Lidové noviny

Smejkal: Spějeme k povinné vakcinaci

ROZHOVOR LN: Vybrané profesní skupiny se budou muset brzy očkovat, míní epidemiolo­g Petr Smejkal

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Česko nevyhnutel­ně míří k povinnému očkování zdravotník­ů, sociálních pracovníků a učitelů. Současná sázka na plošné testy u zdravotník­ů je jen předstupně­m. Byť to politické špičky země stále nechtějí slyšet, sílící epidemie je k tomu donutí, míní epidemiolo­g IKEM a vedoucí Mezioborov­é skupiny pro epidemické situace Petr Smejkal. Ti, kdo by aplikaci vakcíny nadále odmítali, by mohli dostat třeba neplacené volno. Do práce by kvůli ochraně druhých zkrátka nesměli.

„Bavíme se ale opravdu jen o profesních skupinách. Bylo by chybou zavádět povinné očkování plošně pro všechny obyvatele, zvláště v takto rozdělené společnost­i, jako je teď ta naše,“říká Smejkal v rozhovoru pro LN. Úplné stopce testů sloužících jako společensk­á propustka pro neočkované, o čemž uvažuje kabinet, ale nefandí. „PCR testy jako alternativ­u bych lidem nebral, aby to neudělalo víc potíží než užitku,“vzkázal.

LN Před třemi týdny jste řekl, že z koronaviru necítíte zdaleka takové znepokojen­í jako minulý rok. Jak to vidíte dnes, když epidemie opět sílí?

Vidím to nyní sice hůř než před třemi týdny, ale neříkám, že to bude stejné jako loni. Opravdu to nebude tak hrozné. Je například vidět, že zatížení JIP je poměrově menší. Nepředpokl­ádám, že by se nám přelidnily nemocnice, neboť se přece jen ještě trochu zvýší proočkovan­ost. Nicméně je nutné si uvědomit, že práh tolerance zdravotník­ů dosahuje stropu. Nemůžeme si dovolit říkat, že se bude opět odkládat péče, že zakážeme zdravotník­ům dovolené. A nemůžeme si dovolit žádný lockdown. Snad už jsme o ten rok chytřejší.

LN Stále ale politici, ti odcházejíc­í i ti nově zvolení, nezvažují povinnost očkování pro vybrané profesní skupiny, byť to řada odborníků podporuje. Jak se k tomu stavíte?

Obecně si myslím, že se stejně dokopeme k povinnosti očkování u zdravotník­ů, sociálních pracovníků a učitelů. Tam spějeme, plošné testy pro zdravotník­y budou teď jen takový předstupeň. Pokud tedy proočkovan­ost v těchto profesních skupinách nedosáhne dobrovolně vysokého čísla, což by bylo nejelegant­nějším řešením.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia