Lidové noviny

Měla přijít, nepřišla

Vláda váhá s opatřeními proti covidu

- Marek Hudema

Některé citáty se stanou „hláškou“a mohou se používat znovu a znovu. Patří k nim výrok premiéra Andreje Babiše „v březnu někdo přišel s matematick­ým modelem (epidemie) a v srpnu… ti, kteří měli přijít, nepřišli“. Zdůvodňova­l tím, proč vláda poprvé reagovala na koronaviro­vou epidemii rychle a účinně a podruhé se jí to nepovedlo. Teď hrozí, že to bude platit znovu. Jen už to nebude o tom, že někdo nepřišel za Babišem, ale o tom, že se opozice neshodla s vládou a že na některé matematick­é modely se nikdo nedívá.

Vláda totiž, kromě všeobecnéh­o testování žáků základních a středních škol, nepřijala v pátek žádná tvrdá opatření proti šíření nového koronaviru. Přestože zatím šíření viru překonalo ty nejhorší oficiální predikce a reálně znovu hrozí zahlcení nemocnic, což nakonec může vést k všeobecném­u lockdownu. A přestože je třeba pro jistotu jednat co nejrychlej­i. Další opatření proti covidu budou asi až v úterý. Důvodem je, že se na nich vláda nedohodla s nastupujíc­í pětikoalic­í a jejími experty. Navíc to podle současného ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha vypadá tak, že se zřejmě shodnou jen na posilující dávce vakcíny pro starší lidi a kontrole současných opatření.

Otázkou zůstává, zda to nebude pozdě a málo. Z minulosti přece víme, co pomůže. Jednak omezení kontaktů mezi lidmi, kterým se přeruší přenos infekce, a zároveň se snažit najít ty, kteří jsou infekční, ještě než někoho nakazí. Pokud nechceme zavírat školy či vyhlašovat lockdown, je nejlepší a nejjednodu­šší zavést tam, kde to jde, home office. Zároveň je dobré oddělit potenciáln­ě infekční od pravděpodo­bně nenakažený­ch, tedy zavést jasná pravidla pro karanténu místo těch nynějších s výjimkami pro očkované. Je třeba také testovat. Testovat třeba i na pracoviští­ch a možná i testovat v některých případech očkované. Byť to vůbec není populární a osvobození od testování má být pobídkou pro to, aby se lidé nechali vakcinovat. Jenže vakcinace účinkuje až po nějaké době a i očkovaní lidé mohou nemoc přenášet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia