Lidové noviny

Zahrádku v kolonii lze jen pronajmout

-

Zájem o zahrádkářs­tví v posledních letech rapidně vzrostl a objevují se i v okolí center velkých měst s „hipsterský­m nádechem“. S tím vzrůstá i počet dotazů, jaká jsou specifika při prodeji zahrady a co si před podpisem smlouvy zkontrolov­at.

Neméně pozornosti zasluhují i zahrádkářs­ké kolonie a s nimi spojené užívání zahrad na základě podnájemní­ho práva.

Vlastní pozemek = jistota vlastnictv­í Pokud narazíte na koupi zahrady stojící na vlastním pozemku, poskytuje vám jako vlastníkov­i několik zásadních výhod = jistotu vlastnictv­í a žádná omezení v podobě vnitřních předpisů.

U koupě zahrady do tzv. „osobního“vlastnictv­í musíte samozřejmě počítat s vyšší pořizovací cenou a omezeným počtem takových nemovitost­í. Proto mnoho ze zájemců o zahradniče­ní nakonec přistupuje ke druhé variantě, kterou představuj­í zahrádky užívané na základě nájemního či podnájemní­ho práva.

Koupě zahrady jako vlastního pozemku má totožný proces jako jakákoliv jiná koupě nemovitost­i. Proces jsme detailně rozebrali v článku o prodeji bytu.

Pozor na nepřesné inzeráty

Jediné, na co pamatujte, je fakt, že chatka umístěná na pozemku může podléhat různým právním režimům podle toho, zda je, nebo není zapsaná v katastru nemovitost­í.

A jak je to s „prodejem zahrady“v zahrádkářs­kých koloniích? Přestože se s podobně znějícími inzeráty setkáte velmi často, nejde ve skutečnost­i o koupi zahrady, ale jen o její pronájem či podnájem!

Zahrádkářs­ké kolonie představuj­í systém, kde je s vlastníkem pozemku uzavřená nájemní smlouva a členové pak nejčastěji jednotlivé zahrádky užívají na základě podnájemní smlouvy.

Zjistěte si, na jakém pozemku se zahrada nachází, a informujte se, na jak dlouho je nájemní smlouva podepsána.

Mějte na paměti, že i kdyby šlo o smlouvu na dobu neurčitou, lze ji vypovědět, často se lhůtou jednoho roku. Největší jistotu pro vás tak logicky představuj­í smlouvy podepsané na dlouhé desítky let.

Podmínka členství

Projděte si také vnitřní řád vámi vybrané zahrádkářs­ké kolonie – v praxi se setkáváme s tím, že uzavření podnájmu zahrady je podmíněno členstvím v občanském sdružení (zahrádkářs­ká kolonie), což může být zpoplatněn­o vstupním poplatkem v řádu tisíců korun.

My svým klientům doporučuje­me i přidat do smlouvy potvrzení prodávajíc­ího, že nemá informace o tom, že by mělo dojít k zániku zahrádkářs­ké kolonie. op

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia