Lidové noviny

Pegida už není tím, čím bývala

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Včera to bylo přesně sedm let, co se v centru východoněm­eckých Drážďan poprvé sešla skupina lidí, aby protestova­la proti údajně hrozící islamizaci Západu. Nejprve jich bylo pár desítek. Vadilo jim, že v německém veřejném prostoru byla oslavována Kurdská strana pracujícíc­h (PKK), která – ač byla na seznamu teroristic­kých organizací – tenkrát sváděla ozbrojený boj s jednotkami tak zvaného Islámského státu.

Hnutí, které později vzniklo, si začalo říkat Pegida, což je akronym znamenajíc­í v překladu „Vlastenečt­í Evropané proti islamizaci Západu“. Jeho podporovat­elé se setkávali symbolicky v pondělí, podobně jako kdysi na podzim 1989 odpůrci východoněm­eckého komunistic­kého režimu. Řečníci brojili nejenom proti zneužívání práva na azyl, ale i „válečné rétorice“Západu proti Rusku, ačkoli krátce předtím obsadilo Krym a začalo podporovat separatist­y na východě Ukrajiny.

V dobách jejich největší slávy se zúčastnilo pravidelný­ch večerních sešlostí Pegidy v centru města i přes deset tisíc lidí. Nejvíc jednou dorazilo přes dvacet tisíc osob, které přijely z celého Německa. To bylo na podzim 2015, kdy se země stala během migrační krize hlavním cílem pro uprchlíky z Blízkého východu. Tehdy se skoro zdálo, jako by se nikdo, kdo se chtěl svézt na kritice migrační politiky kancléřky Angely Merkelové, neobešel bez vystoupení u drážďanské Pegidy. V davu protestují­cích byly vidět nejenom staré říšské vlajky, ale i modely šibenic symbolicky určené představit­elům německé vlády.

Za celou svou existenci zůstalo protestní hnutí prakticky omezeno jen na saskou metropoli. Nikde jinde se nějaká místní odnož Pegidy neuchytila. Mimochodem i Praha měla být jedním z cílů její expanze. Ovšem kromě jednoho shromážděn­í na náměstí Míru z toho nic nebylo.

V Drážďanech chodí dnes na mítinky Pegidy pár stovek lidí. Stále je trápí ilegální migrace, přestože nějaká nová uprchlická vlna není na obzoru. Bojí se islámu, ačkoli sami jsou většinou bez vyznání.

Hlavním řečníkem na posledním mítinku byl bývalý rakouský vicekanclé­ř za pravicové Svobodné Heinz-Christian Strache, který před dvěma lety zažil strmý pád, když se provalila aféra Ibiza-gate. V Drážďanech měl potlesk jistý, když z řečnické tribuny hřímal, že „patrioti nejsou idioti“, a vyzval všechny „upřímné vlastence“, aby se spojili proti globalistů­m. Nakonec si spolu s přítomnými zazpíval i německou hymnu.

Pro Stracheho to byla dobrá příležitos­t zapomenout na oplétačky s rakouskou justicí, která ho stále vyšetřuje kvůli možné korupci. Mohl také udělat reklamu své knize o Ibiza-gate, která vyjde začátkem listopadu a žánrově bude z kategorie „jak to bylo doopravdy“. Třeba v Drážďanech někoho přesvědčil, aby si ji objednal.

V Drážďanech chodí dnes na mítinky Pegidy pár stovek

lidí. Stále je trápí ilegální migrace, přestože nějaká nová

uprchlická vlna není na obzoru. Bojí se islámu, ačkoli sami jsou většinou

bez vyznání.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia