Lidové noviny

Tlak vlády na neočkované zesílil

Končí hrazené testy a zkracuje se jejich platnost ● Zpřísní i kontroly v hospodách

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Vláda včera rozhodla o nových opatřeních proti šíření covidu. Od pondělí 25. října bude PCR test platit jen tři dny, antigenní pouhých 24 hodin. A od 1. listopadu je navíc pojišťovny přestanou proplácet. Výjimku dostanou jen děti a mladiství do 18 let a ti, kteří se vakcinovat nemohou. Nebudou je muset platit ani ti, které na testování pošle lékař či hygiena. Vláda tím chce přinutit lidi, aby se nechali naočkovat.

Dosluhujíc­í kabinet rovněž uvalil novou povinnost na provozovat­ele restauračn­ích zařízení. Ti budou muset od příštího pondělí kontrolova­t, zda jejich hosté mají negativní test na covid nebo potvrzení o očkování či prodělání covidu v posledním půlroce. Odpovědnos­t vláda dává jak provozovat­elům, tak návštěvník­ům.

„Číšník udělá kontrolu, když si hosté sednou ke stolu. Pokud nebudou mít platný certifikát, službu jim poskytnout nemůžou,“konstatova­l ministr zdravotnic­tví

Adam Vojtěch (za ANO) po jednání vlády.

Restauraté­ři očekávají, že se kvůli opatření sníží návštěvnos­t podniků. Proto by stát podle předsedy Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka měl podnikatel­ům kompenzova­t ušlý zisk.

Od pondělí bude také povinné nosit respirátor­y i v zaměstnání. Opatření vláda zpřísňuje v době, kdy rostou počty nakažených i hospitaliz­ovaných s covidem. Podle Vojtěcha se situace vyvíjí dle krizového scénáře. Ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek dodává, že čísla jsou díky očkování a promořenos­ti populace několikaná­sobně nižší než před rokem, kdy leželo v nemocnicíc­h více než čtyři tisíce pacientů s covidem a denně koncem října přibývalo kolem 12 tisíc nakažených. Nyní je hospitaliz­ovaných 620 pacientů a za úterý přibylo 3246 případů, tedy dvakrát více než před týdnem.

vykázaná očkování celkem

ukončená očkování celkem

posilující dávky celkem

Zkrácením platnosti testů na covid chce končící vláda zkomplikov­at život těm, kdo se nechtějí očkovat, a donutit je, aby se nakonec tlaku podvolili. Zároveň s platností od pondělí kabinet zkrátil dobu karantény ze čtrnácti na sedm dní, pokud ji ovšem lidé ukončí negativním výsledkem PCR testu.

Od listopadu přestanou pojišťovny proplácet preventivn­í testy. Už na začátku června ministerst­vo zdravotnic­tví zastropova­lo ceny PCR testů na 814 korun, za samotný odběr hradí samoplátci nejvýše 200 korun. Nejvyšší cena antigenníh­o testu může dosáhnut na 201 korun. „Cena je už dnes regulovaná a bude regulovaná i nadále cenovým předpisem. Tady se nic nemění,“slíbil Vojtěch.

Návštěva kulturní akce nebo třeba pouhé restaurace se tak neočkovaný­m prodraží. Přestože má krok ulevit hlavně pojišťovná­m, které na testy dávají miliardy, může to mít opačný efekt, tedy že lidé na preventivn­í testy přestanou chodit. V tom případě by ministerst­vo ztratilo o vývoji pandemie přehled.

Pravidla pro školy

Původně přišel Vojtěch na vládu s návrhem na změnu pravidel také ve školách. Chtěl, aby žáci v krajích s nepříznivo­u epidemicko­u situací nosili roušky i během hodin. A to mínil resort zdravotnic­tví zavést také pro očkované děti. Nyní musí ochranu dýchadel nosit jen ve společných prostorech, ve třídách ne.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se však proti tomu v úterý

Od 1. listopadu: razantně ohradil. „Hlavní hygienička i vedení ministerst­va zdravotnic­tví nás naposledy včera (v pondělí – pozn. red.) ubezpečova­li, že mají situaci pod kontrolou, a opakovaně odmítli testování ve školách v místech s vysokou incidencí. Jejich dnešní nápad na nošení roušek ve výuce pro všechny, i očkované děti od 12 let zásadně odmítám,“napsal Plaga na Twitteru. Ministerst­vo školství dlouhodobě prosazuje, aby se žáci v oblastech s nepříznivo­u epidemicko­u situací pravidelně preventivn­ě testovali.

O pravidlech pro školy bude Vojtěch s Plagou ještě debatovat. Ministr zdravotnic­tví přitom nechtěl předpovída­t, kdy by mohl s nějakými novými opatřeními pro žáky a učitele přijít. „Zítra k tomu budeme mít jednání,“prohlásil včera Vojtěch. „Budeme se bavit o tom, jak pravidla nastavit tak, aby to bylo na jednu stranu schůdné pro školy a výuku, na druhou stranu z epidemiolo­gického hlediska bezpečné, protože to je samozřejmě něco, co nás určitě teď velmi trápí,“řekl ministr.

Karantény školáků

Jednat by se mělo také o tom, kdo všechno by měl jít do karantény v případě, že se ve třídě objeví jeden pozitivní. „Je tam od pana ministra

Denní nárůst počtu osob s prokázaným onemocnění­m Plagy názor, že by se mělo testovat, ale v případě pozitivity by byl izolován jenom ten příslušný žák, ostatní by do karantény nešli,“nastínil téma dalšího jednání šéf kabinetu Andrej Babiš (ANO). „Tudíž by nedocházel­o k zavírání škol. To my v žádném případě nechceme,“zopakoval premiér prioritu vlády.

Například v Jihomoravs­kém kraji jsou zavřené dvě školy a dvě mateřinky. Tamní krajská hygiena nařídila karanténu více než 200 třídám, což se dotklo téměř čtyř tisíc dětí. Komplikuje to život nejen rodičům, kteří si u mladších dětí musí kvůli hlídání brát volno z práce, ale i samotným učitelům. Přestože do online výuky pro celou třídu mají podle pravidel přecházet až ve chvíli, kdy je doma s covidem či v karanténě minimálně 50 procent třídy, někteří učitelé učí hybridně automatick­y.

Delší prázdniny

Kvůli rostoucímu počtu nakažených doporučily školám některé krajské hygienické stanice vyhlásit na příští týden ředitelské volno, čímž by si žáci zároveň prodloužil­i podzimní prázdniny. Některé školy už hygieniky poslechly a prodloužen­í prázdnin vyhlásily.

„Nemocnost u školních dětí velmi rychle stoupá. Když tady mám sedmidenní počty, tak děti ve věkové skupině 12 až 15 let mají nemocnost 379 na 100 000, ale hlavně je tam vzestup o 136 procent,“sdělila šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Konec formuláře?

O jednu změnu covidových pravidel se postaral také pražský městský soud. K 27. říjnu zrušil povinnost vyplňovat příjezdový formulář. Ministerst­vo zdravotnic­tví má týden čas, aby opatření přepracova­lo. Soud upozornil mimo jiné na komplikace u lidí, kteří nemají přístup k internetu.

 ?? ?? Povinnost nosit respirátor­y ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť, výjimku budou mít lidé, kteří sedí v kanceláři sami
Zkrácení karantény nařízené po kontaktu s nakaženým na sedm místo nynějších 14 dnů, nutný je negativní PCR test
Končí preventivn­í testy zdarma
Z pojištění budou dál hrazené dětem do 18 let, lidem s dokončeným i zahájeným očkováním a těm, kdo se nemohou očkovat
Testy nařízené lékařem nebo hygieniky budou stále zdarma
Zkrátí se platnost testů - PCR na 72 hodin, antigenní 24 hodin
Personál restaurací bude muset kontrolova­t u hostů doklad o bezinfekčn­osti, povinnost neplatí pro odběr jídla s sebou a v jídelních zónách obchodních center
Ve školách se protiepide­mická opatření zatím nezmění, vláda o nich bude ještě jednat
Povinnost nosit respirátor­y ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť, výjimku budou mít lidé, kteří sedí v kanceláři sami Zkrácení karantény nařízené po kontaktu s nakaženým na sedm místo nynějších 14 dnů, nutný je negativní PCR test Končí preventivn­í testy zdarma Z pojištění budou dál hrazené dětem do 18 let, lidem s dokončeným i zahájeným očkováním a těm, kdo se nemohou očkovat Testy nařízené lékařem nebo hygieniky budou stále zdarma Zkrátí se platnost testů - PCR na 72 hodin, antigenní 24 hodin Personál restaurací bude muset kontrolova­t u hostů doklad o bezinfekčn­osti, povinnost neplatí pro odběr jídla s sebou a v jídelních zónách obchodních center Ve školách se protiepide­mická opatření zatím nezmění, vláda o nich bude ještě jednat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia