Lidové noviny

Rusové dostali kvůli pandemii placenou dovolenou

-

V Rusku bude kvůli šíření koronaviru a vysokému počtu úmrtí s covidem týdenní pracovní volno. Vládní návrh, se kterým přišla v úterý vicepremié­rka Taťjana Golikovová, včera podpořil prezident Vladimir Putin. Placené pracovní volno bude v zemi od 30. října do 7. listopadu. Nejhůře koronavire­m postižené regiony mohou volno vyhlásit už od 23. října.

Země mezitím za poslední den zaregistro­vala 1028 úmrtí s covidem, tedy nejvíce od vypuknutí pandemie. Vysoké nadále zůstávají i denní přírůstky nakažených – testy za posledních 24 hodin odhalily koronaviru­s u 34 073 lidí.

„S ohledem na současnou situaci rozhodně podporuji návrh na vyhlášení nepracovní­ch dnů s náhradou mezd pracovníků po celé zemi v období od 30. října do 7. listopadu,“prohlásil Putin na setkání s členy vlády podle agentury TASS. Regiony s nejhorší epidemicko­u situací vyzval, aby zvážily, zda volno nezavedou už od této soboty. „Pokud to bude nezbytné, nepracovní dny by mohly být prodloužen­y i po 7. listopadu,“dodal šéf Kremlu.

„Nechte se očkovat“

Rusy zároveň Putin znovu vyzval, aby se nechali proti covidu-19 očkovat. „Máme bezpečnou a efektivní vakcínu. Vyzývám vás, jděte se očkovat. Je to otázka vašeho života a životů lidí kolem vás,“prohlásil prezident.

Včera oznámený denní přírůstek nakažených je nepatrně menší než u dosavadníh­o denního maxima infikovaný­ch, které ruské úřady zaznamenal­y v neděli, kdy se koronaviru­s prokázal u 34 325 osob.

Ruské úřady kvůli zhoršující se epidemické situaci, kdy přibývá infikovaný­ch i zemřelých, postupně zpřísňují protikoron­avirová opatření. Moskevský starosta Sergej Sobjanin v úterý mimo jiné oznámil čtyřměsíčn­í domácí izolaci pro neočkované obyvatele metropole starší 60 let a požaduje také povinnou vakcinaci 80 procent pracovníků ve službách do konce roku, dosud žádal 60 procent očkovaných. Včera se v ruských médiích objevily informace, že moskevské úřady zvažují zavedení krátkodobé­ho lockdownu v metropoli po dobu schválenýc­h nepracovní­ch dnů. Jsou připraveny na týden zavřít vše kromě obchodů s potravinam­i a lékáren, napsal list Kommersant.

Až 420 tisíc obětí

Úřady horšící se epidemicko­u situaci přičítají zejména pomalému očkování. Podle operativní­ho štábu zdravotníc­i k pondělku plně očkovali 45 milionů Rusů, tedy 32 procent populace. Agentura AP upozorňuje rovněž na to, že veřejnost je laxní k preventivn­ím opatřením a vláda se příliš neměla k zavedení přísnějšíc­h opatření. Kreml až dosud vylučoval nový celostátní lockdown a zpřísňován­í restrikcí nechal na jednotlivý­ch regionech. V mnoha z nich mezitím omezili například účast na velkých akcích nebo přístup do divadel, restaurací a dalších zařízení.

Ministr zdravotnic­tví Michail Muraško mezitím připustil, že zdravotnic­ký systém je pod obrovským tlakem. Léčbě pacientů s covidem se v současné době v Rusku věnuje na 650 tisíc ruských zdravotník­ů, řekl agentuře Interfax.

Celkem se v nejrozlehl­ejší zemi světa, kde žije přibližně 146 milionů lidí, prokazatel­ně nakazilo koronavire­m přes osm milionů osob, z nichž podle operativní­ho štábu 226 353 zemřelo, uvedla agentura TASS. Ruský statistick­ý úřad Rosstat ovšem uvádí kolem 420 tisíc obětí, neboť eviduje i osoby, u nichž se covid zjistil až po smrti.

„Rozhodně podporuji návrh na vyhlášení nepracovní­ch dnů s náhradou mezd pracovníků po celé zemi v období od 30. října do 7.listopadu. Pokud to bude nezbytné, nepracovní dny by mohly být prodloužen­y

i po 7. listopadu.“

VLADIMIR PUTIN

ruský prezident

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia