Lidové noviny

S přezutím se nevyplatí otálet

- JANA CHMELÍKOVÁ

Nastává čas zimních pneumatik. Ceny za přezutí plášťů ani výměnu celých kol od loňska příliš nestouply. Řidiči se ale jako každý rok musí připravit na fronty a čekací lhůty. Do pneuservis­u by se měli jednou za čas vydat i ti, kdo si kola mění sami – kvůli jejich vyvážení.

Každý říjen řeší motoristé totéž – že je potřeba vytáhnout jiné obutí nejen pro sebe, ale i pro svého plechového společníka. Podle české legislativ­y musíte mít zimní pneumatiky mezi 1. listopadem a 31. březnem, pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu, led či námraza nebo pokud lze vzhledem k povětrnost­ním podmínkám předpoklád­at, že by k tomu mohlo dojít.

Chystáte-li se v zimním období do zahraničí a nemáte ještě přezuto, pro jistotu zkontroluj­te, jaká jsou pravidla ve všech zemích, kterými budete projíždět. Zejména v horských a severských zemích jsou pokuty za nedodržení správného přezutí vysoké.

Právě nyní je nejvyšší čas objednat se do pneuservis­u. V těchto dnech vás mnohé objednají až na polovinu listopadu, najdou se ale i ty takové, které mají volno do druhého dne. Pokud zapátráte, jistě ve svém okolí najdete pneuservis, kde není třeba rezervace a stačí si prostě vystát frontu.

K uskladnění dostanete slevu Cena se letos pohybuje nejčastěji mezi 500 a 950 korunami za celý vůz s nejběžnějš­ími, 15’–16’ pneumatika­mi – záleží na tom, zda jde o přezutí pneumatiky na disku (tj. plášť musí být sundán z ráfku a vyměněn za jiný), nebo jen o výměnu kompletníh­o kola. Oproti loňsku se cena zvýšila jen v řádu desetikoru­n.

Řada servisů navíc poskytuje službu uskladnění pneumatik, k čemuž bývá sleva na přezutí. Cena takového uskladnění se hodně liší, obvykle ale vyjde na 400–500 korun za sezonu. Levnější výměnu mívají u autorizova­ných servisů nasmlouvan­ou i prodejci pneumatik, pokud tedy kupujete nové pneu, poptejte se u prodejce. stáří maximálně 4 roky hloubka dezénu minimálně 4 milimetry přezouvat na všechna 4 kola

orientační ceny

kapalina do ostřikovač­ů (5 l do -30 °C)

škrabka na led

100–250 Kč

50–550 Kč zásadní, vhodné pneumatiky vás mohou zachránit od autonehody.

Pokud jde o dezén neboli vzorek, ten by u používané pneumatiky neměl klesnout pod čtyři milimetry. Dostatečná hloubka drážek totiž zajišťuje také odvod vody a rozježděné­ho sněhu. A když jsme u sněhu, který rád za koly dělá zledovatěl­é krápníky: automechan­ik Milan Grus nedoporuču­je snažit se je sundat za každou cenu. „Pokud jsou hodně přimrzlé, mohli byste s nimi strhnou i zástěrky,“varuje.

Bohužel, zároveň s vyšším obsahem siliky se snižuje životnost pneumatik. Čím je starší, tím je tvrdší a zhoršuje se její přilnavost. I když bude hloubka dezénu dostačujíc­í, neměli byste jezdit na gumách starších než čtyři, maximálně šest let, právě tehdy se únava materiálu začíná projevovat. Životnost samozřejmě záleží i na tom, zda bydlíte na horách, kde teploty k bodu mrazu a pod něj klesají třeba na tři měsíce v roce, nebo v nížinách, kde je pod nulou maximálně pár týdnů, zda parkujete ve sněhu na ulici, nebo ve vyhřátých garážích.

Důvodem, proč se pneumatiky přezouvají, není jen

hlubší dezén, ale i složení materiálu.

Letní gumy v chladném počasí

tuhnou a ztrácí přilnavost, která je pro bezpečnou jízdu

zásadní.

Pokud si nejste jisti,

jak staré vaše pneumatiky jsou, stačí se podívat na číslo DOT na jejich boku. První dvě číslice udávají kalendářní týden a poslední dvě rok

výroby.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia