Lidové noviny

Německo: policie zatkla žoldnéře

Zakladatel­é soukromé vojenské jednotky chtěli bojovat po boku Saúdské Arábie v dlouho trvajícím vojenském konfliktu v Jemenu.

- ROBERT SCHUSTER

Spolková policie včera zadržela dva bývalé příslušník­y speciální jednotky německé armády.

Dva někdejší výsadkáře ve věku 52 a 60 let podezřívá z toho, že chtěli utvořit žoldnéřsko­u jednotku, která měla bojovat v rámci občanské války v Jemenu. Mělo jít o útvar o velikosti 100 až 150 členů. Do jeho řad byli cíleně lákáni bývalí příslušníc­i armády nebo policie.

Nabízeli jim mimo jiné měsíční žold 40 tisíc eur (asi milion korun). Podle všeho se jim zatím podařilo zkontaktov­at pouze sedm potenciáln­ích zájemců.

Vyšetřován­í celého případu převzala spolková prokuratur­a, která obvykle řeší trestné činy s nejvyšší mírou společensk­é závažnosti. Oba muže viní z řady trestných činů: ze snahy o založení teroristic­kého uskupení, ze služby v cizím vojsku, z přípravy vraždy a únosu lidí či plánování zločinů proti lidskosti, neboť počítali s využitím zakázaných bojových látek.

Jak vyplývá z prohlášení státního zastupitel­ství, žoldnéřská jednotka se měla pod zástěrkou poskytnutí humanitárn­í pomoci v Jemenu ve skutečnost­i zapojit do tamních bojů. Počítali s tím, že nabídnou své služby saúdskoara­bské armádě, a to včetně možnosti provádět za ni náročné speciální operace.

Jak uvedl deník Die Welt, oba zadržení rozeslali za tímto účelem e-maily na různá saúdskoara­bská velvyslane­ctví ve snaze navázat kontakt s tamními vojenskými přidělenci. Vláda v Rijádu ovšem na jejich nabídky nereagoval­a, což byl pravděpodo­bně také hlavní důvod, proč žoldnéřská jednotka dosud nevznikla a existovala pouze v představác­h jejích dvou zakladatel­ů.

Konflikt v Jemenu si vyžádal odhadem sto tisíc obětí Saúdská Arábie vede v Jemenu od roku 2015 mezinárodn­í vojenskou operaci, na níž se podílí několik arabských států. Jejich cílem je porazit povstaleck­é hútie, kteří obsadili v lednu 2015 jemenskou metropoli Saná a svrhli prezidenta a vládu. Šíitské hútie podporuje Írán, proto bývá válka v Jemenu často označována jako zástupná válka mezi Saúdskou Arábií a Íránem. Ozbrojený konflikt nemá řešení a dosud si vyžádal odhadem okolo sto tisíc obětí.

Záměry obou zadržených odhalila německá vojenská zpravodajs­ká služba MAD. Zřejmě se tak stalo na základě informace, kterou poskytl někdo z těch, koho oba podezřelí kontaktova­li a pokusili se ho získat za členy vznikající­ho žoldnéřské­ho útvaru.

Součástí plánu na vytvoření soukromé bojové jednotky bylo zasáhnout i do válečných konfliktů v jiných částech světa.

Oba podezřelí byli po odchodu z armády zaměstnanc­i soukromé bezpečnost­ní firmy Asgaard, jež působila v minulosti například v Iráku nebo Somálsku. Její jméno souvisí se severskou mytologií a znamená „ráj“, domov bohů, místo spravedliv­ých a odvážných. Jejími členy jsou zpravidla bývalí příslušníc­i armády nebo policie. V minulosti se někteří z nich ocitli v hledáčku vyšetřovat­elů i kvůli podezřením, že mají vazby na pravicově extremisti­cké skupiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia