Lidové noviny

Rakousko čeká lockdown pro neočkované

-

Rakouský kancléř Alexander Schallenbe­rg počítá s tím, že zemi čeká plošný lockdown pro lidi bez očkování proti covidu-19. Definitivn­í rozhodnutí padne v neděli.

Už od pondělka má začít platit v Horních Rakousích sousedícíc­h s Jihočeským krajem a v Salcbursku. Ministr zdravotnic­tví Wolfgang Mückstein včera oznámil, že chce nařídit povinné očkování proti covidu-19 pro zdravotník­y a pracovníky v pečovatels­kých službách.

Epidemie v Rakousku sílí, aktuálně připadá skoro 779 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel v sedmidenní­m úhrnu. V Česku tato hodnota činí 614.

„Situace především v Horních Rakousích a Salcbursku vzbuzuje starosti,“řekl ministr zdravotnic­tví Mückstein, když oznámil, že v obou spolkových zemích bude od pondělka platit karanténa pro lidi, kteří se nenechali očkovat.

V neděli budou prostředni­ctvím videokonfe­rence jednat hejtmani jednotlivý­ch spolkových zemí a také hlavní výbor Národní rady o možné celostátní karanténě pro neočkované a o tom, kdy by měla začít platit.

Deník Die Presse na svých internetov­ých stránkách uvádí, že Schallenbe­rg znovu odmítl, aby se omezení vztahovala na všechny obyvatele Rakouska. Uzávěra se podle něho nesmí týkat lidí, kteří se sami před koronavire­m chrání prostředni­ctvím očkování. „Solidaritu“s neočkovaný­mi v podobě celostátní karantény odmítá. „Co by si měli myslet lidé, kteří se nechali očkovat, a přesto by pak kvůli lockdownu skončili zavření doma v kuchyni?“řekl kancléř.

Schallenbe­rg upřesnil, že neočkovaní budou moci z domova odejít do práce, na nákup nezbytně nutných věcí a na zdravotní procházky. Policie bude kontrolova­t namátkově. „Nežijeme přeci v žádném policejním státě,“podotkl.

Hornorakou­ský hejtman Thomas Stelzer oznámil, že kromě lockdownu pro neočkované se v jeho spolkové zemi do 6. prosince ruší akce s velkým počtem účastníků s výjimkou těch sportovníc­h a kulturních. Vánoční trhy se budou smět konat, nebude na nich ale možná konzumace jídla na místě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia