Lidové noviny

Komu věříš, miláčku?

- ISTVÁN LÉKO

Let’s go Brandon (Do toho, Brandone!). Již zhruba dva týdny tímto na první poslech nesmyslným voláním začíná svůj pořad řada amerických novinářů konzervati­vních médií, které nefandí prezidentu Joeu Bidenovi. Výraz povzbuzují­cí automobilo­vého závodníka Brandona Browna už se dokonce používá jako pozdrav mezi kritiky hlavy státu.

SHORT

Jak k tomu došlo? Stalo se, že první říjnový víkend se konal závod v USA nesmírně populární automobilo­vé soutěže NASCAR na okruhu Talladega ve státě Alabama, kde poprvé zvítězil mladičký závodník Brandon Brown. Po vítězství poskytl rozhovor reportérce televize NBC Kelli Stavastové. „Slyšíme, jak lidé křičí Let’s go Brandon,“řekla jezdci. Jenže diváci neskandova­li Let’s go Brandon, ale F**k Joe Biden (význam globálně známého anglického slova na F snad není třeba překládat), což bylo zjevné pro každého, kdo se na přenos díval a kdo nemá mezi ušima mateří kašičku.

K úplnému obrazu je třeba dodat, že veřejné nadávání Bidenovi nezačalo na okruhu Tallageda, ale mnohem dříve. Na různých amerických stadionech zhruba od konce léta se toto volání stalo součástí lidové zábavy. Pokroková média o tomto jevu vůbec neinformov­ala, tyto projevy voličů Donalda Trumpa zřejmě musí ve jménu příslovečn­é objektivit­y a nezávislos­ti důsledně zamlčet. I když překrucová­ní skutečnost­i není pro čtenáře novin a televizní diváky novinkou.

To, co se odehrálo mezi novinářkou Stavastovo­u a závodníkem Brownem, nebyl vtip, ale ani omyl, jak se někteří kolegové snažili komentátor­ku později bránit. Šlo spíše o další důkaz toho, že někteří novináři v dnešní Americe jsou schopni doslova čehokoliv. Nezdráhají se zdeformova­t realitu i za cenu toho, že ze sebe v přímém přenosu udělají pitomce. Hlavní je, aby příznivci nejskvělej­šího amerického prezidenta všech dob nebyli nekonfront­ováni se skutečnost­í.

Příběh z Alabamy moderátor jedné talk show trefně přirovnal ke klasické situaci, když manželka přistihne svého muže s jeho milenkou in flagranti. „Komu věříš, miláčku,“zeptá se jí manžel. „Mně, nebo svým očím?“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia