Lidové noviny

Tabákový gang přišel o miliony

- MIROSLAV PETR

Jeden z nejúspěšně­jších zátahů na nelegální výrobny cigaret. Tak nějak popisuje finanční a celní správa a kriminalis­té ze Slovenska, Polska a Česka nedávný zákrok proti gangu padělatelů kuřiva s krycím názvem BOB. Půl roku sledovaly úřady těchto zemí pod dohledem nejvyšších prokuratur, státního zastupitel­ství a s podporou haagské centrály agentury Eurojust propojení skladů, přepravníc­h tras, podezřelýc­h a lokalit pro výrobu nezdaněnýc­h cigaret.

Kriminalis­té pracovali na tomto nedávno zveřejněné­m případu společně od dubna, ve čtvrtek 23. září vtrhly zásahové jednotky do bytů, skladů a manufaktur, různě rozmístěný­ch ve všech třech zemích. Výsledkem bylo 19 zadržených lidí, včetně hlavy celého rozsáhlého podvodu.

Tři cigaretové linky běžely naplno na Slovensku, od nás a z Polska k nim podle informací LN putovaly potištěné výlisky krabiček, papírky, filtry a další komponenty. Napodobeni­ny marlborek a dalších značek v celkové hodnotě 32 milionů eur, tedy přes 800 milionů korun, byly určeny k prodeji v zemích EU.

Zatímco z české a polské strany se jednalo o zásah s menším počtem zadržených, pro Slováky, na jejichž území se cigarety kompletova­ly, znamenal BOB velkou akci. Na záběrech slovenskéh­o Kriminální­ho úřadu finanční správy (KÚFS) procházejí „kukláči“se zbraněmi v rukou rozsáhlými prostory, spoutaní lidé leží na zemi nebo stojí u zdí. Tři odhalené cigaretové linky potřeboval­y hodně prostoru pro výrobu a skladování.

Pro KÚFS se jednalo údajně o nejrozsáhl­ejší akci, do níž se kdy zapojil. „Finanční správa má za sebou enormně úspěšný rok v odhalování nelegální trestné činnosti a toto je jen další důkaz, že obchodu s nelegálním tabákem u nás odzvonilo,“vyjádřil se s jistou dávkou optimismu prezident Finanční správy Slovenské republiky Jiří Žežulka.

Zachráněná daň

I na české straně si úřady výsledek zátahu pochvalují. „V případě dokonání nelegální výroby tabákových výrobků na daňovém území České republiky by stát přišel až o 145 milionů korun na spotřební dani,“uvedla mluvčí Sekce

pátrání Generálníh­o ředitelstv­í cel Martina Kaňková.

Slováci zasahovali v okolí Nitry a Trnavy, v Česku patří k pašeráky a padělateli oblíbeným místům severní Morava. V tomto případě konkrétně Karvinsko.

Celá akce v podstatě potvrdila nový trend. Pašování se v době covidové a menší propustnos­ti hranic tolik nedaří, roste ale podíl padělků. A gangy přesouvají nelegální výrobu cigaret z východu, hlavně z Ukrajiny a Běloruska, do střední Evropy a zemí EU.

Skryté sklady a tabákové linky nezřizují na odlehlých místech, ale často i v pronajatýc­h prostorách ve městech. V Česku loni policisté s celníky odhalili tři takové nelegální výrobny cigaret.

„Jedná se o zcela nový trend a situaci na území střední Evropy, již lze přičítat ztrátám, které zločinecké skupiny v uplynulých letech utrpěly při odhalených kontraband­ech pašovaných cigaret přes vnější hranici EU ze zemí bývalého Sovětského svazu,“uvedla už dříve pro LN mluvčí Generálníh­o ředitelstv­í cel Hana Prudičová.

Dělníci leckdy v takových výrobnách pracují za otrockých podmínek. Aby linky unikly odhalení, po pár měsících je stěhují jinam, všichni, kdo tam pracují, mají omezenou svobodu pohybu, jsou v objektech zavření.

Snížit riziko odhalení má také oddělování výroby od skladování materiálu. V jedné lokalitě se nacházejí sklady se surovým tabákem, na jiném místě a případně i v jiném členském státu EU je sklad obalového materiálu, na dalším zase zpracování tabáku, jinde probíhá výroba. Podobným způsobem fungovala i organizace nelegální výroby, odhalená v rámci akce BOB.

Černý trh se mění

Nárůst počtu stále sofistikov­anějších padělků, které laik sotva rozezná od originálu, zaznamenal­y tabákové firmy i společnost Ultex, jež podíl nelegálníc­h cigaret vůči celkovému trhu dvakrát ročně vyhodnocuj­e na základě sběru více než deseti tisíc vyhozených krabiček ve 30 městech Česka. Z podílu pěti procent letos zjištěných a v tuzemsku všech nezdaněnýc­h krabiček připadá 1,6 procenta na ty padělané. V porovnání s některými státy Evropy jde o relativně nízké číslo, na území Česka však možná historicky nejvyšší.

Pro padělatele je sever Moravy a Slezsko ideální destinací k budování skladů a výroben zejména kvůli sousedství se zeměmi, přes které se k nám dostává technologi­e z Ukrajiny či Běloruska.

Vysoký podíl takzvaně nedomácích cigaret zaznamenáv­á na Ostravsku i průzkum trhu firmou Ultex. I když v tomto případě se nejedná jen o zjištěné kusy padělků nebo pašovaných cigaret, ale často také o cigarety legálně dovážené turisty z Polska kvůli tamní výrazně nižší ceně.

Nelegální výroba cigaret se přesouvá z východu do zemí EU. Další z takových případů odhalili kriminalis­té na území Slovenska, Česka a Polska.

 ?? FOTO POLICIE POLSKÉ REPUBLIKY, CELNÍ SPRÁVA ?? Kriminalis­té tří zemí zajistili stroje a materiál v několika ilegálních skladech a balírnách tabákových výrobků a zadrželi 19 podezřelýc­h.
FOTO POLICIE POLSKÉ REPUBLIKY, CELNÍ SPRÁVA Kriminalis­té tří zemí zajistili stroje a materiál v několika ilegálních skladech a balírnách tabákových výrobků a zadrželi 19 podezřelýc­h.
 ?? ?? Místa činu.
Místa činu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia