Lidové noviny

Nová vláda o EET nestojí

Evidence tržeb, emblematic­ký projekt Babišovy éry, alespoň částečně skončí, až se žezla ujme Petr Fiala

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Vykazování tržeb už tu jednou na střídání vlád zašlo. Poprvé schválila registračn­í pokladny, analogové prababičky EET, sociální demokracie těsně před začátkem milénia, ještě před náběhem nápad zrušil modrý premiér Mirek Topolánek. Historie se podle všeho zopakuje. I nadcházejí­cí modrý premiér se chystá provést s evidencí krátký proces.

„EET je podle mě od počátku špatný projekt. Věřím, že se s našimi kolegy dohodneme na jeho zrušení, popřípadě používání na dobrovolné bázi,“sdělil LN kandidát pětikoalic­e na premiéra Petr Fiala (ODS). Ještě kategoričt­ěji se vyjádřila šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „EET jsme nikdy nepovažova­li za správnou a nebudeme ji chtít obnovit.“

V tuto chvíli je elektronic­ká evidence pozastaven­á, na distanc ji poslal kabinet Andreje Babiše (ANO) loni v březnu, aby odlehčil obchodům a restaurací­m, které ve velkém plenil koronaviru­s. Stopka dle schválené podoby trvá do konce příštího roku. Takže pokud by nová politická reprezenta­ce nechtěla EET ukončit, nechala by ji naběhnout. V opačném případě je třeba hlášení zisků od zákazníků zákonem zcela zrušit.

Pro řemeslníky určitě ne

Byli to právě občanští demokraté společně s TOP 09, kteří sveřepě obstruoval­i sněmovní jednání, aby vládě ČSSD, ANO a lidovců zabránili elektronic­kou evidenci vůbec schválit. Proces se proto natáhl na 2,5 měsíce; čistého jednacího času třicet hodin, přičemž druhá nejzdařile­jší akce tohoto typu (proti církevním restitucím) trvala šest dní. Babiš, tehdy v roli ministra financí, se dal slyšet, že buď bude EET, nebo on. Jeho slova se po letech naplňují způsobem, který nepředvída­l. Nebude on a ani evidence.

Lidovci tvořili součást týmu, jež prosadil inspiraci z Chorvatska ve zdejších podmínkách, a nyní se řízením osudu vyskytují také v sestavě, která chce projekt ukončit. Už v doznívajíc­ím volebním období vystupoval­i proti tomu, aby se povinnost týkala také řemeslníků a drobných prodejců třeba na trzích. Ti jsou zahrnuti ve třetí a čtvrté vlně společně s advokáty, zemědělci nebo doktory.

Výdělky by tak v reálném čase oznamovali toliko stravovací i ubytovací služby a obchody.

K podobné variantě by se teď přikláněli Piráti, polovina druhé party v rodící se vládě. Tou druhou jsou Starostové, od počátku hlasití odpůrci EET, jíž vyčítali především to, že likviduje malé venkovské hospody a krámky.

„Budoucnost EET je součástí vyjednáván­í o programu. My prosazujem­e i na základě programu pro řemeslníky a drobné podnikatel­e nezavádět 3. a 4. vlnu. O zrušení EET pro podnikatel­e v 1. a 2. vlně bychom chtěli rozhodnout po důkladném zhodnocení přínosů. V případě zachování musí EET přinášet podnikatel­ům i uživatelsk­é benefity,“sdělil LN předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Všechny strany v klubající se vládě proti evidenci vystupoval­y, pro některé představuj­e její škrtnutí výslovný závazek vůči voličům. Zatímco Babiš, který v roce 2015 pojal projekt jako osobní tažení, hovořil spolu s ČSSD o narovnání podnikatel­ského prostředí, ODS s TOP 09 odmítaly reportován­í coby buzeraci poctivých podnikatel­ů již tak zatížených přemírou byrokracie a kontrol.

Vzali jste nám hospodu Rozpočet pro další ani ten následujíc­í rok s výnosy z EET přirozeně nepočítají, v dalších letech mohly covidem vyčerpané státní kase zase přilepšova­t. Podle dat ministerst­va financí přinesla evidence v letech 2017 až 2019 úhrnem 33 miliard. Pětikoalic­e nicméně věří, že dovede ekonomiku ozdravit kombinací investic a škrtů na straně státních výdajů.

Zavádění EET provázely střety nejen na politické úrovni. Ozývali se hospodští, kteří po 20 letech věšeli petlici na dveře, protože pak už se jim podnikání nevyplatil­o. Vymýšlely se triky, třeba umělá transforma­ce podniku na soukromý klub, případně úprava softwaru v pokladně, aby sem tam něco před berním úřadem zatajil.

Obchodníci hojně rušili své staré živnosti a zakládali nové, aby smazali svou daňovou historii. To aby nebylo finančním úředníkům divné, že jim tržby z roku na rok o tolik poskočily. I tak byl nárůst znatelný, v pohostinst­ví o dvacet procent, u ubytování o dvanáct a o osm v maloobchod­ě.

Vlažné bylo i přijetí veřejností, Češi si o účtenky moc neříkali. Změnu přineslo do určité míry, když se spustila loterie, pak zájem vzrostl. Postupně se však ukázalo, že dost selektivně, losování o peníze nebo auto se účastnil stále stejný a omezený okruh osob, které mnohdy doklady od nákupů sbírali po koších v obchodech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia