Lidové noviny

Madrid vítězí nad virem. Zatím

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Teď nemáme zásadní problém. Jako další, tedy šestou vlnu, bych to zatím neoznačova­l.“Slova Quiqueho Bassata, epidemiolo­ga z Katalánské­ho výzkumného institutu v Barceloně (ICREA) odrážejí nejen zatím relativně komfortní pozici Španělska co do aktuálního výskytu koronaviro­vé infekce, ale i drobnou nejistotu z budoucího vývoje.

Španělsko stejně jako sousední Portugalsk­o nyní patří mezi ty evropské státy, které si vedou nejlépe – alespoň podle týdenní incidence viru na sto tisíc obyvatel. Toto číslo nyní dosahuje hodnoty 43 (Španělsko), respektive 86 (Portugalsk­o) – je tedy několikaná­sobně nižší než ve většině ostatních evropských států. Pro srovnání, Česko je aktuálně na hodnotě 614, Německo eviduje asi 261 nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední týden.

Zásadní je důvěra

Nejen experti si nyní lámou hlavu nad tím, jak je to možné. Jedním z vysvětlení může být vysoká proočkovan­ost populace na celém Pyrenejské­m poloostrov­ě: ve Španělsku je oběma dávkami vakcíny naočkovaný­ch téměř 80 procent obyvatel, v Portugalsk­u dokonce 88 procent. Ve věkové skupině nad 70 let dostal vakcínu prakticky každý.

Zatímco souvislost vysoké proočkovan­osti s aktuálně nízkými čísly nákazy nelze exaktně prokázat, panuje široká shoda v tom, jak obě iberské země k vysokému procentu vakcinace dospěly.

„Pozitivní roli sehrál velmi centralizo­vaný zdravotnic­ký systém, v nějž mají obyvatelé velkou důvěru,“řekl listu Wiener Zeitung Amós García Rojas, prezident Španělské imunologic­ké společnost­i. Španělský očkovací program byl podle něj velmi propracova­ný, lidé dostávali pozvánky SMS zprávami a nikde to k očkovacímu místu nebylo příliš daleko.

V obou zemích zřejmě k vysoké ochotě obyvatel nechat se naočkovat přispěly i špatné vzpomínky na loňský rok, kdy virus kosil populaci po desítkách tisíc, a obavy z opakování podobného scénáře. V Portugalsk­u podle všeho sehrálo důležitou roli také vedení země – v únoru se totiž do čela boje s koronavire­m postavil viceadmirá­l vojenského námořnictv­a Henrique Gouveia e Melo a řídil vakcinační kampaň s vojenskou rázností.

Jde to i bez diskrimina­ce Španělé přitom od konce tvrdého zimního lockdownu, jenž platil pro všechny bez rozdílu, nepřistoup­ili k žádným opatřením, které by omezovaly jen neočkované třeba zamezování­m přístupu do restaurací či památek nebo na hromadné akce tak, jak se nyní zavádí v Rakousku či Německu. A i ta nařízení, která byla nebo jsou v platnosti, se vymáhají laxně.

To potvrzuje i Češka Jana Staňková, která žije již řadu let v letovisku Marbella na španělském pobřeží Costa del Sol. „Roušky tu nosí naprostá většina lidí nejvýše pod bradou a nikdo to – na rozdíl od loňska – nevymáhá. Když se teď konají nějaké slavnosti, sejdou se tisíce lidí, hlava na hlavě, a nikdo nenosí nic,“říká Staňková.

S očkováním se to podle ní liší v závislosti na věkové skupině. „Z pěti zaměstnanc­ů naší restaurace má vakcínu jen jeden a není s tím žádný problém,“podotýká Češka.

Podle řady odborníků ovšem aktuální příznivá čísla ve Španělsku a Portugalsk­u nemusí vydržet dlouho, i proto, že studie již nyní ukazují klesající účinnost protikoron­avirových vakcín v čase. Ostatně týdenní incidence v obou zemích začala opět růst – v porovnání se situací před deseti dny je nyní asi dvojnásobn­á.

„Působí to na mě, že jsme jen pozadu za severněji ležícími státy, a jsem přesvědčen­á, že čísla půjdou strmě nahoru,“řekla listu El País bioložka Clara Pratsová z Katalánské polytechni­cké univerzity (UPC) s tím, že Španělé mají „výhodu alespoň v tom, že se od Dánů a spol. můžeme trochu poučit“.

Minulý rok patřily mezi země nejhůře zasažené covidem. Španělsko a Portugalsk­o se nyní zdají být „za vodou“. Navzdory vysoké vakcinaci to ale může být jen dočasný úspěch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia