Lidové noviny

Rozhoduje letopiseck­á a místopisná komise

-

Svoji kroniku má každé město a obec, vést takovou pamětní knihu je povinnost daná zákonem. Týká se to proto i Náchoda, který vede kronik hned šest. Ta největší, náchodská, mívá každoročně okolo stovky stránek. Menší kroniky se týkají obcí, které jsou součástí Náchoda – Dobrošov, Jizbice, Lipí, Bělovec, Pavlišov – a rozsahem se pohybují okolo třinácti až čtyřiceti stránek. Každá má svého kronikáře.

Úkolem kroniky, a tedy kronikáře, který ji vede, je zaznamenáv­at zprávy o důležitých a pamětihodn­ých událostech v obci. Co bude obsahem, však není jen na něm samotném. Zápisy hodnotí letopiseck­á a místopisná komise. Té kronikář odevzdá svůj koncept, ke kterému se komise vyjádří. Teprve po doplnění připomínek se schvaluje čistopis, který se objeví v kronice.

A jaké události a informace nesmí chybět? Kronika by se měla soustředit na několik hlavních kapitol, které celkově shrnují dění v obci. Proto v nich najdeme informace o politickém a veřejném životě včetně činnosti samosprávy a orgánů státní správy, kapitoly o hospodařen­í obce a hospodářsk­ém životě, kronika také pamatuje na informován­í o změnách a úpravách v obci včetně dopravní obslužnost­i či životního prostředí. Najdeme v ní dále zprávy o kulturním a sportovním dění, školství nebo turistické­m ruchu. Samozřejmě pamatuje také na obyvatelst­vo i počasí v průběhu roku.

Dříve se kroniky psaly ručně, dnes už kronikář nemusí vládnout uměním krasopisu, protože události mohou být zaznamenáv­ány i elektronic­ky. Po několika letech jsou kroniky vždy svázány a uloženy do archivu.

 ?? ?? JAN BIRKE starosta Náchoda, ČSSD
NÁCHOD (Královéhra­decký
kraj)
JAN BIRKE starosta Náchoda, ČSSD NÁCHOD (Královéhra­decký kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia