Lidové noviny

Věřím, že si diváky získám

Vladimír Růžička a Litvínov

- ANTONÍN VAVRDA

Bylo to překvapení, které ale dává na jednu stranu smysl. Jedna z nejvýrazně­jších hokejových postav především samostatné české historie, Vladimír Růžička (58 let), se vrací po více než třiceti letech do klubu, ze kterého do velkého hokeje odešel. Do Litvínova. „Těším se, nikdy jsme tady netrénoval, ale jsem odsud, Litvínov mě vychoval, to nejde vymazat,“říká pro LN olympijský vítěz a kouč posledních českých mistrů světa.

LN Takže jste neváhal, když přišla nabídka od Pavla Hynka (generálníh­o ředitele Litvínova)?

Ne, absolutně ne.

LN A jak vnímáte reakci fanoušků? Šéf fanklubu Litvínova po vašem jmenování odstoupil.

Mrzí mě to, ale co s tím udělám? S jejich rozhodnutí­m já nic udělat nemohu, to je jejich volba.

LN Budete se s nimi chtít sejít, komunikova­t, řešit tu situaci?

Uvidíme, jak se celá situace bude vyvíjet, ale já se budu soustřeďov­at na trénování, přišel jsem coby kouč. Jsem tu od trénování, aby bylo mužstvo co nejlépe připravené na zápasy po reprezenta­ční pauze.

LN A jak na vás zatím mužstvo po prvních dvou trénincích na ledě působí?

Výborně. Jsem maximálně spokojený.

LN Má Litvínov na více než na desáté místo, byť ten střed tabulky

Celá 80. léta (vyjma dvou let na vojně v Trenčíně) strávil Růžička v Litvínově, než si vydupal odchod do NHL.

Když se v roce 1994 vrátil zpět, zamířil přes Zug do Slavie. Poté, co sešívaní postoupili do extraligy, vznikla na dvacet let ostrá rivalita. Růžička si během hráčské kariéry neodpustil ani ostrá gesta vůči litvínovsk­ému kotli, v únoru

je relativně vyrovnaný (mezi šestým a třináctým místem je devět bodů rozdílu)?

Věřím tomu týmu, proto jsem tady. Je to mužstvo, které určitě pomýšlí na vyšší místa v tabulce.

LN Bavili jste se s vedením o konkrétníc­h cílech?

Zatím jsme to ještě nerozebíra­li. Prostě chceme hrát co nejvýše. Ale určitě o tom ještě budeme mluvit. Mužstvo tady je opravdu kvalitní, takže uděláme vše pro to, aby to bylo poznat také na výsledcích.

LN A změny v kádru jste řešili?

Na to zatím vůbec nedošlo, to je v kompetenci generálníh­o manažera, my se nyní připravuje­me s hráči, co zde jsou, na příští pátek, více neřeším. A jak jsem říkal, mužstvo na mě působí opravdu skvěle.

LN Dá se trénování Litvínova postavit na úroveň vašeho působení u reprezenta­ce?

Musím říct, že reprezenta­ce je vždy nejvíce, protože máte zodpovědno­st za celý národ, ale vést Litvínov 1997 jej potupil hattrickem na jeho ledě, Slavia pak na úkor Chemiků postoupila do play off. Boj o poslední postupové místo oba kluby svedly i v roce 2014, kdy se Růžička s lavičkou Slavie loučil. Také tehdy byl úspěšnější.

Nabídku z Litvínova zvažoval už před třemi lety, nakonec ale zvolil Hradec Králové. Kruh se uzavírá až nyní, po 31 letech.

je pro mě opravdu hodně velké. Hokej mi dává vše, zde jsem se ho naučil, takže teď bych mu to chtěl trochu vrátit. Litvínov byl, je a vždy bude hokejové město s obrovskou tradicí. Navíc tu mám známé, kamarády, rodiče, bráchu. Je to pro mě výjimečné.

LN Když jste zmínil rodiče a bratra, dorazí příští pátek na první zápas proti Mladé Boleslavi?

Rodiče už jsou starší, takže ti nejspíše ne, ale samozřejmě to sledují, jsem s nimi v každodenní­m styku, mám to teď za nimi kousek a také jim chci vrátit vše to, co mi za celý život dali.

LN Takže už nebydlíte v Praze?

Ne, ne, pár let už bydlíme s manželkou ve Spořicích u Chomutova, takže jsem po ruce rodičům, abych jim byl blíže. Mám to pár kilometrů do Chomutova i Litvínova.

LN Budete vůbec nervózní před premiérou na litvínovsk­é střídačce?

Určitě. Rozhodně. Je to samozřejmě jiné, takže ano. Bude tam určitě hodně známých, strávil jsem tady opravdu hodně času, celé mládí. To nejde vymazat. (pousměje se)

LN Víte, že to bude pro vás v pátek tisící zápas v pozici extraligov­ého kouče?

Je to možné, ale to není teď tak důležité. (směje se) Důležité je, aby moje působení tady mělo nějaký význam a aby to klubu pomohlo, protože pro mě je to nesmírně důležité, chci tady nechat všechno. A jak jsem říkal, vrátit klubu vše, co mi dal, když jsem s hokejem začínal.

LN Nač se mohou fanoušci těšit? Co se týče stylu hokeje, protože Litvínov je pověstný ofenzivním pojetím hry.

To já nevím. (směje se) Ne, styl měnit nebudeme, Litvínov hraje ofenzivní hokej, útočný, má tu skvělé ofenzivní hráče, není důvod nic moc měnit. Ale samozřejmě nějaké věci do toho vložíme, to si v trenérském týmu ještě probereme, ale budeme chtít být úspěšní a vyhrávat. Tak, aby to fanoušky samozřejmě bavilo. Vím, do čeho jdu, vím, jak je litvínovsk­ý divák náročný, což je pro mě zároveň velká výzva.

LN Ještě na závěr: vaše zdravotní problémy z léta, o kterých se psalo v bulvárních médiích, jsou už pryč? Zdraví drží?

Samozřejmě to nebylo lehké, ale teď se cítím skvěle. Něco takového může potkat každého z nás, to k životu patří, pro mě je nyní důležité, že jsem stoprocent­ní, mohu se všemu věnovat naplno.

 ?? FOTO HC VERVA LITVÍNOV ?? Konečně doma. Vladimír Růžička už má za sebou tréninky coby trenér Litvínova, který jej pro velký hokej vychoval.
FOTO HC VERVA LITVÍNOV Konečně doma. Vladimír Růžička už má za sebou tréninky coby trenér Litvínova, který jej pro velký hokej vychoval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia