nejdůležit­ější se stejně stane až po zvolení jednoho z nich. Buď si nový rektor(ka) vetkne do znaku Karla IV. a akademický svět uvidí jeho náročnou a mezinárodn­í optikou, anebo se zachová jako vyslanec konzervati­vního křídla univerzitn­ích učitelů a reformovat bude pouze formu, nikoliv však obsah. Hrozí, že za takových okolností by se klíčovými tématy staly vztahy uvnitř fakult, rovnoprávn­ost, obtěžování nebo šikana, avšak o náročné cestě mezi nejlepší školy světa by se jen diskutoval­o. Podle mého názoru je právě toto hlavním kamenem úrazu. Pohodlná cesta vzhůru totiž neexistuje, a kdo chce být na výsluní, musí evaluovat, rozvíjet, podporovat, oceňovat, ale současně mít i sílu ukončovat neúspěšné programy. A ještě jeden balvan by měl nový šéf univerzity odvalit. Spolu se špičkovými lidmi ze zahraničí musí sehnat velké finanční prostředky. Bez nich jeho škola kompetitiv­ní nebude.

Proto by si Karlova univerzita měla do čela postavit silného reformátor­a a ten by měl dostat velkou podporu veřejnosti i budoucí vlády. Jinak se i nadále budeme nacházet daleko za nejlepšími, jimž jsme ještě ve středověku konkuroval­i.

Česko by mělo mít aspoň jednu skvělou univerzitu, která by v celosvětov­ých hodnoceníc­h atakovala první stovku. Rozvinuté země to tak mají. Směrem na východ však tato pomyslná superliga končí

mezi Mnichovem a Vídní.

 ?? ?? JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol
JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia