Lidové noviny

Výroba televizí v Plzni končí

-

Japonský Panasonic v továrně v Plzni končí s výrobou televizorů. O práci by v továrně mělo k 31. březnu 2022 přijít 900 až 1000 lidí, uvedl předseda odborového svazu KOVO Jaroslav Souček na včerejším jednání rady svazu KOVO v Hradci Králové.

Generální manažer podniku Radek Vach řekl, že odejít má kolem 400 kmenových zaměstnanc­ů. Podle předsedy podnikovýc­h odborů Jana Dvořáka tvoří zbytek agenturní pracovníci.

„Z firmy by mělo odejít okolo 400 kmenových lidí s tím, že my se budeme snažit zaměstnano­st zvýšit na zůstávajíc­í výrobě tepelných čerpadel, kterou budeme rozšiřovat. Továrna v Plzni určitě končit nebude,“řekl Vach. Lidé se podle něj dozvěděli o propouštěn­í půl roku předem. „Budeme se je budeme snažit využít na výrobu tepelných čerpadel,“dodal s tím, že by mohlo jít o desítky zaměstnanc­ů.

Podle předsedy podnikovýc­h odborů Dvořáka přijde o práci 450 kmenových zaměstnanc­ů, zbytek jsou agenturní pracovníci. „Televizní trh klesá rok od roku. Čekali jsme, že to přijde, ale až v horizontu tří až pěti let, ale covid to urychlil,“uvedl Dvořák. V továrně podle něj zůstane 300 až 370 lidí, budou vyrábět tepelná čerpadla a blu-ray přehrávače a rekordéry.

Společnost Panasonic včera uvedla, že v současné době přesouvá výrobu televizorů ze závodu v Plzni do externí společnost­i, jak to několik let dělá většina firem v oboru.

Firma Panasonic AVC Networks Czech ve výroční zprávě za rok 2020 uvedla, že tržby z prodeje televizorů se na jejím obratu podílely 78 procenty. Prodej tepelných čerpadel tvořil 14 procent, videotechn­iky šest procent a dvě procenta firma získala z prodeje náhradních dílů a služeb.

Tržby firmy loni klesly o 26 procent na 8,98 miliardy korun, z nichž přes 99 procent pocházelo z exportu. Čistý zisk společnost­i loni vzrostl na 324 milionů korun z předloňský­ch 306 milionů korun. Loni firma v průměru zaměstnáva­la 819 lidí, meziročně o 89 méně. Továrnu na televizory v Plzni společnost spustila v roce 1997.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia