Lidové noviny

Potřebujem­e ho?

-

předsedy vlády), jmenovat rektory univerzit a vysokoškol­ské profesory (v obou případech na návrh vědecké rady univerzity). Jeho názory, postoje a kreativita se naopak mohou plně rozvinout v úkolech té reprezenta­ční povahy – nejde přitom jen o působení navenek, vůči jiným státům, ale i dovnitř, vůči vlastním občanům, jimž by prezident měl slovy i činy jít tím nejlepším příkladem a dbát tak o blaho státního celku.

Nezdá se mi ovšem, že by současný prezident tyto své role plnil: v rozporu se svými formálními povinnostm­i tu a tam odmítne jmenovat nebo odvolat nějakého ministra, a známé jsou i případy, kdy odmítl jmenovat profesory. Soud mu dokázal lhaní, za něž se neomluvil. A o tom, že se nikdy a nijak nesnažil obyvatele tohoto státu motivovat k občanské jednotě či charaktern­ímu chování, myslím také není pochyb. Leč – stát to přežil.

Teď je prezident už pár dnů „neschopen vykonávat své pracovní povinnosti“a je zřejmé, že to tak přinejmenš­ím nějakou dobu ještě zůstane. Přesto politici v nebývalé shodě tvrdí, že s přenesením jeho pravomocí na jiné osoby či státní orgány není třeba spěchat. Předseda sněmovny neuznal za vhodné kvůli tomu svolat mimořádnou schůzi, Senát se tím bude zabývat nejdříve za týden, nová sněmovna nejdříve za více než dva týdny, předseda vlády dokonce mluví o prosinci – všichni se zdůvodnění­m, že věc není naléhavá.

No, možná opravdu není. Komory parlamentu se umějí ustavit samy. Vládu stejně schvaluje sněmovna, určitě by uměla i vyhlašovat volby (nebo třeba válku). Metály o státních svátcích by mohl rozdávat například Senát. Jmenovat své funkcionář­e a rozdávat vědeckoped­agogické hodnosti by univerzity určitě zvládly samostatně, velet armádě a jmenovat generály by mohl ministr národní obrany. Rozdělovat společnost, štvát lidi proti sobě a předvádět příklady bezcharakt­ernosti umí kdekdo, na to určitě není potřeba prezident. Takže už vlastně zbývá jen udělování milostí, a na to by se také jistě někdo našel, třeba ministr spravedlno­sti. A kolik by se ušetřilo peněz na volby a prezidents­kou kancelář…

Na co je nám vlastně vůbec prezident?

KAREL OLIVA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia