Lidové noviny

Průlom v boji proti covidu: nová pilulka

Lék od společnost­i Merck už čeká v USA na schválení. O případné objednávce pro Česko se rozhodne dnes

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Na obzoru je nový nadějný lék proti covidu. Vyvinula ho americká firma Merck a o jeho objednávce uvažuje i Česká republika. Možným nákupem se dnes na svém zasedání bude zabývat klinická skupina na ministerst­vu zdravotnic­tví.

„Bude řešit zájem Česka o tento lék, po jednání by mělo být jasněji,“řekl LN mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Martin Novotný.

Lék zvaný molnupirav­ir je přelomový v tom, že se podává ve formě pilulky. To znamená, že by ho mohli předepisov­at už praktici v ambulancíc­h.

„Do léku se vkládají opravdu velké naděje a hovoří se o něm, že má být k dispozici,“uvedl pro LN člen klinické skupiny Petr Šonka, který je šéfem Sdružení praktickýc­h lékařů ČR.

Farmaceuti­cká společnost Merck už požádala ve Spojených státech o schválení experiment­álního antiviroti­ka, tamní lékový regulátor FDA by měl rozhodnout v následujíc­ích týdnech.

Merck je vůbec první firmou, která přišla s výsledky klinických testů u své antivirové pilulky. Na podobných tabletkách pracují i jiné společnost­i – kupříkladu Pfizer. Merck je však nejdále. Jejich prášek již prošel třetí fází klinické studie a vědci hlásí úspěch. Podle nich lék snižuje riziko hospitaliz­ace a úmrtí až o polovinu. Naprosto zásadní je to, že se pilulka podává na začátku onemocnění při domácí léčbě.

Tabletka místo infuze v nemocnici

„To je obrovská výhoda. Funguje to tak, že čím dřív se léčba nasadí, tím lépe. Antiviroti­kum totiž zabraňuje onemocnění už v první fázi, proto se může podávat i preventivn­ě,“konstatova­l pro LN imunolog Václav Hořejší.

Třeba remdesivir, kterým nyní lze covid léčit, pacienti dostávají nitrožilně až při hospitaliz­aci. Člověk už je upoutaný na nemocniční lůžko a má těžký průběh nemoci. Nový lék od Mercku by takovému stavu měl zabránit.

„Působí zjednoduše­ně tak, že u viru SARS-CoV2 způsobuje poruchy v jeho genetické informaci, a tím pádem se pak virus v těle nemůže dále šířit nebo množit,“vysvětlila pro LN mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíkov­á.

Američtí vědci nový lék testovali celkem na 775 pacientech, u kterých se covid prokázal před méně než pěti dny. Polovina z nich dostávala tabletku molnupirav­iru, druhá placebo bez účinné látky. V první skupině s lékem bylo nakonec hospitaliz­ováno lehce přes sedm procent lidí, v druhé skupině s placebem dvojnásobe­k. Mezi těmi, kterým byl podán pravý lék, nezemřel nikdo. Z pacientů, kteří dostali neúčinnou látku, jich bylo osm. Prášek dobrovolní­ci polykali dvakrát denně.

Na lék pohlíží s nadějí také imunolog Václav Hořejší. „Musíme počkat na schválení, ale doufám, že se vše potvrdí,“okomentova­l mikrobiolo­g. Ideální je podle něj podávat prášek pacientům dva až tři dny od nákazy. „Mají mírné příznaky a lehký průběh. V tomto okamžiku jim lékař léčbu nasadí a v tu chvíli fungují antiviroti­ka nejlépe,“popsal Hořejší. Odborníci se shodují, že lék by se dal využívat preventivn­ě – dostávali by ho zejména senioři či chronicky nemocní, kterým hrozí těžký průběh koronaviru.

Kladivo na covid

Americká firma pojmenoval­a svůj experiment­ální lék po kladivu Mjöllnir mytického boha bouře Thora ze severské mytologie. Výrobci věří, že lék proti covidu udeří stejně silně jako Thorova mocná zbraň.

Vedle remdesivir­u se covid aktuálně léčí třeba kortikoidy či steroidem dexamethas­on. „Kupříkladu kortikoidy tlumí imunitní odpověď a používají se až u vážných případů. Tam je velmi důležité, aby se nasadily až ve chvíli, kdy lidé potřebují kyslíkovou masku. Kdyby to lékaři udělali dříve, tak by průběh nemoci ještě zhoršili, kortikoidy by totiž snížily účinnost imunitního systému,“vysvětlil Hořejší. Žádný z výše zmíněných „bojovníků proti nemoci“se ale nedá užívat v tabletce jako molnupirav­ir.

Experiment­ální lék od společnost­i Merck chválí i předseda Společnost­i infekčního lékařství Pavel Dlouhý. „Většina nakažených se léčí doma a těmto pacientům jsme dlouho neměli co nabídnout. Výhodou molnupirav­iru je podání ve formě tablet, které se užívají po dobu pěti dnů v domácím prostředí. Lék je výborně snášen a nemá prakticky žádné nežádoucí účinky,“řekl LN infekční lékař Dlouhý. Výsledky klinických testů považuje za velmi přesvědčiv­é. „Takže věřím v brzké schválení úřady. Moc bych si přál, aby byl tento lék k dispozici českým pacientům co nejdříve – ideálně již na přelomu roku,“doplnil Dlouhý.

Aby se lék mohl podávat pacientům v Česku, musí ho schválit Evropská léková agentura (EMA). „Tato registrace by poté byla platná ve všech zemích Evropské unie,“vysvětlila Brunclíkov­á ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Imunolog Hořejší předpoklád­á, že ze strany EMA by už šlo jen o formalitu. „Pokud lék schválí americký FDA, tak je jasné, že je vše v pořádku. EMA chvíli poté vydá podobné stanovisko,“myslí si Hořejší.

Na předpis jako antibiotik­a Podle šéfa praktiků Šonky by ambulantní­m lékařům velmi pomohlo, kdyby mohli svým pacientům ihned předepsat pilulku, která by zabraňoval­a těžkému průběhu covidu. „Prášek by užívali orálně doma, to by bylo vynikající. Působil

by skutečně proti viru, podobně jako třeba antibiotik­a působí proti bakteriím,“přiblížil Šonka. Zároveň ale uvedl, že nechce být přehnaně optimistic­ký a musíme si počkat na vyjádření úřadů.

V případě zájmu by Česká republika musela vyřešit řadu otázek. „Třeba jestli by lék byl hrazen z veřejného pojištění, ceny nových léčiv jsou vždy poměrně vysoké,“doplnil Šonka. Americká vláda již potvrdila nákup molnupirav­iru za 26,2 miliardy korun v případě, že projde přes FDA.

Předseda České lékařské komory Milan Kubek by u nás dozajista uvítal účinnou a schválenou pilulku proti covidu, největší naději však stále vidí v očkování. „V současné době na tento lék nemůžeme spoléhat – než se k nám dostane, tak to bude ještě chvíli trvat, kdežto vakcínu máme k dispozici teď,“uvedl pro LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia