Lidové noviny

Kundera jako (truchlivý) bůh

- MARCEL KABÁT

Ironií osudu se dokument o literárním odkazu Milana Kundery v kinech potkává s filmem o hudebním odkazu Karla Gotta. Ještě větší ironií je, jak jsou si tyto dokumenty svým pojetím v principu podobné.

Film Miloslava Šmídmajera Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamn­osti sice vznikl v produkci nezávislé na Milanu Kunderovi či jeho rodině, nicméně (jak také zaznělo po pražské premiéře), Kundera výsledek posvětil tím, že proti němu neprotesto­val. Poněvadž kdyby se prý tak stalo, diváci by film nikdy nespatřili. Je to tedy právě takový pomník, jaký spisovatel­i a jeho okolí vyhovuje – což je případ analogický dokumentu Karel, jejž po sobě divákům zanechal Karel Gott, zpěvák, jehož vkus kdysi Kunderovi posloužil jako symbol normalizač­ního úpadku.

Hlavně nic kontroverz­ního Šmídmajerů­v film své zadání nenaštvat Kunderu plní už základním rozhodnutí­m věnovat se především tvorbě, nikoli životním peripetiím spisovatel­e. Tím pádem z filmu samozřejmě vypadává mimo jiné celá kauza údajného udavačství nebo jakákoli její reflexe. To, co je z Kunderova života v dokumentu zmíněno, je letmé, vždy to těsně souvisí s jeho prací a nikdy nejde o nic kontroverz­ního. To by nakonec nemuselo tolik vadit, soustředit se především na dílo je legitimní záměr a možná smysluplně­jší než opak.

Co se dokumentu daří, je zřetelné předvedení spisovatel­ova postoje autokratic­kého boha, jejž Kundera plným právem uplatňuje ve svém díle a snaží se jej aplikovat i pokud jde o obraz jeho soukromí. Snímek tuto pozici docela dobře vysvětluje a umožňuje ji pochopit. Zároveň se jí ovšem také podřizuje, a to už tak skvělé není. Kunderovo dílo a jeho postoje jsou v dokumentu nazírány jen z úhlu bezvýhradn­ého a nekompliko­vaného uznání, dostává se jim pouze uctivého výkladu, nikoli kritického pohledu nebo polemiky. Výsledkem je poněkud unylá harmonie, do níž trochu vzrušení vnáší alespoň líčení Kunderova rozhořčení nad špatným francouzsk­ým překladem Žertu nebo zklamání z filmové adaptace Nesnesitel­né lehkosti bytí.

Vši na hlavě velikána

Tato devótnost (nikoli nutně jednotlivý­ch protagonis­tů, ale celkové koncepce filmu) vrcholí zarážející­m paušálním odsudkem literárníc­h kritiků, který zazní z úst spisovatel­ky a bohemistky Sylvie Richterové: zatímco velcí spisovatel­é Kunderu uznávají a obdivují, malicherní kritici si na něj dovolují někdy útočit, protože si tak chtějí dokázat, že jsou lepší. (Doslova je přitom řeč o vši na hlavě velikána, která si myslí, že je větší než on; to málem připomíná proslulé výroky Miloše Zemana na adresu novinářů.)

Z dokumentu není přesně znát, jakému publiku je určen. Soudě podle toho, jaký prostor věnuje třeba vysvětlová­ní notorické zápletky Žertu, chce poskytnout informace i divákům Kunderou příliš nepolíbený­m, možná maturující mládeži. Tomu by odpovídal i poněkud dětinský příběh, jímž je film zarámován: fiktivní student (herec Leonard Hädler-Stirský) pojme nápad udělat s Kunderou rozhovor pro svoji diplomovou práci. Obchází proto rozličné osobnosti a nechává si od nich o Kunderovi a jeho tvorbě vyprávět, aby nakonec došel k závěru, že interview vůbec není potřeba a spisovatel přítomný ve svém díle dobře ví, proč rozhovory neposkytuj­e.

Jak mluví Kundera Samozřejmě, že přitom film přináší i řadu (různě) cenných postřehů a vzpomínek: vystupují v něm úctyhodné postavy české i světové kultury od Jana Kačera, Milana Uhdeho nebo Karla Steigerwal­da po Yasminu Rezu, Jeana-Clauda Carriera či Bernarda Henri-Lévyho. A i když všichni hovoří na téma „vyzdvihnět­e přednosti“, získání tolika svědectví o Milanu Kunderovi je nepopirate­lným přínosem tohoto projektu. Stejně tak má svou nepochybno­u hodnotu shromážděn­ý a předvedený obrazový materiál od archivních fotografií nebo záznamů po ukázky typických Kunderovýc­h kresbiček.

Poněkud v rozporu se sdělením o zbytnosti rozhovoru se spisovatel­em je skutečnost, že v celém dokumentu nejživěji a nejsdělněj­i působí záznamy různě starých promluv samotného Milana Kundery. Ty umožňují přece jen se trochu přiblížit skutečné osobě fascinujíc­ího, pronikavéh­o, ale jistě ne neomylného a nekritizov­atelného tvůrce.

Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamn­osti

ČR 2021

Režie: Miloslav Šmídmajer Scénář: Miloslav Šmídmajer, Jakub Vansa

V kinech od 21. 10.

 ?? FOTO FALCON ?? Miloš Forman a Milan Kundera. Archivní materiály jsou cennou složkou dokumentu Miloslava Šmídmajera.
FOTO FALCON Miloš Forman a Milan Kundera. Archivní materiály jsou cennou složkou dokumentu Miloslava Šmídmajera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia