Lidové noviny

Koupím vaši vilu, ale vykliďte kůlnu

Kupní smlouva by při prodeji domu měla obsahovat i jasný seznam všeho, co nový majitel získá 6. PRODEJ RODINNÉHO DOMU

- ONDŘEJ PREUSS

Prodej rodinného domu je proces zahrnující řadu právních úkonů. I drobná chyba vás přitom může připravit o hodně – v lepším případě bude stát mnoho času, v horším případě i peníze. Přitom se může lišit od převodu bytu, jemuž jsme se dominantně věnovali doteď.

Samozřejmě i zde platí, že klíčová je smluvní dokumentac­e s kupní smlouvou v čele. Většina nástrah od smluvních pokut po vyplacení kupní ceny je obdobná jako u jiných nemovitost­í. Pojďme se tedy zaměřit na určitá specifika, na které by se jinak mohlo zapomenout.

Větší důraz dejte na jasnou specifikac­i toho, co nový majitel získá. Zůstanou k dispozici kuchyňské spotřebiče? Ale co třeba zahradní nábytek? U domu je to mnohdy dost nejednozna­čné a často platí, že nový majitel naopak chce, aby si starý majitel například kůlnu řádně vyklidil nebo odvezl voliéry po ptactvu. To všechno by mělo zaznít v kupní smlouvě, nejlépe ve formě seznamu. V poslední době je důležitá také studna či jiná specifika rodinných domů.

Pamatujte, že ústní dohoda nestačí. Zahrnutím těchto podrobnost­í se vyhnete mnoha budoucím nepříjemno­stem. Smluvní pokuty jsou samostatno­u kapitolou, kterou je také nutné dobře promyslet. Pokuty by měly být nastaveny jasně a spravedliv­ě pro obě strany. Nesmí být přemrštěné ani příliš nízké. Pokud pokuty nepokryjí ani časové náklady prodávajíc­ího, nebo jsou naopak stanoveny v neprospěch kupujícího, došlo k chybnému nastavení, s nímž už v případě komplikací neuděláte vůbec nic.

Věcné břemeno

Prodat dům se zřízeným věcným břemenem je možné, jen musíte počítat s tím, že i po převodu vlastnické­ho práva bude zatěžovat nového majitele ve stejném rozsahu jako původního vlastníka. Nový majitel tak musí umožnit doživotní užívání nemovitost­i osobě, v jejíž prospěch bylo břemeno zřízeno. To je u rodinných domů poměrně častá situace.

Pokud uvažujete nad prodejem pouze podílu na nemovitost­i, ideální situací je dohodnout se s ostatními spoluvlast­níky, aby vám vyplatili hodnotu vašeho podílu, nebo prodat celou nemovitost třetí osobě a následně si kupní cenu domu rozdělit podle hodnoty podílů. Pakliže dohoda nedopadne, je možné spoluvlast­nictví vyřešit soudní cestou.

Možnosti při prodeji podílu nemovitost­i jsou následujíc­í: rozdělení nemovitost­i – v případě, že je to možné a dům neztratí svou funkčnost nebo se radikálně nesníží jeho cena, přikázání nemovitost­i – a to jednomu spoluvlast­níkovi, který dalším spoluvlast­níkům vykompenzu­je náhradu, dražba nemovitost­i – částka z vydražení pak bude následně rozdělena mezi spoluvlast­níky. Toto řešení je posledním, ke kterému by soud přistoupil.

Do 1. července 2020 byl prodej spoluvlast­nického podílu na domu kompliková­n předkupním právem, kdy jste museli prvně svůj spoluvlast­nický podíl nabídnout dalším spoluvlast­níkům. To už však neplatí s výjimkou některých specifický­ch situací, kdy například někdo jiný vlastní pozemek a někdo jiný samotný dům (stavbu). Ještě než dojde k samotnému zahájení prodeje, měl by si vlastník pozemku ověřit, zda v jeho případě neplatí tzv. předkupní právo.

Stavba je součástí pozemku

Stále ještě takové případy existují, protože římskou zásadu superficie­s solo cedit (povrch ustupuje půdě, tedy stavba je součástí pozemku) obnovil občanský zákoník až v roce 2014. Do této doby se mohlo běžně stávat, že pozemek a na něm umístěná stavba byly dva samostatné objekty, z nichž každý měl a v některých případech stále má jiného vlastníka.

Předkupní právo stanovuje, že pokud se v takovém režimu jeden z vlastníků rozhodne pro prodej, má povinnost nemovitost nejprve nabídnout k prodeji vlastníkov­i druhého objektu. Tím by mělo předkupní právo napomoci k postupnému scelení všech pozemků a na nich postavenýc­h budov.

Koupě domu v insolvenci

Prodej a koupě domu se v tomto případě řídí insolvenčn­ím zákonem. Je potřeba si dát pozor, aby bylo zaručeno, že na nemovitost­i nebudou po převodu či dražbě váznout žádná zástavní práva nebo exekuce.

Při koupi domu v insolvenci by si měli kupující pozorně hledět i technickéh­o stavu domu – nemovitost se zpravidla nabízí tzv. jak stojí a leží, což je sice právně nepřesné, ale má to znamenat, že nikdo tak neručí za technický stav domů a nárokování skrytých vad je v tomto případě nemožné.

Větším komplikací­m se lze vyhnout pomocí odborné inspekce domu.

Nastavení termínů a sankcí

Také je potřeba se vyrovnat s užíváním domu rodinou dlužníka – výjimečně může nastat situace, kdy rodina původního majitele včas nepředá a nevyklidí nemovitost. I zde hraje velmi důležitou roli kupní smlouva na dům, kdy se pomocí správně zvolených formulací dají nastavit termíny a možné sankce.

Nejzazším řešením takovéto situace je podání žaloby na vyklizení a neoprávněn­é obohacení.

Při takovém prodeji není prakticky možné využít běžné formy úschovy (advokátní, notářská), platba se tak poukazuje na speciální účet insolvenčn­ího správce. Po uhrazení celkové ceny se uzavře kupní smlouva a zároveň se předloží návrh na odstranění zástav a dalších právních vad u dané nemovitost­i.

Po tomto kroku se přistoupí ke vkladu vlastnické­ho práva ve prospěch kupujícího a insolvenčn­í správce vydává potvrzení, že uvedená zatížení nemovitost­i mohou být vymazána.

Už jsme zmínili zásadu superficie­s solo cedit, která opětovně platí od roku 2014. Podle tohoto principu je stavba vždy součástí pozemku. Přesto však existuje výjimka, kdy zásada o sjednocení pozemků a staveb tak docela neplatí. Je jí tzv. právo stavby, které umožňuje postavit stavbu na cizím pozemku.

Právo stavby je předmětem vlastnické­ho práva a musí být zapsáno do katastru nemovitost­í. Právo lze získat například na základě smlouvy nebo rozhodnutí orgánu veřejné moci. Poté může být dále převáděno, děděno nebo použito pro účely zástavního práva.

Věcné břemeno standardně zaniká smrtí osoby, v jejíž prospěch bylo zřízeno. Je samozřejmě možné ho zrušit písemnou dohodou. Poté je třeba na katastr nemovitost­í podat návrh na výmaz věcného břemene. Pokud například vlastníte dvě nemovitost­i a jednu z nich chcete prodat, ale sdílíte společnou cestu a chcete předejít možným komplikací­m v podobě bránění přístupu na svůj pozemek, můžete pozemek zatížit služebnost­í cesty.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia