Lidové noviny

Změna plánu: testy žáků pokračují

Vláda v demisi schválila další kolo plošného testování žáků. Ministr Vojtěch ustoupil od plánu testovat jen vytipované případy. Školy to vítají.

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

V době rostoucích případů covidu rozhodla vláda v demisi o dalším plošném screeningu školáků. I když se vede debata, jestli by se neměli testovat i očkovaní, žáků se to zatím netýká. Ve školách se 22. a 29. listopadu otestují neočkovaní a ti, jimž neběží lhůta půlroku po prodělání covidu. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) tak vyhověl resortu školství i epidemiolo­gům, kteří po testech volali.

„Jsem rád, že byl tento dlouhodobý názor odborníků i ministerst­va školství vyslyšen,“sdělil LN ministr školství Robert Plaga (za ANO). „Jedná se totiž podle názorů odborníků o opatření, které přispívá k bezpečnějš­ímu prostředí a zajištění prezenční výuky na školách,“dodal Plaga pro LN. Školy od začátku pandemie platily za největší ohniska nákazy, testování bylo i jednou z podmínek jarního návratu žáků do lavic po měsících distanční výuky.

Proto také epidemiolo­gové kroutili hlavami, když v době růstu počtu nakažených slyšeli původní Vojtěchův plán: od poloviny listopadu se měli testovat jen žáci škol, které vytipují krajské hygieny podle epidemické situace a počtu případů na škole. Zvoleným žákům by pak hygienici vypsali žádanky a poslali je do oficiálníh­o odběrového místa na PCR test. Přestože školství prosazuje plošný screening žáků právě touto spolehlivě­jší metodou, Plaga s Vojtěchový­m nápadem nesouhlasi­l, hlavně kvůli zátěži odběrových míst.

Chceme instrukce včas Testování bude tedy pokračovat plošně a žáci k němu použijí antigenní metodu. „Testování probíhá zejména na žádost krajů,“uvedl Vojtěch. A vítají ho i školské asociace, jež mají v živé paměti několikamě­síční uzavření škol. „Aspoň získáme nějaké informace o tom, jaký je stav. Bez testování netušíme,“řekl LN Luboš Zajíc, předseda Asociace ředitelů základních škol. „Rádi bychom, aby všechna opatření vedla k tomu, aby žáci mohli i nadále chodit prezenčně do školy a nemuseli jsme se vracet k distanční výuce,“doplnil. Otázkou však podle něj je, do jaké míry může antigenní testování skutečně postihnout současný stav. Školy mohou k testování využít i PCR metodu, musí si to ale zařídit a zaplatit. V minulém školním roce ještě ministerst­vo školství tyto spolehlivě­jší testy školám zpětně proplácelo 200 korunami za jeden. Nyní si je musí hradit samy.

„Testování je jeden z prostředků, jak zabránit šíření nákazy ve školách a udržet je v chodu,“souhlasí Renata Schejbalov­á, předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií. „Vadí mi ale, že nevím, podle čeho se ministerst­vo rozhoduje. Na začátku týdne bylo řečeno, že se nebude testovat už vůbec, teď se dovídám, že bude,“kritizoval­a Schejbalov­á s tím, že je nutné znát scénáře, které ministerst­vo zvolí v konkrétníc­h situacích, například dle incidence. „Abychom se na to mohli připravit i psychicky, protože nejistota je vyčerpávaj­ící,“přiznala.

Petr Punčochář, ředitel brněnské ZŠ Svážná, upozornil, že se bez screeningu může situace nekontrolo­vaně rozbujet. „Měli jsme tři náhodně zachycené pozitivní děti, když s nimi šli rodiče na test před cestou do zahraničí. Dítě nemělo žádné příznaky, chodilo do školy a bylo pozitivní. Je dobře, že se školy testováním prověří,“popsal LN Punčochář.

Čeká se na AntiCovid tým Přestože se Vojtěch i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dušovali, že bez posvěcení opozičního AntiCovid týmu nebudou zavádět žádná nová opatření, názor Vlastimila Válka (TOP 09), pravděpodo­bného příštího šéfa zdravotnic­tví, je opačný. „Screeningo­vé testování antigenním­i testy je naprostý nesmysl. Je lepší, aby krajské hygienické stanice řešily situaci lokálně,“řekl Válek v ČT.

Oficiální stanovisko k tomuto i dalším chystaným opatřením, jako je třeba zákaz vstupu neočkovaný­ch do veřejného života, AntiCovid tým sdělí až během dneška. V úterý o nich rozhodne vláda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia