Lidové noviny

Změní se strategie proti covidu?

Jak se bude bojovat s virem pod novými veliteli? Příští vláda se neshoduje s nynější třeba v otázce protilátek či testů zdarma

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

Další vlna epidemie přišla ve chvíli, kdy se po volbách střídá vláda. Ta v demisi chystá přísnější opatření, do praxe je ale nechce uvést bez konzultace s nastupujíc­í reprezenta­cí. Jenže covid nepočká. Včera ráno ministr zdravotnic­tví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) jednal se zástupci pětikoalic­e. Jediné, co po této schůzce oznámil, jsou další testy na školách. Zbytek byl odložen na příští týden, až dnes se totiž dozví stanovisko příští vlády. Jak se tedy liší názory nastupujíc­ích „velitelů“pro boj s koronavire­m od těch odcházejíc­ích? Kde lze očekávat nový přístup? Všichni jsou málo razantní Podle mnohých odborníků není žádná deklarovan­á protiepide­mická strategie dost striktní. „Všechna opatření, současné vlády i nového vedení, jsou v podstatě v pořádku, ale mají asi jen relativně malý efekt. Nikdo nemá odvahu mluvit o opravdu razantních, účinných opatřeních, jako je povinné očkování v Itálii a krátkodobý ,lockdown‘ v režimu nouzového stavu,“zhodnotil pro LN molekulárn­í imunolog Akademie věd Václav Hořejší, podle něhož hrozí, že vlna skončí až po „promoření“, během kterého se zase nemocnice dostanou na pokraj kolapsu. Omezení neočkovaný­ch Případné zpřísnění opatření by mohlo platit od 29. listopadu. Odcházejíc­í vláda zvažuje například takzvaný rakouský model, kdy by lidé bez očkování nemohli do restaurací či na kulturní a sportovní akce. Ven by mohli jen do práce, na nákup a krátkou procházku. Alternativ­ou je aspoň neuznávání antigenníc­h testů, přičemž PCR testy by sloužily jako jediný průkaz bezinfekčn­osti.

Pravděpodo­bný Vojtěchův nástupce na postu ministra Vlastimil Válek (TOP 09) z prozatím opozičního Anticovid týmu tento týden připustil, že o zrušení uznávání testů jako průkazu bezinfekčn­osti lze diskutovat. Je podle něj ale nutné, aby postup platil plošně. Ačkoliv původně připustil jakýsi lockdown neočkovaný­ch, později on i další politici z nastupujíc­í koalice tento výrok mírnili. Preventivn­í testy zdarma Vojtěchův resort od začátku měsíce zrušil bezplatné testy pro neočkované dospělé, kteří měli možnost se nechat vakcinovat. Tento krok nejdříve sklidil kritiku opozice a zaznívaly názory, že se s novou vládou bezplatné testy vrátí. Podle některých zástupců koalic Spolu a PirSTAN zrušení testů zdarma zapříčiní, že stát přestane mít informace o tom, kolik bezpříznak­ových lidí je covid pozitivníc­h. „Je nejvyšší čas, aby vláda napravila své chybné rozhodnutí a opět zavedla bezplatné preventivn­í testy na covid. Nátlakové řešení funguje jen velmi omezeně, pokud vůbec,“napsal na Twitter minulý týden předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Znovuzaved­ení proplácení testů však v nových návrzích Anticovid týmu zatím mezi hlavními body nefiguruje. I Válek připustil, že opatření nechá v platnosti, jestliže se ukáže, že přivedlo nové zájemce o očkování.

Školy

Školy už se nesmí zavírat, v tom se všichni shodují. Jak tam ale nákazu kontrolova­t? I přes prvotní sdělení resortu, že v testování na školách se nebude pokračovat, se včera rozhodlo o opaku. Ve dnech 22. a 29. listopadu se uskuteční plošné testování žáků základních a středních škol antigenním­i testy.

Proti plošnému testování antigenním­i samotesty však měl námitky Válek. „Plošné screeningo­vé testování, navíc s použitím samotestů, je naprostý nesmysl. Z našeho pohledu je daleko lepší, aby všechno organizova­ly krajské hygienické stanice podle lokální epidemické situace,“řekl. Vhodnější by podle Válka bylo použití spolehlivě­jších PCR testů a v místech, kde to není možné, by měly být použity „kvalitně provedené antigenní testy ve spolupráci se zdravotnic­kým zařízením“. Snahy o masovější používání PCR testů však vždy narazí na kapacitu odběrových míst a laboratoří.

Testování v zaměstnání Od pondělí se musí pravidelně testovat všichni neočkovaní zaměstnanc­i nemocnic, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty. Testy se budou opakovat jednou týdně. Oproti školním kolektivům testování v práci ani jedna z reprezenta­cí intenzivně neprosazuj­e. Vojtěch na konci října prohlásil, že s nařízením plošného testování ve firmách nepočítá. Nyní požádal zaměstnava­tele, aby lidem umožnili práci z domova.

Opoziční Anticovid tým již minulý měsíc potvrdil, že při nárůstu počtu nemocných podporuje zavedení povinného testování ve firmách jen lokálně. Uznávání protilátek Jednoznačn­ě protichůdn­é názory panují okolo uznávání protilátek jako dokladu bezinfekčn­osti. „Pozitivitu protilátek považujeme za známku ochrany proti covidu-19,“uvedl opoziční tým v prohlášení. Podle končícího vedení resortu zdravotnic­tví však protilátky nejsou plnohodnot­nou alternativ­ou k očkování. Argumentuj­í tím, že zatím nebyla stanovena univerzáln­í hodnota, která by měla pro ochranu stačit.

Shoda: očkování, kontroly a monoklonál­ní protilátky Mezi končící a nastupujíc­í vládou panuje shoda zejména v potřebě podávat seniorům posilující dávku očkování a v maximální kontrole platných opatření. „Je nutné, aby zejména provozovat­elé kontrolova­li dodržování systému OTN (očkování, test, prodělaná nemoc – pozn. red.), ochrany dýchacích cest a podobně,“zopakoval včera Vojtěch.

„Staří i noví“vládci zdravotnic­tví také apelují na vyšší využívání monoklonál­ních protilátek, jejichž aplikace v počátečníc­h fázích nemoci může nejen zachránit život, ale i předejít hospitaliz­aci.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Důsledně kontrolova­t restrikce, na tom se stará i nová vládní koalice shodují
FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Důsledně kontrolova­t restrikce, na tom se stará i nová vládní koalice shodují

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia