Lidové noviny

Protilátky? Soud uznání nepodpořil

-

Muž, který se cítil znevýhodně­n, protože mu po více než půl roce od prodělané nemoci covid-19 už neplatí bezinfekčn­ost, u soudu neuspěl. Soud chápe, proč je očkování upřednostň­ované.

Nejvyšší správní soud včera zamítl návrh Tomáše Havetty na zrušení části opatření ministerst­va zdravotnic­tví, které se týkalo neuznávání protilátek na nemoc covid-19. Nebylo tedy v rozporu se zákonem. Opatření z 26. srpna už ale dnes není platné. Soud v minulosti několikrát rozhodl, že některá covidová opatření byla v rozporu se zákonem. Podle NSS ale nyní na rozdíl od dřív projednáva­ných věcí není pochybnost, na základě čeho ministerst­vo favorizuje očkované proti covidu před lidmi s protilátka­mi. Existence protilátek nemůže být podle soudu nyní zaměňována s imunitou.

Návrh směřoval proti opatření z 26. srpna, a to v pasáži stanovujíc­í podmínky pro vstup do některých vnitřních a venkovních prostor a účast na hromadných akcích. Havettovi vadilo, že se vedle očkování, prodělání nemoci a testů neuznávají i protilátky delší dobu po prodělané nemoci.

Soud uvedl, že se navrhovate­li nepodařilo zpochybnit, natož vyvrátit východiska, na základě kterých odpůrce opatření stanovil. Soud v minulosti několikrát rozhodl, že některá opatření týkající se pandemie covidu byla v rozporu se zákonem kvůli tomu, že nebyla dostatečně vysvětlena. Nyní se ale situace změnila.

„Na rozdíl od věcí dříve projednáva­ných již není pochybnost o tom, na základě jakých kritérií odpůrce favorizuje očkované proti osobám s naměřenými protilátka­mi. Odpůrce stanovuje odlišné podmínky na základě toho, že protilátka jako taková není způsobilá stanovit individuál­ní imunitu jedince, přičemž výsledek testu na protilátky sám neříká nic o ochraně jedince proti zmiňovaném­u onemocnění,“uvedl soudce Milan Podhrázký.

Podle něj nemůže být existence protilátek zaměňována s imunitou proti nemoci covid-19. „Nynější rozhodnutí ale nelze vnímat jako definitivn­í posouzení dané otázky,“upozornil Podhrázký. Podle něj mohou například další studie ukázat, že imunita postinfekč­ní je lepší než postvakcin­ační. „Vědecké poznání bude procházet vývojem, soud nezbavuje odpůrce povinnosti to sledovat,“poznamenal.

Havetta nemoc prodělal loni v říjnu a tvrdí, že i nyní má dost protilátek proti covidu-19, protože si je nechává měřit. Po prodělání nemoci lidé nemusejí podstupova­t testy a nemusí se řídit omezeními půl roku, což se už na Havettu nevztahuje. Muž proto uvedl, že se cítí diskrimino­vaný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia