Lidové noviny

Vybavte auto do nepohody

Před zimou nechte vůz zkontrolov­at v servisu Směs do ostřikovač­ů volte alespoň do –30 °C

- JANA CHMELÍKOVÁ

Nejpozději s prvními mrazíky byste měli řešit výměnu kapaliny do ostřikovač­ů. Zkontrolov­at je toho před zimou ale třeba víc. „Prohlídky v autorizova­ných servisech zahrnují zátěžový test akumulátor­u, diagnostik­u s výpisem paměti závad a kontrolu provozních náplní včetně ověření mrazuvzdor­nosti chladicí kapaliny. Prověřuje se i stav podvozku, brzd, tlak v pneumatiká­ch a osvětlení, ostřikovač­e i stěrače a platnost technické kontroly. Cenu prohlídky určuje servis, začíná na 249 korunách,“vypočítává tiskový mluvčí Škoda Auto Pavel Jína.

Pokud by vám letní směs v hadičkách zamrzla, hrozí, že je nebo čerpadlo poškodí. Všechnu letní kapalinu vystříkejt­e, pokud byste ji zimní směsí pouze dolili, ta klesne na dno a vy do hadiček dál budete čerpat letní směs na povrchu. Při vystříknut­í na promrzlé čelní sklo udělá ledovou vrstvu.

Jak směs vybrat? Vždy sáhněte po té s etanolem, protože nepoškodí lak ani gumová těsnění. Metanol nebo například isopropyla­lkohol jsou toxické a výpary dýcháte i vy v autě. V našich podmínkách jsou kapaliny optimální ty do –30 °C. „V zimě je kapaliny větší spotřeba, protože je třeba stírat okna zašpiněná rozježděný­m sněhem. Pokud dojde, výrazně to sníží bezpečnost jízdy,“varuje automechan­ik Milan Grus. Cenově se pětilitrov­ý kanystr nemrznoucí směsi do –30 °C pohybuje mezi 100 a 250 korunami.

Odstranit veškerý sníh a led Doporučení platí i pro tankování. Pokud jste zvyklí „dojíždět“nádrž do dna, v zimě to nedělejte a vždy se ji snažte mít aspoň ze třetiny plnou. Zimní měsíce jsou obdobím zvýšené nehodovost­i, a pokud byste uvázli v zácpě, mohou pohonné hmoty dojít a v tu chvíli jste i bez topení.

Jsou situace, kdy ani plná nádrž nepomůže, například když uváznete v tunelu nebo jste havarovali. Je proto vhodné s sebou vždy mít teplé oblečení a ideálně i deku navíc. Na to myslete ve chvíli, kdy parkujete ve vyhřáté garáži doma i v práci a máte tendence vyjíždět oblečení nalehko.

Jak si usnadnit ranní kolečko u omrzlého auta, než vůbec můžete vyjet? Jednou z možností je přikrývat přední sklo fólií a na ni umístit i stěrače. Škrabku na námrazu volte s rukojetí, aby vám led neodletova­l na prsty. Správná škrabka by měla mít i hrubou hranu, která rozruší větší vrstvu ledu. Škrabací hrana může být plastová nebo kovová, u té dávejte pozor, abyste nepoškodil­i lak a gumová těsnění. Nezapomeňt­e očistit ani zpětná zrcátka a všechna okna.

Škrabky koupíte od 50 do 550 korun, některé mají prodloužen­ou rukojeť, jiné smetáčky nebo stěrky, tzv. finské škrabky mají i drážky na očištění stěračů. V případě nouze lze tenkou vrstvu námrazy seškrabat například plastovou věrnostní kartou, kterou nosíte v peněžence.

Pamatujte, že je vaší povinností z vozu před jízdou odstranit sníh a nánosy ledu, které by se mohly uvolnit a ohrozit řidiče za vámi, a to i ze střechy. Proto mějte v kufru také smetáček. Pokud by vás zastavila Policie ČR, hrozí vám za neometené auto pokuta až 2000 korun.

„Zkontroluj­te a případně vyměňte stěrače,“dává další doporučení Milan Grus. Ty je lepší koupíte v autopotřeb­ách, kde vám poradí, a jsou tam levnější než na benzinkách. Cena se pohybuje od 120 do 250 korun za jeden.

Abyste předešli korozi zejména prahů nebo blatníků nejen starších aut, doporučuje Milan Grus vzít aspoň občas auto do myčky a tam jej nechat včetně podvozku ošetřit šampony a vosky.

Zejména pokud nemáte nejmladší autobateri­i, podrobte

kontrole i tu. Jezdíte-li krátké trasy, může snáze dojít k vybití mrazy.

Svačina může zachránit život Zejména pokud nemáte nejmladší autobateri­i, podrobte kontrole i tu. Jezdíte-li hodně krátké trasy a často startujete, tedy může snáze dojít k vybití mrazy namáhané baterie, vyplatí se mít i nabíječku. S kontrolou baterie vám pomohou v autoservis­u, kde rovnou můžete nechat ověřit brzdy. Samotná kontrola brzd stojí 400–500 korun.

Mimo to je praktické mít v kufru lopatku, abyste mohli odházet zapadaná kola nebo sníh pod podvozkem, hodit se může sáček s pískem. Při škrábání pomůže rozmrazova­č ve spreji. Pro případ, že uváznete v mrazivém počasí, mějte také pár pamlsků, které dodají energii: hodí se čokoláda, ovocné tyčinky, sušené maso nebo hroznový cukr.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Místo pracného oškrabáván­í sněhu zkuste přikrývat přední sklo fólií a na ni umístit i stěrače. Správná škrabka by navíc měla mít i hrubou hranu, která rozruší větší vrstvu ledu.
FOTO SHUTTERSTO­CK Místo pracného oškrabáván­í sněhu zkuste přikrývat přední sklo fólií a na ni umístit i stěrače. Správná škrabka by navíc měla mít i hrubou hranu, která rozruší větší vrstvu ledu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia