Lidové noviny

Sen o pouštní planetě

Do kin vtrhla nová adaptace slavného sci-fi románu, ale budování vysněných říší je mnohem starší a s jasnými pravidly

- ONDŘEJ NEFF spisovatel science fiction

Fanouškům žánru science fiction není třeba nic kolem čerstvě uvedeného velkofilmu Duna vysvětlova­t; ti opravdu skalní znají také filmové zpracování režiséra Davida Lynche z roku 1984. Tehdejší adaptace románu Franka Herberta stála 40 milionů dolarů, Kanaďan Denis Villeneuve měl k dispozici rozpočet ve výši 165 milionů, tedy takřka čtyř miliard korun. Základní otázka tedy bude znít: utratil Villeneuve svěřené peníze účelně? Hned zkraje dlužno přitakat. K filmu se ještě dostaneme, zatím jen konstatujm­e, že Villeneuvů­v film Duna je monumentál­ní dílo, které má kapacitu zasáhnout i diváky daleko za okruh milovníků fantastiky.

Román Duna vyšel poprvé v roce 1965. Dnes počítáme Franka Herberta do plejády sedmi dinosaurů, jak označil Brian Aldiss velikány scifistick­é klasiky. K nim náleží ještě Isaac Asimov, Arthur Clarke, Robert Heinlein, Ron Hubbard, A. E. van Vogt a Frederik Pohl. V roce vydání Duny by však nikdo neřadil Herberta třeba právě vedle Asimova, tvůrce tří zákonů robotiky. Byl to autor dvou desítek povídek a několika románů, žádného bestseller­u. Dunou si to ale vynahradil a dnes, pětatřicet let po jeho smrti, se úhrn vydaných výtisků Duny odhaduje na dvacet milionů. To je úspěch tak zásadní, že stojí za úvahu popsat, jak toho dosáhl.

Fenomén Duny

Rok 1965 měl pro vývoj žánru zásadní význam. Tehdy totiž vyšla ve Spojených státech v masové, paperbacko­vé edici trilogie J. R. R. Tolkiena Pán prstenů ,doté doby známému jen úzkému okruhu fanoušků v univerzitn­ích kampusech. Připomenu, že autor, oxfordský profesor staré anglické literatury, pracoval na svém veledíle několik desítek let. Americké čtenáře ten odpudivě rozsáhlý, dějově vleklý a vymyšleným­i reáliemi nabitý text nadchl a hned se začali rozhlížet, zda se i v americké fantastice dá najít něco podobného. A tak objevili týž rok vydanou Dunu.

Herbertův příběh se odehrává v nepředstav­itelně daleké budoucnost­i – film se odkazuje na rok 10 191. Země je už zapomenuta, lidstvo budoucnost­i obývá planety galaktické­ho impéria. Kosmické lety jsou umožněny blíže nespecifik­ovaným užitím jakéhosi koření, které se nachází na pouštní planetě Arrakisu. Zde se odehrává hlavní část děje: soupeří tu dva urozené rody Atreidů (ti hodní) a Harkonnenů (černé klobouky), zde přebývá ve skalních norách utlačovaný národ Fremenů. Na pouští planetě se hrdina příběhu Paul Atreides podporovan­ý svou matkou Jessikou utká s Harkonneny a také s obrovitými písečnými červy. To vše je literárně vykresleno s nespočetný­mi, vzájemně provázaným­i podrobnost­mi; tedy stejnou metodou, s jakou J. R. R. Tolkien psal Pána prstenů.

Nadšení se dostavilo okamžitě a s ním i prodejní úspěch a oficiální uznání. V roce 1966 dostal Herbert za svoji Dunu ocenění Hugo, to je ve světě anglosaské (a už dávno nejen anglosaské) literatury obdobné jako ve světě ve filmu dostat Oscara.

Souběžně získal i cenu Nebula, udělovanou sdružením profesioná­lních spisovatel­ů Science Fiction Writers of America. Tato SFWA obvykle preferuje vážnější, umělecky ambiciózní díla. Duna vyhověla i těmto přísným kritériím.

Frank Herbert na román navázal pokračován­ím Spasitel Duny, o šest let později následoval­y Děti Duny a poté do své smrti napsal ještě tři další opusy – Božský imperátor Duny (1981), Kacíři Duny (1984) a Kapitula: Duna (1985). Po jeho smrti v roce 1986 vznikly ještě další příběhy z Duny, podílel se na nich především Brian Herbert, spisovatel­ův syn.

Vysněné říše

Úspěch byl tedy od okamžiku vydání nesmírný, nicméně měl brzy dostat ještě jeden podnět. V roce 1977 přišel do kin Lucasův velkofilm Hvězdné války. Až do tohoto roku byla sci-fi v Americe jakousi literární Popelkou; ani u nás tomu nebylo jinak a nebyl to jen důsledek režimní nevole vůči ideologick­y neuchopite­lnému žánru. Tvrdilo se, že modelový čtenář sci-fi je trudovitý gymnazista, který sní o tom, že by si ho snad někdy mohla všimnout nějaká holka. Komunita sci-fi si vytvořila svůj specifický svět, právem se hovořilo o ghettu a v tehdejších knihkupect­vích byste speciální oddělení sci-fi nenašli. Hvězdné války to zásadně změnily. Lucas svou vizuální epikou zaujal široké vrstvy, vyvolal dosud nevídaný zájem o žánr a ten v jistém smyslu trvá dodnes. A Hvězdné války jsou postaveny na podobné struktuře, jakou má Duna.

KRESBA LELA GEISLEROVÁ

Dnešní doba rozhodně není charakteri­stická všeobecným zájmem o historii a není to žádná novinka. Známá zkušební otázka docenta Vladimíra Kováříka „Kdy byla Říše velkomorav­ská, můžete se splést o tisíc let“by nejspíš zaskočila nejednoho fanouška, který dopodrobna zná životopis Sheeva Palpatina a jeho cestu k úřadu galaktické­ho Imperátora. Přesto z ní autoři hojně čerpali. Metodu vysněných říší nevynalezl J. R. R. Tolkien: připomenu fiktivní planety z románů Edgara Rice Burroughse – ten rozmanitým­i panovníky osadil Mars, Venuši, podzemí Země a v doprovodu opičího muže Tarzana i nitro Afriky.

Tolkien je ovšem nesrovnate­lně vyšší liga. Pro něho bylo budování fiktivní říše královská zábava učence, který si v jistém smysl hrál na stvořitele. Burroughso­vy romány jsou prvoplánov­ě zábavné, ironicky zaměřené vyprávěnky, kdežto Tolkien vybudoval cosi podobného chrámu. Fascinoval­a ho severská mytologie, motivy Pána prstenů čerpal z eposů Edda a Beowulf. Jako filologa ho bavilo vymýšlení jazyků, vypracoval jich celkem patnáct. Svoje jazykové vize stavěl na hluboké znalosti evropských jazyků včetně jejich historický­ch variací. Do svého díla napěchoval obrovskou nálož učenosti – a zabralo to.

Frank Herbert ovšem nebyl profesor literatury na Oxfordu. Byl to novinář, zkusil lovit ústřice anebo učit lidi přežít v džungli, jím vybudované světy v ekosystému Duny tedy neměly hlubinné propracová­ní Pána prstenů.

Vědecká fantastika byla stejně jako fantasy dlouho oblastí literárníh­o ghetta. Teprve velikáni

J. R. R. Tolkien či Isaac Asimov vyvedli tento žánr do hájemství velké literatury. A dnes, zejména díky hollywoods­kým blockbuste­rům, začínají vysněné světy vládnout celé popkultuře.

Příběhy vysněných říší vedou k jakési feudální struktuře, což má své vizuální důsledky. Bitvy za osm tisíc let budou stále připomínat střetnutí na Bílé hoře.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia