Lidové noviny

Pohodlný život básníkův

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

Předvolebn­í ruch a má zpolitizov­anost zavinily, že jsem přehlédl sté výročí narození milovaného básníka. Naštěstí mě pan Karel Lojka, občan Mělníka a můj dobrý známý, upozornil na svůj článek na Facebooku, kde připomněl, že se Oldřich Wenzl narodil 3. října 1921 jako syn mělnického advokáta, maturoval na místním reálném gymnáziu a v roce 1948 získal doktorát práv.

Za války se sblížil se surrealist­y Jindřichem Štyrským, Toyen a Jindřichem Heislerem a po válce se stal členem skupiny Ra, v níž se shromáždil­i příslušníc­i mladší surrealist­ické generace: spisovatel­é a básníci Ludvík Kundera, Zdeněk Lorenc, Karel Hynek, Vratislav Effenberge­r; výtvarníci Václav Zykmund, Josef Istler, Bohdan Lacina, Václav Tikal a fotografov­é Miloš Koreček a Vilém Reichmann. Spřátelil se zejména s Ludvíkem Kunderou, s nímž do konce života korespondo­val a který se staral o jeho básnický odkaz.

Oldřich Wenzl publikoval v řadě dobových časopisů. Prvotinu Yehudi Menuhin chystala v roce 1947 edice Ra, ale směla vyjít až v roce 1964. Další sbírky Hřích ublížit (1966), Veliký požár (1968), posmrtné sbírky Lento (1971), Veškerá poezie (1982) a Pohodlný život (1990) přinesly verše plné osobité fantazie a skvělého humoru včetně jeho černé odrůdy. Obsáhl jím jako básník celý svět, a proto si jeho tvorbu oblíbili vyhranění divadelníc­i. Radim Vašinka jí zasvětil dva pořady svého divadla.

Navzdory tomu Wenzlovo dílo propadá zapomnění. Čtu si v něm věrně a jeho vesele groteskní báseň Otec Kozoroh a jeho syn plukovník carské gardy mi pomáhá překonat smutné pomyšlení, že její autor zemřel předčasně 7. srpna 1969, upoután předtím dlouhá léta s roztroušen­ou sklerózou na nemocniční lůžko. Své básně zapisoval s velkými obtížemi nebo diktoval.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia