Lidové noviny

Cestovní ruch by dodal kultuře na vážnosti

- ELIŠKA NOVÁ

Při volebních vyjednáván­ích platí ministerst­vo kultury tradičně za méněcenné. Rozhodně se nestává, že by se o něj politici prali. Už před volbami se rodil plán, jak to udělat, aby kultura nebyla cenou útěchy. U obou koalic, které nyní skládají vládu, se diskutoval­o o tom, zda na ministerst­vo kultury nepřesunou­t cestovní ruch, o který se nyní stará ministerst­vo pro místní rozvoj. „Probírali jsme to v diskusi o programu s Piráty, zda to bude k diskusi v rámci celé koalice, je v tuto chvíli ve hvězdách, protože týmy začaly teprve zasedat,“uvedl pro LN bývalý předseda STAN a poslanec Petr Gazdík. Podle něj kultura s cestovních ruchem do určité míry souvisí, jde ale vždy o věc názoru. „Někdo si myslí, že by to tak bylo rozumné, někdo, že je dobře, že je to tak, jak to je. Za mě je to půl na půl,“dodal Gazdík s tím, že ale nejde o nic fatálního, na čem by se vyjednáván­í měla zadrhnout.

Podobná diskuse každopádně probíhala i v rámci druhé koalice ODS, TOP 09 a lidovců. „Finální dohoda o tom není, dovedu si to ale představit. Kultura je s cestovním ruchem provázaná velmi úzce a ve Středočesk­ém kraji jsme po volbách cestovní ruch svázali právě s kulturou a věci to prospívá,“vylíčil místopředs­eda ODS Martin Kupka. Ostatně stejně to funguje například v hlavním městě. I tady cestovní ruch a kultura jedno jsou. Kultura by podle Kupky dokázala zhodnotit možnosti v rámci českých center, přičemž občanští demokraté mají v úmyslu reprezenta­ci tuzemska v zahraničí spojit.

Obecně platí, že podle zastánců by díky přesunu kultura získala novou sílu, kterou částečně ztratila spolu s tím, když ztratila církve a náboženské společnost­i. Přes ni se vyplácely příspěvky státu. Jenže pak přišly církevní restituce a kultura přišla o velké peníze, jednu celou oblast a tedy i o vliv.

Téma podle všech zúčastněný­ch bude nyní na stole v rámci ustanovený­ch skupin, které jednají o programu. Dotkne se dvou z nich. Té, která má na starosti kromě jiného ministerst­vo kultury, a té, která řeší budoucnost ministerst­va pro místní rozvoj. To má samo o sobě agendy dostatek, už kvůli tomu, že přes něj teče většina evropských peněz.

Koupaliště není kultura

Změna se ovšem rozhodně nelíbí všem a už před volbami se proti ní někteří vymezovali. Patří k nim například europoslan­ec Stanislav Polčák (STAN). „Podle některých se kultura a cestovní ruch navzájem podporují a jsou to spojené nádoby. To samé bych ale byl schopný říct o cestovním ruchu a obcích. Nemyslím si, že třeba takové koupaliště je otázkou kultury,“míní Polčák, který je zároveň předsedou Sdružení místních samospráv.

Všichni ovšem dávají najevo, že k tématu mají podobný vztah, jako mají strany k ministerst­vu kultury. Rozhodně se na tom nebude lámat chleba.

K dojednání programu vytvořily obě koalice dohromady šest skupin. Každá strana má vždy jednoho zástupce. Na každém tématu tak sedí pět politiků. Dá se přitom očekávat, že vyslaní budou následně aspirovat na pozice ministrů.

Domluva bude potřeba také na novém složení vedení Poslanecké sněmovny. Ta se sejde osmého listopadu. Právě toto datum měl zvolit z nemocnice prezident Miloš Zeman.

O stejném datu, tedy o osmém listopadu, mluvil také možný budoucí premiér Petr Fiala (ODS), jako o termínu, do kdy by mohly vyjednávaj­ící strany podepsat koaliční smlouvu. To ovšem znamená, že do té doby se strany budou muset dohodnout právě na zmíněném programu i personální­m obsazení.

Už před volbami strany diskutoval­y o tom, jak zatraktivn­it ministerst­vo kultury. Variantou, o které se ještě bude diskutovat, je zařadit pod něj cestovní ruch.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Praha je největším českým lákadlem pro turisty. Hlavní město už zároveň správu kultury a cestovního ruchu propojilo.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Praha je největším českým lákadlem pro turisty. Hlavní město už zároveň správu kultury a cestovního ruchu propojilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia