Lidové noviny

Žbirka, de Klerk a Schmidt

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Vtýž čas zemřeli Frederik Willem de Klerk, Eduard Schmidt a Miroslav Žbirka. Přesně v tomto pořadí na ně bude vzpomínat historie, přesně takový byl jejich význam a přesně obrácené bylo zpravodajs­tví. Ani to není přesné – zprávy o panu Schmidtovi se nedostaly jinam než do lokálních, jihomoravs­kých médií.

Chlívek nechce nijak snižovat význam výjimečnéh­o zpěváka, interpreta, textaře, skladatele a celkově pozoruhodn­é osobnosti pana Žbirky – zejména pro obyvatele komunistic­kého Českoslove­nska byl v záplavě normalizač­ního popu jako zjevení. Chytré vtipné písničky, ani náznak namočení se v dobových tématech, kontakt se světem a celkově zcela „nesocialis­tický“, evropský výraz se naprosto vymykal z tehdejšího marasmu. Leč, vší povinné úctě navzdory, jde o „jen“o únikovou zábavu v podobě populární hudby.

Frederik de Klerk je nám vzdálený, Česko nemá k Africe, Jihoafrick­é republice ani ke kolonialis­mu a apartheidu tak úzký vztah jako jiné země, ale přesto šlo o zásadní osobnost světového významu.

Kormutlivé je, že se do zpráv vůbec nedostalo jméno fyzika, profesora a zejména polistopad­ového rektora Masarykovy univerzity Eduarda Schmidta. Je-li dnes

Brno významným univerzitn­ím městem, kam se sjíždí studenti z celé republiky, pak je to zásadní měrou Schmidtova zásluha.

Národ zná všechny jeho nástupce v roli rektora: Jiřího Zlatušku (senátora, poslance a děkana FSS MU), Petra Fialu (ministra školství, předsedu ODS a presumtivn­ího premiéra) i Mikuláše Beka (senátora a jednoho z kandidátů na ministersk­ý post), ale kdo ví, kde by všichni byli bez rektora Schmidta? Byl to právě on, kdo zajistil pozemky pro univerzitn­í kampus, jenž zásadní měrou umožnil rozvoj Masarykovy univerzity a díky němuž v mnoha oborech předbíhá Univerzitu Karlovu. Byl to on, kdo založil Fakultu sociálních studií a Fakultu informatik­y – tedy fakulty, na nichž působili právě Fiala, Zlatuška i Bek.

Děkujeme, pane Schmidte, a odpočívejt­e v pokoji.

Je-li dnes Brno významným

univerzitn­ím městem, kam se sjíždí studenti z celé republiky, pak je to zásadní měrou Schmidtova zásluha. Národ zná všechny jeho nástupce v roli rektora, ale kdo ví, kde by všichni byli

bez rektora Schmidta?

Jestli na ministerst­vo zahraničí skutečně zamíří pirát Jan Lipavský, bude to skutečně velkolepá taškařice. Nejenže nemá praxi, kompetence ani vzdělání – kvůli pouhému bakaláři by ani nemohl být velvyslanc­em, ale nemůže se odvolávat ani na demokratic­ký mandát: voliči ho, poslance, i v pirátské Praze vykroužkov­ali. Taškařice to bude i proto, že Piráti jsou asi jediná strana, která nemá nikoho kompetentn­ího na tak důležitý post. A že Černínský palác bez boje odevzdala ODS, která by vzorovými kandidáty mohla dláždit, – jen namátkou jmenujme tak silné váhy, jako je Alexandr Vondra, Jan Zahradil či Tomáš Pojar.

Je vcelku optimistic­ké, že ze zatím uniklých „vládních“jmen je Lipavský to jediné zcela nevhodné, ale o to větší trapas tady hrozí. Můžeme se sice utěšovat, že tu nejdůležit­ější agendu bude mít pod sebou premiér a ministr pro evropské záležitost­i, hlavní spojence bude obhospodař­ovat ministerst­vo obrany (Spojené státy a Izrael) a z Lipavského bude ministr pro Afriku a Jižní Ameriku, ale to na ostudě nic nemění.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia