Lidové noviny

Rittich je zpět a přidal se do boje o olympiádu

Výsledky NHL

- VOJTĚCH TŮMA

Chtěl se porvat o post jedničky, ale vyšší moc jeho plány přibrzdila. Hokejový brankář David Rittich se jen čtyři dny po začátku nové sezony NHL ocitl na takzvaném covid protokolu. Soutěžní premiéru v dresu Nashvillu musel odložit skoro o měsíc. Čekání se ale vyplatilo, devětadvac­etiletý rodák z Jihlavy se výraznou měrou podílel na výhře Predators nad St. Louis (4:3 po prodloužen­í).

Rittich nastoupil do nového angažmá plný odhodlání a sebevědomí. Věděl, že prostor mezi třemi tyčemi má v Nashvillu pronajatý Juuse Saros, velký favorit na pozici gólmanské jedničky Finska pro nadcházejí­cí olympijské hry.

Tušil, že přechytat šestadvace­tiletou kometu minulého ročníku NHL, která v létě podepsala čtyřletou smlouvu na dvacet milionů dolarů, bude nesmírně obtížné.

I tak v předsezonn­ím rozhovoru hlásil: „Komu se bude více dařit, bude chytat. Věřím, že dostanu férovou příležitos­t a ukážu, že si prostor zasloužím.“

„Je mentálně velmi silný. Ví, co může a nemůže ovlivnit,“ocenil Rittichův přístup agent Robert Spálenka.

Psychickou odolnost musel jeho klient prokázat znovu. Plánovaný boj o důvěru trenéra Johna Hynese narušilo zařazení českého brankáře na covid protokol. A Saros mezitím pokračoval ve skvělých výkonech.

Navíc se nejednalo o chvilkovou záležitost. Odchovanec jihlavskéh­o hokeje byl mimo hru od 16. října, Predators jej uschopnili až 4. listopadu.

Vyhlížený debut si odkroutil o osm dní později. Proti St. Louis nezačal ideálně, v první třetině jej dvakrát překonal Jordan Kyrou.

Nashville ale potvrdil dobrou formu z posledních utkání a skóre

Colorado – Vancouver 7:1

St. Louis – Nashville 3:4pp

(za NAS inkasoval RITTICH tři góly z 36 střel, úspěšnost měl 91,7%) Winnipeg – San Jose 4:1 Pittsburgh – Florida 3:2sn Montreal – Calgary 4:2 Ottawa – Los Angeles 0:2 Detroit – Washington 0:2

New Jersey – NY Islanders 4:0 (za NJ ZACHA 0+1)

Boston – Edmonton 3:5

(za BOS PASTRŇÁK 1+1)

Vegas – Minnesota 3:2

Seattle – Anaheim 4:7

otočil. Rittich se zaskvěl především v šestačtyři­cáté minutě, když levým betonem zmařil obrovskou šanci Ryana O’Reillyho.

Nedlouho poté srovnal Vladimir Tarasenko a o vítězi muselo rozhodnout až prodloužen­í, v němž přisoudil Predators bonusový bod Matt Duchene.

Český gólman se na sedmém vítězství Nashvillu z posledních deseti duelů podílel třiatřicet­i zákroky, úspěšnost vyšponoval až téměř k dvaadevade­sáti procentům (91,7). „Předvedl několik velice důležitých zásahů. Navíc přesně v momentech, kdy jsme je od něj potřeboval­i,“pochválil svého svěřence trenér Hynes.

Rittichova úspěšná premiéra v nové sezoně představuj­e vzpruhu i pro národní tým, který v nadcházejí­cích měsících potřebuje vyřešit zapeklitou otázku ohledně brankářské trojice pro olympiádu.

Pokud Rittich naváže na výkon proti Blues, zařadí se mezi hlavní adepty na pozvánku do Pekingu.

V konkurenci Pavla Francouze, Petra Mrázka, Vítka Vaněčka, Karla Vejmelky nebo Šimona Hrubce to ale nebude mít jednoduché. Což je ale zase dobře pro českou reprezenta­ci...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia