Lidové noviny

Při smyku jen sešlápněte spojku

-

zimní jízdu zásadní. Zkontrolov­at je ale potřeba i nastavení světlometů, aby byly plně funkční a neoslňoval­y.

LN Na co by si řidiči měli dát největší pozor?

V zimě se brzy stmívá a tma nebo šero je i v ranní špičce. Řidiči by měli dávat pozor na chodce, kteří jsou při střetu velmi zranitelní. Pořád je hodně případů, kdy řidič přehlédne chodce na přechodu. Chodci by měli nosit reflexní prvky, aby nebyli „neviditeln­í“.

Řidiči ale mohou tragickým nehodám, kterých je nejvíce v období od října do ledna, předcházet preventivn­ím snížením rychlosti u přechodů a v místech zvýšeného pohybu chodců.

Další často ignorované pravidlo je bezpečná vzdálenost, ideálně na úrovni dvou vteřin od vozidla přede mnou. Pro příklad: při rychlosti 90 km/h potřebuji na mokru k zastavení 65 metrů, při náledí 180 metrů. Bez rozestupu nemám šanci udělat vůbec nic.

LN Proč je vhodné používat zimní pneumatiky i v oblastech, kde jejich použití není povinné?

V zimě jsou klimatické podmínky proměnlivé. Podle zákona má řidič mít zimní pneumatiky i v situaci, kdy lze námrazu nebo sníh jen očekávat. Když se budu z chalupy vracet v neděli večer, může být úplně jiné počasí než v pátek odpoledne. Doporučuje­me proto na celé zimní období přezout na zimní pneumatiky a musím většinu řidičů pochválit za to, že to dělá.

LN A proč naopak na jaře přezouvat zpět na letní gumy?

Své pozitivní vlastnosti zimní pneu ztrácí s rostoucí teplotou, snižuje se bezpečnost, ale také se zvyšuje spotřeba a zhoršuje komfort jízdy. Brzdná dráha zimní pneumatiky se při vyšších teplotách prodlužuje až o 20 procent. Důvodem je menší styčná plocha a tím nižší přilnavost. Mezní teplotou pro přezutí je zhruba 7 °C a měla by se nad touto hranicí pohybovat dlouhodobě. Při brzkém přezutí mohou řidiče překvapit časté jarní ranní mrazíky nebo nečekaná sněhová nadílka.

LN V jakých situacích by řidič měl mít ve výbavě i řetězy?

Pokud se řidič chystá do horských oblastí, je pravděpodo­bné, že se setká s dopravní značkou

Sněhové řetězy, která přikazuje pokračovat v jízdě až po nasazení zimních řetězů na nejméně dvě hnací kola. Nejde ale jen o dodržení značky. Například místní či účelové komunikace s prudkým sklonem mohou být při intenzivní­m sněžení či ledovce těžko sjízdné bez řetězů a řidič, který terén nezná, musí vyhodnotit, jestli se tam vůbec pouštět.

LN Co je nejjednodu­šší a zároveň nejefektiv­nější způsob, jak sebe i vozidlo v zimě chránit?

Chránit bychom měli hlavně ostatní v provozu na silnicích. Pohybují se po nich děti, senioři a většina z nás také jako chodci. Míjíme stovky dalších řidičů. Proto bychom měli před vyjetím očistit vozidlo od sněhu a ledu a mít plnohodnot­ný výhled do všech stran. Alfou a omegou jsou kvalitní zimní pneu a také výbava vozidla pro krizové situace – baterka, nabíječka na mobil, dostatek paliva, deka a samozřejmě povinné části výbavy, především reflexní vesta, která je při ruce.

LN Je podle vás vhodné zaplatit si školu smyku?

Nejčastějš­í chyba, která předchází krizové situaci, je nepřiměřen­á rychlost, kterou následuje smyk. Někteří řidiči málo používají spojku, snaží se brzdit a točit volantem víc, než je třeba. Základ ve vybrání smyku je sešlápnout spojkový pedál, nebrzdit a nepřidávat plyn.

Modernější auta jsou vybavena asistenční­mi systémy, které v případě smyku přebírají kontrolu a dokážou výrazně pomoci. Běžný řidič nemá návyky ani dostatečně rychlou reakci a každé auto má svůj limit.

Spíš než školu smyku bych doporučil kurzy bezpečné jízdy, které zahrnují i trénink smyku, ale vedle toho nechají řidiče vyzkoušet si, jak se vůbec jeho auto chová na různém povrchu, jak správně brzdit s maximální intenzitou a podobně.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia