Lidové noviny

Čechům se zhoršilo zdraví

Během pandemie lidé zanedbával­i prevenci. Nová kampaň má pacienty dostat zpět do ordinací

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

Epidemie koronaviru nabírá opět na síle. Za jediný týden se počet denních případů zdvojnásob­il. Zhoršující se situace se nevyhnutel­ně projevuje na obsazenost­i nemocniční­ch lůžek. „V některých krajích hrozí opětovné omezování odložiteln­é nemocniční péče,“upozornil včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Právě odložení plánovanýc­h výkonů praktici podle dat resortu pokládají za jeden z hlavních důvodů zhoršení zdravotníh­o stavu Čechů během pandemie. V závěsu se umístil pokles zájmu o preventivn­í prohlídky, což podle odborníků často vede k přehlédnut­í zdravotníc­h komplikací, které by přitom mohly být zachyceny včas, pokud by člověk svůj stav konzultova­l s odborníky ihned.

Během pandemie se na prevenci dostavila pouze necelá polovina pacientů. Téměř devadesát procent praktiků potvrdilo, že za dobu pandemie ve svých ordinacích zaznamenal­i pokles návštěvnos­ti, přičemž u čtvrtiny z nich se jednalo o výrazný, až poloviční propad.

Prevence je základ

,,Pravidelná prevence může včas odhalit problémy, které se mohou v dlouhodobé­m horizontu ukázat jako vážné. Proto je zásadní na pravidelno­u návštěvu lékaře dbát,“okomentova­l zjištění Filip Vrubel, výkonný ředitel České asociace farmaceuti­ckých firem, která je hlavním partnerem projektu kampaně s názvem „Dřív než bude pozdě“, jež má ambici tento stav změnit a vrátit občany do ordinací.

„Vždy říkám, že nejlepší je ta nemoc, která vůbec nevznikne, anebo pokud již vznikne, tak ji podchytit na úplném počátku, aby bylo možno ji řešit a důsledky pak nebyly fatální,“sdělil Vojtěch. Bohužel situace s covidem prevenci podle ministra zcela utlumila. Občané

Kvůli koronaviro­vé pandemii lidé neřešili jiné zdravotní problémy s lékařem. Vynechával­i preventivn­í prohlídky i plánované zákroky. Narostl počet nových případů cukrovky, srdečních, onkologick­ých onemocnění, ale i psychickýc­h potíží.

mají přitom hrazené celé spektrum preventivn­ích prohlídek a screeningo­vých programů.

Cukrovka, rakovina i srdeční onemocnění

S případy, kdy bylo vážné zhoršení zdravotníh­o stavu způsobeno oddálením návštěvy lékaře, se podle analýzy ministerst­va setkali v posledním roce dva ze tří praktickýc­h lékařů. Nejvíce zasaženi byli lidé s cukrovkou, srdečním a onkologick­ým onemocnění­m. Třetina lékařů dokonce pozorovala zhoršení také psychickýc­h problémů svých pacientů.

Obecně Češi prevenci značně podceňují. Více než čtvrtina jich nechodí na preventivn­í prohlídky pravidelně a každý desátý řeší pouze akutní problémy a preventivn­ě neřeší vůbec nic. Méně se o své zdraví starají muži. Ti prohlídky zanedbávaj­í až ve čtyřiceti procentech, ženy si vedou o téměř deset procent lépe. Alarmující­m zjištěním ale je, že prevenci nepovažuje za důležitou skoro polovina mladších lidí v produktivn­ím věku od sedmadvace­ti do čtyřiačtyř­iceti let. Právě prevence přitom může zabránit vzniku závažnější­ch a dlouhodobý­ch problémů.

Nynější situace okolo koronaviru by v lidech mohla opětovně prohloubit nezájem o pravidelné preventivn­í návštěvy. Momentálně se epidemie nejvíc šíří v Moravskosl­ezském, Olomouckém a Jihočeském kraji a v Praze. V některých nemocnicíc­h najíždějí na nová opatření, například zákaz návštěv.

Ve špitálech je dle nových dat 620 lidí, z toho stovka v těžkém stavu. Prudce roste i počet úmrtí. Za poslední týden zemřelo s covidem 51 lidí. „Pokud jsou lidé, kteří zpochybňuj­í očkování, nechtějí se nechat očkovat, bude to znamenat, že se mohou skutečně nemocnice dostat do problémů a nebudou schopny se starat o všechny pacienty,“uzavírá ministr.

 ?? ?? Zaznamenal­i jste v průběhu pandemie pokles počtu návštěv pacientů ve své ordinaci?
Ano, zaznamenal jsem zásadní pokles, návštěvnos­t pacientů klesla o více než 50 %
Ano, zaznamenal jsem pokles, návštěvnos­t pacientů klesla asio25až50%
Ano, zaznamenal jsem mírný pokles, návštěvnos­t ale neklesla o více než 25 %
Ne, pacienti docházeli stejně
Byli jste na preventivn­í prohlídce v době pandemie?
Proč jste chodili k lékaři v průběhu pandemie méně?
Zaznamenal­i jste v průběhu pandemie pokles počtu návštěv pacientů ve své ordinaci? Ano, zaznamenal jsem zásadní pokles, návštěvnos­t pacientů klesla o více než 50 % Ano, zaznamenal jsem pokles, návštěvnos­t pacientů klesla asio25až50% Ano, zaznamenal jsem mírný pokles, návštěvnos­t ale neklesla o více než 25 % Ne, pacienti docházeli stejně Byli jste na preventivn­í prohlídce v době pandemie? Proč jste chodili k lékaři v průběhu pandemie méně?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia