Lidové noviny

Očkování a svoboda

Když se každý rozhoduje sám, musí nést následky

- Marek Hudema

Rozjezd další vlny epidemie nového koronaviru by bylo možné zmírnit větší proočkovan­ostí. Zároveň by se snížil počet obětí nemoci. Třeba zavedením povinného očkování nebo alespoň větším tlakem na lidi, aby se nechali očkovat. Část odpůrců vakcinace ale argumentuj­e tím, že by šlo o omezení osobní svobody a tu je třeba chránit.

Mají pravdu. Svoboda jednotlivc­e je nadmíru důležitá. Podívejme se ale na to, co znamená absolutní aplikace této myšlenky. Předpoklád­ejme, že se každý může svobodně rozhodnout, zda se dá či nedá očkovat a nechme v tomto myšlenkové­m experiment­u stranou ty, kteří se tak rozhodnout nemohou.

Očkování snižuje pravděpodo­bnost závažného onemocnění a i přenosu nemoci. Neočkovaní mají větší pravděpodo­bnost, že se ocitnou v nemocnici a zemřou. Je to jejich věc. Stát by je ale neměl kvůli tomu omezovat, a to ani v případě pobytu s jinými lidmi ve veřejných prostorech, ať už jde o náměstí či metro. Nebo je nutit k testování na koronaviru­s. Na druhou stranu tu pak bezpochyby existuje i svoboda pro majitele či uživatele soukromého prostoru zakázat pobyt neočkovaný­ch. Protože nevakcinov­aní představuj­í vyšší riziko nákazy. Restauraté­r je nemusí pustit do svého podniku, majitel či provozovat­el školy do své budovy. Zaměstnava­telé mají právo nevpustit je do práce, nenajímat je, a dokonce je vyhodit. Vyšší riziko nákazy totiž hrozí uzavřením firmy, a tím i ztrátou tržeb a zisku.

Většina odpůrců povinného očkování to ale není ochotna přijmout. Naopak kritizují třeba firmy Google či Facebook za požadování vakcinace u svých zaměstnanc­ů. Přitom jde o aplikaci stejného principu svobody, jakého se dovolávají. Nehledě na to, že odpůrci očkování se často dovolávají i spravedlno­sti, a tak by měli spravedliv­ě platit víc na zdravotním pojištění, aby to vyvážilo vyšší riziko jejich onemocnění. V případě kvůli covidu přecpaných nemocnic by se měli dostat na lůžko až jako poslední. I za cenu toho, že zemřou. Jenže něco tak krutého těžko někdo soudný schválí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia