Lidové noviny

O Mašínových Na Jezerce

- MARTIN J. ŠVEJDA

Za inscenací s názvem Mašíni lze na základě různých vyjádření vysledovat hlubší motivace jejích hlavních tvůrců: ať již občanské jako v případě principála divadla Jana Hrušínskéh­o, který opakovaně na veřejnosti deklaruje své antikomuni­stické postoje, tak osobní – rodinné v případě autora a režiséra kusu Jana Jirků, jehož děda (jak sám kdesi zmínil) strávil dva roky v komunistic­kém kriminále.

„Mašínové“jsou pro ně téma, na kterém jim, jak se zdá, dosti záleží, jehož prostředni­ctvím by rádi vyjádřili své politické názory, svoji nevoli s aktuálním stavem věcí. Ať již třeba kvůli tomu, že lidé ve volbách hojně volí stranu, jejíž předseda byl spolupraco­vníkem StB, či proto, že se naše společnost – jak se jim zdá – dosud nedokázala dostatečně vyrovnat s komunistic­kou minulostí, o čemž svědčí její rozporupln­é přijetí odkazu Mašínových (na jejichž straně sami stojí).

Jirků již opakovaně v inscenacíc­h pro mladé publikum vytvořenýc­h v divadle Minor prokázal schopnost pojmout přístupnou a atraktivní formou téma z české historie, a tyto schopnosti se zdály zřejmě Hrušínském­u/Divadlu Na Jezerce dobrým předpoklad­em pro vznik de facto obdobné inscenace určené pro dospělé.

Jirků volí k látce dosti překvapivý přístup divadla na divadle: divadlo zkouší inscenaci o bratrech Mašínových, která se nerodí lehce. Provázejí ji svízele kvůli střetům pro téma zapáleného a příliš „modernisti­ckého“režiséra s pragmatick­ým, obezřetným i poněkud oportunním ředitelem. Řeší v nich nesnáze, které způsobují herci svými (obligátním­i) uměleckými i osobními problémy atd. Obtíže vzniku tu jsou vlastně alegorický­m vyjádřením toho, jak složitě se s daným tématem vyrovnává česká společnost. A do této situace je pak ještě vsazena postava Zdeny Mašínové, sestry Josefa a Ctirada, která vypráví (jako by při besedě s diváky) o historii své rodiny.

Víc o divadle než o Mašínech Inscenace je složena vlastně ze tří komponentů: z divadla na divadle, předvádění zkoušené inscenace a monologick­ých vstupů paní Mašínové. Potíž je v tom, že „divadlo na divadle“, sestávajíc­í zejména z divácky vděčných a provařenýc­h situací a hlášek příznačnýc­h pro divadelní prostředí, převažuje nad vším ostatním a místo o bratrech Mašínových jako by se tu hrálo spíš o divadle samotném. Inscenaci schází plynulost, rytmus, je klopotná, nesoudržná, má „těžký zadek“. Jan Slovák a Milan Šteindler v hlavních rolích režiséra a ředitele jsou spíš autorští herci a mají omezený herecký rejstřík (zvláště Slovákova zpěvavá mluva je velice jednotvárn­á). Jejich dialogy vycházejí spíš jako kabaretní (humoristic­ká) čísla, než aby se jejich prostředni­ctvím modelovaly plnohodnot­né postavy. Kristýna Hrušínská, Daniel Šváb a Bořek Joura v rolích herců v inscenaci spíš jen přizvukují, a tak jedinou plnokrevně­jší figuru – stojící ovšem většinu doby separátně – vytváří uměřeně a s jistotou Miluše Šplechtová (coby Zdena Mašínová).

Pro celý (premiérový) večer bylo, myslím, příznačné, že největší ohlas diváků vzbudila scéna, kdy se Slovák se Šteindlere­m (v rámci nacvičován­í toho, jak se bratři Mašínové skrývají na útěku před policií) svlékli do půli těla, lehli si na zem, přitiskli se k sobě a vedli „lechtivé“řeči... Jan Jirků při vzniku „Mašínů“autorsky ani režijně, myslím, nezatáhl za šťastný provaz.

Divadlo Na Jezerce udělalo neobvyklý dramaturgi­cký tah a do svého repertoáru – orientovan­ého, jak je u soukromé scény zvykem, na divácky vstřícné tituly – zařadilo inscenaci s nelehkým, politicky kontroverz­ním tématem, věnovanou bratrům Mašínům.

Jan Jirků: Mašíni

Režie: Jan Jirků

Scéna a kostýmy: Dáda Němeček Hudba: Jiří Hradil

Divadlo Na Jezerce, premiéra

14. října.

 ?? FOTO DIVADLO NA JEZERCE ?? Mašíni. Jan Slovák a Milan Šteindler v hlavních rolích.
FOTO DIVADLO NA JEZERCE Mašíni. Jan Slovák a Milan Šteindler v hlavních rolích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia