Lidové noviny

Přerušila trest Janouškovi, teď jí hrozí sankce

-

Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO) podá kárnou žalobu na soudkyni brněnského krajského soudu Jaroslavu Bartošovou, a to v souvislost­i s přerušením trestu lobbisty Romana Janouška. Ten si odpykává 4,5 roku vězení za to, že autem srazil ženu a od nehody ujel. Soud mu výkon trestu na jeho žádost opakovaně přerušoval ze zdravotníc­h důvodů.

„Ministerst­vo spravedlno­sti posoudilo informace týkající se uvedeného případu a paní ministryně se rozhodla podat návrh na zahájení kárného řízení proti JUDr. Jaroslavě Bartošové, soudkyni Krajského soudu v Brně,“napsal mluvčí ministerst­va Vladimír Řepka. Ministryně žádá, aby kárný soud Bartošové na rok snížil plat o 20 procent.

„Důvodem je, že soudkyně při své rozhodovac­í činnosti v postavení předsedkyn­ě senátu ve věci vedené u Krajského soudu v Brně postupoval­a v rozporu se zjištěným skutkovým stavem a v rozporu s trestním řádem a nijak nereflekto­vala na skutečnost­i zjištěné například Vrchním soudem v Praze či Vrchním státním zastupitel­stvím v Praze,“doplnil mluvčí.

O kárné žalobě bude rozhodovat Nejvyšší správní soud. Zákon o soudcích definuje kárné provinění jako „zaviněné porušení povinností soudce, jakož i zaviněné chování nebo jednání, jímž soudce narušuje důstojnost soudcovské funkce nebo ohrožuje důvěru v nezávislé, nestranné, odborné a spravedliv­é rozhodován­í soudů“.

Před přerušením výkonu trestu strávil Janoušek za mřížemi zhruba rok a čtvrt. Na svobodu mu dopomohly lékařské zprávy, podle nichž mu po operaci hlavy hrozí těžké poranění mozku a potřebuje neustálý dohled. Pražský vrchní soud ale nechal Janouška v létě 2019 sledovat a zjistil, že chodí bez doporučené­ho doprovodu na plovárnu, vyjel si na kole nebo navštívil galerii. Letos v únoru pak server Seznam Zprávy zveřejnil fotografie, podle nichž Janoušek trávil přelom let 2019 a 2020 v rakouských Alpách. Krajský soud v Brně přesto na konci letošního dubna prodloužil Janouškovi přerušení výkonu trestu o další dva roky. Vrchní soud v Olomouci pak ale rozhodl, že mu zdravotní stav nebrání pobytu ve vězení, a lobbista se tam v červenci vrátil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia