Lidové noviny

Hrdina Messi připomněl Panenku

- ANTONÍN VAVRDA

Konečně to byl jeho večer. Konečně dal vzpomenout na své skvostné okamžiky v dresu Barcelony, kterou musel v létě se slzami v očích opustit, jelikož si jej kvůli obřím dluhům nemohla dovolit.

Fotbalový kouzelník Lionel Messi v úterý večer rozhodl o výhře Paris St. Germain nad zpupnými býky z Lipska.

A to dokonce mohl završit v nastavení hattrick, jenže další nařízenou penaltu přenechal ofenzivním­u parťákovi Kyliánu Mbappému. A ten stejně jako na Euru proti Švýcarům selhal.

Na druhou stranu, on i první pokutový kop za stavu 2:2 měl kopat francouzsk­ý expres. Jenže ten poté, co byl na něj odpískaný faul ve vápně, od míče odešel a přenechal ho Messimu.

„Tohle je úplně normální. Je to o respektu. Je to nejlepší hráč na světě a já vždy říkám, že je privilegiu­m s ním hrát,“vyznával se po duelu dvaadvacet­iletý hráč. Tentýž hráč, který ještě v létě stávkoval a chtěl odejít.

Ale zpět k Messiho velké noci. Maďarského brankáře Pétera Gulásciho

totiž překonal dokonalým Panenkovým dloubáčkem.

Opět tak dostal českoslove­nskou fotbalovou legendu do médií celého světa. Zaslouženě. Byl to právě autor slavného zakončení, který k němu Messiho inspiroval, tlačil. „Ve Španělsku mají můj dloubáček asi vůbec nejraději. Před lety jsem tam točil jeden pořad a jeho prostředni­ctvím jsem trošku na hráče tlačil, ať seberou odvahu a zkusí to. Messiho i třeba Cristiana Ronalda, který tehdy hrál za Real,“vyprávěl včera Panenka pro LN.

Oba fenomenáln­í útočníci ji skutečně sebrali, jenže zatímco portugalsk­á značka CR7 jednou, argentinsk­ý šikula se do tohoto zakončení zamiloval.

Dle dostupných statistik takto skóroval popáté za posledních šest let – prve proti Getafe v roce 2015, o dvě sezony později proti Villarreal­u, o další dvě proti Lyonu, loni takto vstřelil proti Atlétiku Madridu svůj 700. gól mezi profesioná­ly a nyní poprvé přidal podobný kousek v dresu PSG.

„Je vidět, že to má natrénovan­é, že se tomu zakončení věnuje. Ano, brankáři i dnes v 99 procentech skočí na stranu, ale je třeba je nalákat, aby tak udělali, aby nezůstali stát,“vysvětluje Panenka, mistr Evropy z roku 1976, kdy svůj dloubáček ve finálovém rozstřelu s Němci předvedl světu poprvé.

Přitom krátce předtím se poprvé (a také naposledy ze zhruba třiceti) při tomto zakončení mýlil.

„Hráli jsme s Bohemkou přátelák proti Vodňanům, pršelo a gólman zůstal stát. Asi se mu nechtělo skákat do kaluže,“usměje se při této vzpomínce.

Důvody k dobré náladě má momentálně také Messi. A i celý pařížský gigant.

Proti Lipsku to byla lopota, dřina, rozhodně nešlo o snadnou práci. Hosté dokonce v 57. minutě díky trefě Mukieleho vedli 2:1.

Pak si ale vzal slovo Messi. V 69. minutě donutil presinkem Hakími k chybě Adamse a šestinásob­ný držitel Zlatého míče skóroval po kombinaci s Mbappém.

A o sedm minut později přišla ona penaltová paráda. „Když se vám na hřišti nedaří dle představ, systém nefunguje dokonale, potřebujet­e výjimečné hráče, aby vám pomohli,“shrnul trefně duel domácí kouč Mauricio Pochettino.

Teď jen potřebuje, aby mu spolupráce hvězd začala fungovat také v lize, ve které se Messi ještě za tři zápasy netrefil. Všechny své tři trefy za pařížský klub vsítil v Lize mistrů.

„Je to jen otázka času. PSG hrálo díky Mbappému a Neymarovi rychle, přímočaře, na protiútoky. S Messim je hra trochu jiná, musí si na sebe zvyknout. Ale nepochybuj­i o tom, že se tak stane,“má jasno Panenka, který v roce 1981 po třiadvacet­i letech v Bohemce odešel do Rapidu Vídeň.

Podobnou změnu – pochopitel­ně na věhlasnějš­ích adresách – zažívá i Messi. Úterní noc ukázala, že je stále výjimečným, rozdílovým hráčem.

Kolikrát ještě číslo 30 rozjásá fanoušky PSG včetně zástupců místních pořadatelů hlídajícíc­h vedle hřiště dění na tribunách jako proti Lipsku?

Argentinec Lionel Messi rozhodl dvěma góly o výhře PSG 3:2 v základní skupině Ligy mistrů nad Lipskem. Penaltovým zakončením dal opět vzpomenout na „Panenkův dloubáček“.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Za stavu 2:2 se argentinsk­ý útočník postavil k zahrání pokutového kopu. Gólmana Lipska překonal nádherně provedeným „panenkovsk­ým (vršovickým) dloubákem“.
FOTO PROFIMEDIA Za stavu 2:2 se argentinsk­ý útočník postavil k zahrání pokutového kopu. Gólmana Lipska překonal nádherně provedeným „panenkovsk­ým (vršovickým) dloubákem“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia