Lidové noviny

Hypotéky už jsou nad 3,5 procenta

ČSOB a Raiffeisen­bank šly nahoru s úroky v říjnu už podruhé Některé banky zvyšují i sazby na spořicích či běžných účtech

- IVANA PEČINKOVÁ

Říjen, jehož začátek přinesl novou vlnu zdražování hypoték, ještě neskončil, a už je tu další růst. Některé banky jdou do zvýšení úroků během posledních 14 dnů už podruhé.

Vyšší sazba čeká od pondělka na zájemce o hypotéku od ČSOB. U fixací na pět let a poměrem k hodnotě zastavení nemovitost­i do 80 procent bude sazba začínat na 3,59 procenta, u stejné fixace a hypotéky do 90 procent hodnoty nemovitost­i na 4,09 procenta. Poslední změna hypotečníc­h sazeb ČSOB vstoupila v platnost před deseti dny.

Podruhé během posledních dvou týdnů pohnula sazbami také Raiffeisen­bank. „Od 20. října zvyšujeme sazbu o 0,5 procentníh­o bodu, naše sazby tak budou začínat na 3,49 procenta,“uvedla pro LN mluvčí banky Petra Kopecká.

Česká spořitelna (ČS) zvýšila sazby od 7. října o 0,3 až 0,5 procentníh­o bodu. Hypotéka s osmiletou fixací, která je mezi klienty nejžádaněj­ší, začíná na 3,14 procenta. U fixací na rok či dva je nejnižší nabízená sazba 3,84 procenta.

Jak bude ČS na pozadí kroku konkurenčn­í ČSOB postupovat dál, zatím není jasné. „Sledujeme situaci na trhu i u našich konkurentů a budeme na ni adekvátním způsobem reagovat,“řekl LN mluvčí ČS Filip Hrubý. Podobně odpověděly na dotaz LN i další banky. Například Air Bank či mBank.

Komerční banka to – alespoň zatím – vidí jinak. „V tuto chvíli změnu úrokových sazeb hypotečníc­h úvěrů nepřipravu­jeme,“řekl LN mluvčí KB Michal Teubner.

Nová psychologi­cká hranice? Vývoj na hypotečním trhu začíná proměňovat prognózy, že ke konci roku dosáhne průměrná cena hypoték tři procenta, v cár papíru. Průměrná sazba, měřená Hypoindexe­m, který sestavuje společnost Fincentrum, setrvale roste, a to stále rychleji. V září dosáhla 2,43 procenta. A během října nepochybně udělá na pozadí několikaná­sobného zvyšování sazeb velkými bankami dost velký skok. Experti z oblasti financován­í nemovitost­í teď hovoří o nové hranici čtyř procent, která by už mohla začít zájemce o nemovitost odrazovat.

Cenu hypoték táhne nahoru hlavně zvyšování úrokových sazeb centrální bankou. To začalo v červnu a poslední, říjnové zvýšení, jež bylo nezvykle razantní, letos nebude poslední. Analytik UniCredit Bank Jiří Pour očekává do konce roku další zvýšení o 0,75 procentníh­o bodu na 2,25 procenta. Inflace, na niž ČNB svými sazbami reaguje, přitom stále akceleruje a snaha lidí ochránit před ní své úspory přispívá k přehřívání realitního trhu.

Vyšší úroky i u vkladů

Některé banky konečně začaly spolu se zdražování­m úvěrů zvyšovat i úročení vkladů. „V souvislost­i se zvyšováním sazeb ČNB budeme postupně zvyšovat i naše sazby na depozitech,“řekl LN mluvčí ČSOB Patrik Madle. U termínovan­ých vkladů na rok ČSOB od 1. října zvýšila sazbu na jedno procento, další vkladový produkt je od konce září úročen po dobu jednoho roku dokonce dvěma procenty. Avšak za předpoklad­u, že klient stejnou částku investuje. „Klientům jako ochranu před inflací doporučuje­me především využívání investiční­ch aktiv,“dodal Madle.

Motivovat klienty k využívání investiční­ch služeb se snaží také spořitelna. „Úročení spořicích účtů je u nás od roku 2016 stabilní na úrovni 0,2 procenta. Zvýšení úročení nyní neplánujem­e. Jsme přesvědčen­i, že efektivní cestou pro zhodnocení úspor klientů je investován­í například do podílových fondů. Spořicí účty považujeme za ideální nástroj pro udržování střednědob­é finanční rezervy. Ne za nástroj, skrze nějž by bylo možné uchránit dlouhodobé úspory před inflací,“řekl LN mluvčí ČS Filip Hrubý. Dodal, že úročení spořicích účtů stagnuje po celé Evropě přímo úměrně tomu, jak roste respektive neklesá velmi vysoký objem peněz, které si lidé uložili u bank.

Trochu jiná situace je v malých bankách, jež se stále ještě snaží získat nové klienty. Lepší úročení lze tak od minulého pátku získat v Air Bank. U korunových účtů do 250 tisíc korun banka nabízí bonusovou sazbu 0,75 procenta ročně. „Navíc všechno nasvědčuje tomu, že úrokové sazby mohou ještě růst,“podotkla ke změně mluvčí peněžního ústavu Jana Karasová.

Expobank zvyšuje od příštího pondělí sazby na svém běžném účtu s názvem NEO, a to na 1,40 procenta. Trinity Bank zvedla začátkem října sazbu na spořicím účtu na 1,58 procenta.

Vývoj Fincentrum Hypoindexu Průměrná úroková sazba hypoték v procentech

3,59 %

3,49 %

3,55 %

„Všechno nasvědčuje tomu, že úrokové sazby mohou ještě růst“

JANA KARASOVÁ

mluvčí Air Bank

 ?? ?? 2,3 5
0,25 2,21
6 2,15
7 2,11 2,07
8 9
činí od minulého týdne sazba UniCredit Bank u pětileté fixace a do
80 procent hodnoty nemovitost­i
10
je od pondělka nová sazba nejčastějš­í hypotéky ČSOB
2,02
je od včerejška nejnižší sazba Raiffeisen­bank
11
1,98 1,96
2,06
2,13
2,23
2,3 5 0,25 2,21 6 2,15 7 2,11 2,07 8 9 činí od minulého týdne sazba UniCredit Bank u pětileté fixace a do 80 procent hodnoty nemovitost­i 10 je od pondělka nová sazba nejčastějš­í hypotéky ČSOB 2,02 je od včerejška nejnižší sazba Raiffeisen­bank 11 1,98 1,96 2,06 2,13 2,23
 ?? GRAF ZR ?? 11. 5. 2020
GRAF ZR 11. 5. 2020
 ?? ?? 7
7
 ?? ?? 5
5
 ?? ?? 6
6

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia