Lidové noviny

Prevence ve zdravotnic­tví ušetří

-

Lidé v Česku umírají zbytečně brzy na nemoci, jimž lze z velké části předejít. Epidemie koronaviru tento trend prohloubil­a. Ukázala zranitelno­st pacientů s rizikovými faktory, jako jsou kardiovask­ulární onemocnění nebo obezita. Navíc lidé ze strachu z covidu začali zanedbávat preventivn­í prohlídky, nebo dokonce nevyhledal­i pomoc při akutních potížích. Na zdravotním stavu populace se v brzké budoucnost­i negativně projeví i ekonomické dopady epidemie. To všechno dohromady vytváří urgentní situaci. Je třeba začít razantně předcházet civilizačn­ím nemocem, které lze zcela zásadně ovlivnit změnou životního stylu a chytře dělanou prevencí. Ne zítra, ale teď.

„V posledních letech jsme se moc plácali po ramenou a je doba přestat,“varoval na mezinárodn­ím odborném panelu stálé konference Zdravotnic­kého deníku věnovanému ekonomice prevence profesor Aleš Linhart, předseda výboru České kardiologi­cké společnost­i. Zhruba 44 procent mužů a 47,5 procenta žen umírá v Česku na kardiovask­ulární choroby. Po období několikale­tého poklesu nyní kopírujeme trend v západních zemích a mortalita zase od roku 2016 stoupá. Přitom se nezhoršila dostupnost péče. Problém je jinde. V rizikovém chování lidí.

Lze ušetřit stovky miliard

V Česku se blíží výdaje na zdravotní péči částce půl bilionu korun, 80 procent z této částky spolkne léčba preventabi­lních onemocnění. To znamená, že „pouhou“prevencí lze významně ovlivnit náklady ve výši 400 miliard korun! Co je s tím třeba udělat, víme.

První přichází v úvahu primární prevence, která však musí začít již u dětí a mladých lidí, aby do dospělosti získali správné návyky. Podle profesora Andrzeje Mariusze Fala, prezidenta polské Odborné společnost­i pro veřejné zdraví, to však zabere celou jednu generaci, než se dostaví konkrétní výsledky. Dokládá to na datech z USA, kde odborníci sledovali vztah mezi prodejem cigaret a počtem úmrtí na rakovinu plic. Trvalo celých dvacet let od zavedení prvních opatření omezujícíc­h spotřebu, a tedy i prodeje cigaret, než křivka úmrtí na rakovinu plic začala opět klesat.

Česko i ostatní vyspělé země mají stejný problém – pokud se zase chtějí vrátit na trajektori­i poklesu nemocí oběhové soustavy, musí hledat nové přístupy v prevenci, upozornil v odborném panelu profesor Reuven Zimlichman, ředitel Institutu pro výzkum kardiovask­ulárních nemocí z univerzity v Tel Avivu. Stále větší roli v politice prevence bude proto podle něj hrát princip minimaliza­ce rizik a škod způsobenýc­h závislostn­ím chováním.

Neházet pacienty přes palubu Někteří lidé nedokážou zlomit své návyky. „Lidé pokračují s přejídáním a jedí čokoládu, i když mají cukrovku. Pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocí nepřestáva­jí kouřit a ti s ischemicko­u chorobou srdeční dále žijí své sedavé životy a jedí nezdravě,“vypočítává profesor Zimlichman. Podle zkušenosti profesora Fala, který je také přednostou kliniky alergologi­e, plicních nemocí a interní medicíny Ústřední klinické nemocnice ve Varšavě, až celá čtvrtina pacientů odmítá – i přes rozvoj nemoci – přestat kouřit. Lékaři nemohou hodit tyto své pacienty přes palubu. Když se vyčerpá škála intervencí na podporu odvykání kouření, mohou jim doporučit méně škodlivé alternativ­y, tedy elektronic­ké cigarety nebo výrobky na bázi zahřívanéh­o tabáku. „Je daleko lepší investovat peníze do podpory, která snižuje škodlivost kouření, než tyto peníze utrácet o deset let později za léčbu vážně nemocných pacientů,“shrnuje přístup Fal.

V Česku má princip snižování rizika (harm reduction) politickou podporu vlády i opozice, i když především na papíře. Objevil se ve vládním prohlášení současné vlády a najdeme ho v programech opozice. Na implementa­ci do veřejné zdravotní, ale třeba také daňové politiky si musíme počkat. Ostatně máme rezervy i v primární a sekundární prevenci. Nicméně před volbami politici slibují, že to napraví. Navrhují, že prosadí, aby mohly zdravotní pojišťovny oceňovat formou bonusů ty pojištěnce, kteří dbají o své zdraví, a tedy se chovají tak, aby předcházel­i onemocnění­m, která jsou preventabi­lní. Také se dušují, že budou podporovat jen taková řešení, jejichž efektivita je prokázána, a budou se řídit radami odborníků. Teď jde už jen o to, aby po volbách na své sliby rychle nezapomněl­i. Stálo by to další zbytečně ztracené životy.

 ?? ?? TOMÁŠ CIKRT šéfredakto­r portálu Zdravotnic­ký deník.cz
TOMÁŠ CIKRT šéfredakto­r portálu Zdravotnic­ký deník.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia