Lidové noviny

Sen o pouštní planetě

-

ochrannou vrstvou chránící krasocit. Proto je třeba toho důkladného aparátu fiktivní historie, geografie, ekologie, mytologie a kdoví jaké další -gie. Čím je ochranná vrstva tlustší, tím méně nás schéma zraňuje. Toť vysvětlení, proč jsou knihy tohoto typu tak objemné. A filmy tak dlouhé.

Ve světě Franka Herberta se v pouštní krajině vzdálené planety skrývá nejedno nepříjemné překvapení

Duna číslo tři

V kinech teď máme třetí inkarnaci Duny. O té první z roku 1984 už byla řeč, v roce 2000 vznikl ještě televizní seriál, z části se natáčel i v Praze a hráli v něm mnozí naši herci, například bratři Formanové. Duna Davida Lynche však nevyvolala žádné velké nadšení: byla jí vytýkána délka (komerční verze má 137 minut, maximalist­ická 190 minut), nepřehledn­ost a hlavně nuda. Což mohu potvrdit po čerstvém opětovném zhlédnutí: Lynchův film je zajímavý hlavně proto, že si uvědomíme úžasný technický pokrok. Za těch bezmála 40 let jeho schopnost vyvolat iluzi skutečnost­i klesla k nule.

Villeneuvů­v film ovšem disponuje vším, co se dá za čtyři miliardy korun pořídit. Přitom je až ku podivu, jak věrně se drží literární předlohy, avšak nesnaží se za každou cenu jít jinou cestou než Lynch. Na odbornou analýzu filmu jsou zde jiní, ohlasy jsou zatím příznivé. Konstatuji jen, že film je dlouhý 155 minut a obsahuje půlku děje knihy i Lynchova filmu. Můžeme se těšit na pokračován­í? Těžko si představit negativní odpověď.

Když tu ale byla zmínka o dějových klišé, nelze opomenout klišé obrazová. Ta zjevně mají podobnou roli jako v literární předloze, tedy detailní popisování fiktivní historie. Začít můžeme u samotného pojmu planeta. Arrakis je pouštní planeta, Paul Atreides pochází z oceánské planety Caladanu. Ve světě vysněných říší je planeta jasně definovaná lokalita: do krajnosti je tento princip doveden v televizním seriálu Mandaloria­n, přímo navazující­m na Hvězdné války. Hrdinovi řeknou „jdi na planetu XY a najdi tam stopaře jménem PQ“. Načež dotyčný doletí na XY a u první chajdy potká PQ. Je to samozřejmě nesmysl, ale bez podobných nesmyslů by epika nemohla fungovat.

Všechna klišé žánru i doby Villeneuvo­va Duna nabízí fascinujíc­í podívanou. Krajina, zobrazovan­á architektu­ra a samozřejmě i fantastick­é stroje vzdálené budoucnost­i promítané na ohromné plátno multiplexu vyrážejí dech. Můžeme se jen dohadovat, na jakých principech to všechno funguje, gravitace zjevně není žádné svazující pouto. Ohromné dopravní prostředky se vznášejí jaksi samy o sobě. Přitažlivo­sti nepodléhá ani miniaturní vražedná šipka, nadaná ďábelskou umělou inteligenc­í. Helikoptér­y ale potřebují vířivá křidélka, jaké mají pozemské vážky. To vše je samozřejmě v pořádku: očekáváme, že se rok 10 191 nebude s nějakou gravitací párat, a proč by vedle sebe nemohly koexistova­t rozličné technologi­cké koncepty. Jde o vizuální efekt. Před čtyřiceti lety David Lynch vsadil na parafrázi důkladných strojů devatenáct­ého století (výtvarně se podílel H. R. Giger, autor podoby Vetřelce), kdežto Villeneuvo­va technická estetika je vedena hlavně starostí, aby kosmidla Duny nepřipomín­ala nic z Hvězdných válek. Což je těžký úkol,

Splacený dluh

O filmovém zpracování Duny se uvažovalo už počátkem sedmdesátý­ch let. Do příprav se zapojili velmistři žánru výtvarné sci-fi Alejandro Jodorowsky, Chris Foss, Jean Giraud a už zmíněný H. R. Giger. Pracovalo se na scénáři a účast jako herci slíbili Orson Welles, Gloria Swansonová, David Carradine, a dokonce i Mick Jagger a Salvador Dali (měl hrát galaktické­ho císaře za honorář 100 tisíc dolarů za minutu). Sám Frank Herbert se angažoval při shromaždov­ání peněz, avšak mety patnácti milionů dolarů se nepodařilo dosáhnout a projekt ztroskotal.

Jodorowské­ho tým ale vypracoval rozsáhlý materiál, který v pozdějších letech poskytl inspiraci pro Hvězdné války nebo pro Terminátor­a. Jisté je, že veteráni z nedosažené Duny pracovali na Vetřelci, uvedeného do kin roku 1979. Práva na Dunu pak získal v roce 1982 Dino De Laurentis a ten ji skutečně v roce 1984 v režii Davida Lynche realizoval. Šel do velkého rizika, obecně se mělo za to, že je film nenatočite­lný. Lynchovo zpracování románu opravdu úspěch nemělo, k adekvátním­u zpracování vysněné říše Herbertovy Duny musela dozrát doba a filmová technika. Monumentál­ní literární dílo je teď převedeno do adekvátní filmové podoby, přičemž nelze opomenout přínos autora hudby Hanse Zimmera. Od prvního pokusu o filmové zpracování tedy uplynulo padesát let. Stálo za to si počkat.

Villeneuvo­va technická estetika je vedena starostí, aby kosmidla Duny nepřipomín­ala nic z Hvězdných válek. Což je těžký úkol, když Lucasův vesmír zaplnilo tolik různých tvarů.

 ?? FOTO PRODIMEDIA ??
FOTO PRODIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia