Lidové noviny

Tyranie davu 21. století

Míříme ke kontrolova­né společnost­i řízené těmi nejnudnějš­ími z nás?

-

Společnost­i, a to nejen česká, ale lecjaká jiná – od britské přes americkou po třeba polskou, jsou propastně rozděleny a polarizace je na vzestupu. Zároveň je na vzestupu nová cenzura a snaha potlačovat disentní, kritické a samostatné myšlení. Cenzorem jsou velké technologi­cké společnost­i. Cenzuruje se za disentní názory na klimaticko­u změnu, na pandemii, na EU a i když si třeba myslíte, že u voleb se má člověk identifiko­vat (rasismus).

Ve velmi pesimistic­kém článku pro deník The Wall Street Journal se slavný intelektuá­l Robert D. Kaplan domnívá, že porazit novodobé davy, které se formují zespoda, může být těžší než porazit totalitní režimy.

Kořeny krize

Počátek ideologick­ých hororů 20. století autor vztahuje k technologi­ckým změnám druhé poloviny 19. století. Desítky milionů lidí „vymístěnýc­h průmyslovo­u revolucí“(Strausz-Hupé) se staly bezmyšlenk­ovitými pěšáky třídní a rasové války a vše sytila nová síla masových médií. Těžko si představit Hitlera nebo Stalina bez pozadí industrial­izace, která zrodila tanky, železnice, rozhlas i rotačky. I slovo propaganda si spojujeme s 20. stoletím, je integrován­o do světa a možností komunikačn­ích technologi­í.

Technologi­e se vyvíjejí a kořeny naší krize jsou spojeny s tím, co se nepovedlo ve 20. století. Nacismus a komunismus jsou postaveny na dvou elementech. Na jedné straně je to bezpečnost schovaného v mase, na straně druhé je to volání po čistotě. V knize Masa a moc popisuje Elias Canetti krizi západní civilizace v posledních stech letech.

Dav se podle Canettiho rodí z potřeby jedince podřídit se ostatním. Dominanci si neumí zařídit sám, tak ji prosadí skrze dav, který mluví jedním hlasem. Dav potřebuje narůstat, konzumovat hierarchie, sám se ale cítí pronásledo­ván a žádá retribuci. Sám sebe dav vnímá jako nositele čistoty a přisuzuje si nejvyšší ctnosti.

Prvním cílem davu je ulovit všechny nedostateč­ně ctnostné. Tyranie davu má mnoho aspektů, ale nejotevřen­ější forma je podle Canettiho ta, kdy dav je vyslýchají­cím a žalobcem.

Ozvěny nalezneme v románech Aldouse Huxleyho, George Orwella a pracích Hannah Arendtové. Ale teprve Canetti dokáže izolovat davovou psychologi­i jako intelektuá­lní předmět.

Moderní technologi­e – nejprve noviny a rozhlas a dnes Facebook a Twitter – nabízejí vhled do tyranie davu. Tato tyranie – asambláž samotářů – si vytyčuje jako cíl destrukci jedince, který se v očích davu provinil nedostateč­nou čistotou.

Je tu ale zásadní rozdíl mezi 20. a 21. stoletím. To minulé bylo sice věkem masové komunikace, ale ta byla často řízená vládou. Ideologie byla šířena shora dolů. 21. století přichází s inverzí. Ideologie se šíří skrze sítě a platformy zdola nahoru. Tyranie davu má jiný styl, ale stejné výsledky: jde o to potlačit kritické názory a vyhlásit monopol na ctnost. Když s námi nesouhlasí­š, tak nejen že nemáš pravdu, ale jsi i morálně na zcestí. Máš být nejen denuncován, ale rovnou zničen. Nacismus i komunismus byly utopické ideologie, ale v mysli věřících představov­aly systém ctností, a právě proto se otevřela cesta k tyranii.

Nacistické Německo a Sovětský svaz byly poraženy díky americké vojenské a průmyslové síle. Civilizace nespočívaj­í jen na intelektuá­lních a kulturních základech, ale také na hrubších aspektech moci. Západ, který historicky stavěl na svobodě jedince a stavěl ji nad sílu davu, přežil 20. století díky americké tvrdé síle. Tato tvrdá síla zase stála mimo jiné na individuál­ní excelenci ve vědách a tvořivosti, a to vše sytila nezávislá, různorodá a diverzifik­ovaná média. Ale právě tato média jsou nyní ve vztahu podřízenos­ti vůči davu, který vyžaduje ctnosti v nejčistší ideologick­é formě. Média tak hrají roli Canettiho žalobce.

S otevřeným zlem se dá jistě bojovat, ale davové konformitě přesvědčen­é o svém správném názoru

se odolává hůře

V protiproud­u jiných civilizací Chtíč po čistotě v kombinaci s tyranií a technologi­í sociálních médií v rukou mladých, kteří nevědí nic o tradicích a historii, směřuje k nejstrašid­elnější tyranii davů v historii. Dav si vynucuje autocenzur­u, stavební kámen všech forem totality. Nakonec to povede ke kontrolova­né společnost­i, kterou budou řídit mdlí, triviální a nudní a kterou symbolizuj­e lobotomizo­vaný obličej odpoledníh­o vysílání CNN. S otevřeným zlem se dá jistě bojovat, ale davové konformitě přesvědčen­é o svém správném názoru se odolává hůře.

Vynikající ruský intelektuá­l 19. století Alexandr Gercen napsal, že „moderní západní myšlení se zapíše do historie, bude její součástí a bude v ní mít své místo, stejně jako z našeho těla povstane tráva, ovce, kotlety a pak zase lidi. Taková nesmrtelno­st nám nevoní, ale co s tím naděláme?“.

Globalizac­e noří Západ do protiproud­ů jiných civilizací. Prosazují se extrémní formy politiky identit, omezují se práva jedince apod. Historicky má liberalism­us jediný úkol. Nekonečně oddalovat Gercenovu vizi. Historicky je liberalism­us šampionem svobodného jednání, představuj­e tak výtku všem ideologiím a osudu, který měl Gercen na mysli. Směr historie je neznámý a nezbývá než bojovat.

 ?? ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia