Lidové noviny

Jak se do auta správně obléci

-

Kbezpečné jízdě na sněhu a ledu nepatří jen správné obutí kol, ale i oblečení a obutí řidiče. Většina však tápe nebo jej vůbec neřeší. Pravidla jsou přitom celkem jednoduchá. Nikdy byste například neměli řídit v naducané zimní bundě, protože autopás by po jejím hladkém povrchu mohl sklouznout z ramene. „V místech, kde se pás dotýká těla, by mělo být co nejméně vrstev oblečení,“radí Karel Mulač z bezpečnost­ního výzkumného týmu Škoda Auto. Na druhou stranu by ale pás neměl sedět ani na holé kůži. „Je-li vám zima, pak teplé oblečení rozepněte a připoutejt­e se pod touto tlustou vrstvou. Tu pak můžete přehodit přes pásy,“dodává.

Neriskujte, ani když vás čeká jen pársetmetr­ová cesta od sjezdovky k chatě, a přezujte přezkáče za normální boty. V tuhých lyžařských botách nemáte téměř žádnou citlivost, navíc dost omezenou pohyblivos­t v kotníku a je to stejné, jako kdybyste chtěli řídit s nohou v sádře. Noha vám snadno sklouzne z pedálu a v případě nouze navíc nebude moci dostatečně efektivně zareagovat.

Pásy utažené na maximum Ještě přísnější jsou pravidla pro děti v autosedačk­ách, zejména těch, které mají vlastní pásy a nepoužívaj­í autopás vozidla (tedy ty v kategoriíc­h do 18 kg, resp. u některých až do 25 kg). Přes načechrano­u zimní bundu pás sedačky totiž nikdy nedotáhnet­e tak, jak je potřeba. V případě nárazu tak dítě snadno z pásů vyklouzne do volného prostoru a může třeba proletět sklem.

Děti raději oblékněte do tenké, nekluzké (např. flísové) mikiny či kombinézy, připoutejt­e, a pak podle potřeby přikryjte dekou. Až se v autě teplota zvedne, deku snadno sejmete. Pomoci vám může i termoprádl­o, které dnes seženete i pro miminka, fusaky s průřezy i na pětibodové autopásy nebo podložky z merino vlny, díky kterým dítě neposadíte přímo do vymrzlé sedačky, ale na za všech okolností příjemně teplou vlnu.

Pokud dítě nechcete vyzouvat, aby mu nebyla zima, sedadla ve vozidle před špínou z bot ochrání návleky, v případě nouze poslouží i obyčejné igelitové sáčky. Vhodné je také volit oblečení bez tlusté kapuce, která hlavu vyklání dopředu ze sedačky, a ta tak nemusí být dostatečně chráněna. Dobré je proto volit jen tenkou čepici například z funkčního materiálu nebo vlny. jch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia